Integrering og integreringspolitikk

Fra juletre til Hizb-ut-Tahrir

I et borettslag i Danmark har det utviklet seg en verdikrig. Flertallet i borettslagets styre er muslimer og de benytter flertallet til å avvikle det de ikke liker, som for eksempel julefeiring og tilgang til alkohol, med eidfester og leksehjelpgrupper med bånd til Hizb-ut-Tahrir.

Så var de i gang igjen i borettslaget i Kokkedal i Danmark. Forrige runde handlet om at styret i borettslaget, eller rettere sagt det muslimske flertallet i borettslaget styre, stemte for at borettslaget ikke skulle ha juletre og juletrefest i bakgården. Begrunnelsen var tilsynelatende at det samme borettslaget hadde benyttet så mye penger på en felles eidfest. Men det skapte harme langt utenfor det aktuelle borettslaget, ja endog utenfor de danske grenser, at man ikke ville benytte 6.-7.000 kroner på en åreviss dansk tradisjon, samtidig med at borettslaget hadde svidd av rundt 60.000 kroner på eidfesten.

Krangelen tok nye høyder og styrelederen gikk ikke bare av, hun bestemte seg også for å flytte etter trusler og bråk. Velmenende sjeler leverte gratis juletre på døra, men det skulle vise seg at det ikke bare var juletreet og pengene i seg selv, men rett og slett prinsippet om «det er et flertall som bestemmer». Dog ble det til slutt julefeiring i borettslaget, men nå kan «freden» være brutt.

Denne gangen kaster styret ut borettslagets biljardklubb. Nå er heller ikke avisen like «snille» i sin omtale, styret blir rett og slett definert som det «islamistpregede styret» – og kanskje med rette.

Islamistisk præget afdelingsbestyrelse skaber ny splid i Kokkedals største boligområde. Efter 36 år er Egedalsvænges billardklub smidt på porten. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Biljardklubben har eksistert siden 1977 i et kjellerlokale, men nå har klubben fått beskjed av styret om å tømme lokalet innen en måned.

Billardklubben har fået en opsigelse dateret den 2. oktober, der er underskrevet Volkan Citirikkaya, som er formand for afdelingsbestyrelsen.

I brevet står der, at lokalet også skal kunne bruges af andre beboere eller klubber.

Monia Stoltz, der selv trådte ud af afdelingsbestyrelsen i foråret efter otte år, mener imidlertid, at der ligger mere bag beslutningen.

– Man kan ikke sige, at de bare er nyvalgte og skal finde sig tilrette. De ved udmærket, hvad de gør hernede. Det er min vurdering, siger hun og fortæller, at hun har naboer, der er flyttet i år, fordi de ikke kan holde ud at bo i Egedalsvænge med en afdelingsbestyrelse, der skaber splid i stedet for at samle.

Det er både danske og etniske familier, der flytter, fordi der ikke er plads til alle værdier, fortæller hun.

– Her er en ubehagelig stemning – man ved ikke, hvem man kan stole på. Men jeg er født og opvokset i Egedalsvænge, og jeg tør godt sige min mening. Der skal være plads til alle i Egedalsvænge, men det er der ikke i øjeblikket, siger Monia Stoltz og fortsætter:

– Jeg synes ikke, at vi skal være så politisk korrekte længere. Ja, der bliver også drukket alkohol i billardklubben. Vi kan finde på at tage en øl, men vi drikker også sodavand og kaffe, og formålet er ikke at mødes for at drikke. Men vi oplever, at der pludselig ikke er plads os mere – og vi skal også være her.

Samtidig har det samme styret åpnet en leksehjelpskafé, som igjen har gjort det mulig å dokumentere sammenheng mellom styrets aktiviteter og Hizb-ut-Tahrir. På facebook er leksehjelpskafeens administrator en person som åpenlyst reklamerer for sin støtte til Hizb-ut-Tahrir.

Koblingen vekker oppsikt i Danmark. Det er første gang at seniorforsker Hans Skifter Andersen hører om at Hizb-ut-Tahrir er aktiv i et beboerdemokrati.

– Det er interessant, hvis der er en politisk infiltration fra Hizb-ut-Tahrir i beboerdemokratiet, men det betyder ikke, at alle i boligområdet dermed støtter organisationen, siger Hans Skifter Andersen, der forsker i problemramte boligområder på Aalborg Universitet.

Frederiksborg Amts Avis har forsøk å få en kommentar fra styrets leder, Volkan Citirikkaya, uten å lykkes.