Islam

Dialogpartner i trøbbel

Den danske organisasjonen Det jødiske samfunn akter å politianmelde den syriske imamen fra Det islamske informasjons- og rådgivingssenteret i Odense, Mohammed Al-Khaled Samha etter hans uttalelser om at jøder er etterkommere av griser og aper. I en preken i september oppfordret Al-Khaled Samha – som også går under navnet Abu…

Den danske organisasjonen Det jødiske samfunn akter å politianmelde den syriske imamen fra Det islamske informasjons- og rådgivingssenteret i Odense, Mohammed Al-Khaled Samha etter hans uttalelser om at jøder er etterkommere av griser og aper.

I en preken i september oppfordret Al-Khaled Samha – som også går under navnet Abu Bashar – sine tilhørere til ikke å støtte en tostatsløsning mellom Israel og det palestinske selvstyret med følgende, bevingede ord:

»Hvordan kan vi og alle andre muslimer med tro i hjertet acceptere en opdeling af Palæstina mellem palæstinensere og en bande af jøder, afkom fra aber og grise?«

Videre opplyste den kvikke imam om at dagen hvor muslimene skal drepe jødene vil komme:

»Palæstina har været og vil altid være Islams land. Det er Islams land – et helligt og velsignet land. Det er stedet for den store kamp, hvor muslimerne vil bekæmpe jøderne. Træerne og stenene vil sige: ”Muslim, Allahs tjener, der er en jøde bag mig. Kom og dræb ham”.«

Imamens uttalelser oppfattes som så grisete at de til og med har fått omtale i norske medier.

Vår venn er da heller ikke noen hvem som helst. I august i år deltok han på den danske folkekirkens – historiske, intet mindre – dialogmøte, hvis hovedtema var «religionenes bidrag til utviklingen av det danske samfunn.»

Trods forskelle mellem religionerne drøftede man en række emner, som det er vigtigt at religionssamfundene forholder sig til fællesskab, bl.a. medborgerskab, forholdet til medierne og viden om hinandens religion.

Etterpå var alle sammen enige om at det hadde vært en fin dialog. Vi får vel gå ut fra at herr dialogisten lot være å mase for meget om griser og aper og drap og jøder og sånn akkurat den helgen.

Før han møtte som delegat i den ærlige dialogen, var Al-Khaled Samha aktivt engasjert mot hjemlandet Danmark før og under Muhammed-krisen og opererte som fengselsimam. Han har ellers vært fremme i mediene fordi han kjente flere av mennene bak planene om et terrorangrep i Vollsmose. I tillegg befant imamens private telefonnummer seg på mobilen til Youssef Mohamad El Hajdib, en av dem som ble dømt for å planlagt og iverksatt det feilslåtte terrorangrepet mot tog i Koblenz og Dormund i Tyskland i 2006.

En rekke jøder ble overfalt i Danmark under konflikten mellom Israel og Hamas i sommer, og formannen for Det jødiske samfunn, Dan Rosenberg Asmussen, er bekymret for at denne typen uttalelser kan få noen til å tro at overfall på jøder er legitimt:

»Det er en udtalelse, som har et politisk afsæt, men som går over i en mere racistisk tone, der generelt taler nedværdigende om jøder, og som tillige opfordrer til had og drab på jøder. Derfor må vi reagere,« siger Dan Rosenberg Asmussen, der i sommer oplevede en stribe af overfald mod jøder, da konflikten mellem Israel og Hamas var på sit højeste.

»Det er heldigvis gået i sig selv, og jeg håber, at det bliver der. Men vi er nødt til at holde øje med denne type udtalelser, for de kan medvirke til en radikalisering, når det er en religiøs leder, der er afsender« siger han.

Men mens danske politikere murrer, får den frittalende imamen støtte av kollega Fadi Abdallah i Grimhøj-moskeen. Han føler på sin side at regjeringens begrunnelse for å gå i krig mot terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og dens grusomme fremferd bare er noe sludder de har funnet på for anledningen, for i virkeligheten driver de krig mot islam. Det er et synspunkt de fleste moskeer og imamer i Danmark deler, mener han, og legger til at de bare lar være å si det høyt fordi de finansieres av det offentlige. Så med alt dette skrekkelige som overgår islam – altså religionen, ikke alle muslimene eller ikke-muslimene som mens Abdallah uttaler seg til pressen blir myrdet, lemlestet, torturert, voldtatt, slavebundet, solgt eller jaget vekk fra eget hjem – for tiden, er det ikke rart at stakkars Al-Khaled Samha lar følelsene løpe av med seg. For som vi alle vet, er det naturligvis Israel og jøder som under IS`faner for øyeblikket myrder for fote:

Offentliggørelsen af Abu Bashars udtalelser skete, samtidig med at talsmanden for Grimhøjmoskéen i Aarhus i tirsdagens udgave af Jyllands-Posten gav sin udlægning af krigen mod Islamisk Stat. Ifølge talsmanden, Fadi Abdallah, er krigen reelt en krig imod islam, og det er derfor usandt, når danske politikere påstår noget andet.

De fleste moskéer og imamer i landet deler det synspunkt, mener Abdallah.

»De andre moskéer gider ikke at tale med pressen – måske fordi de er kommunalt støttede – men vi har den fordel, at vi ejer vores sted og ikke er bange for at miste støttekronerne. Så vi siger vores holdning, som den er,« siger Abdallah, der direkte adspurgt, om han også opfatter jøder som grise og aber svarer:

»Det er en upassende udtalelse, men han har nok følelser på spil. Så jeg har forståelse for, at han kan sige det, når der sker så meget med islam for tiden.«

Den skal være blind som ikke ser at islam sliter litt med det som vel må karakteriseres som et PR-problem. Uttalelsene fra Fadi Abdallah og Mohammed Al-Khaled Samha viser imidlertid at man i tillegg sliter med å få prioriteringene sine i orden, for talspersoner som dettes opptreden fremstår unektelig som selvopptatt og usympatisk.

Nå er jo ikke jeg noen PR-person, men rent generelt er det altså ikke ansett som lønnsomt å fremstå i offentligheten som en som kontinuerlig klager over et beskjedent gnagsår når sidemannen har mistet hele foten.

Så kanskje det kunne vært fordelaktig for ens omdømme om man – gjerne presset til det av egen menighet, om det er det som må til – heretter forsøkte å følge litt bedre med på det alminnelige nyhetsbildet? Og så forholdt seg til hva radikale og blodtørstige trosfeller verden over foretar seg mot andre, ikke-radikale trosfeller og annerledestroende i deres navn, fremfor å trå vannet; evig omsluttet av egen vannblemme, omgitt av aper, griser og konspirasjonsteorier om ikke-erklærte krigserklæringer?