Innvandring

Hvem kan tillate seg å gjøre feil?

Vi husker det godt: Da NRK ved Anne Grosvold hanket inn Siv Jensen som måtte gå botsgang i studio, igjen og igjen, for en tabbe i tale på landsmøtet i år. Hadde HRS begått faktafeil, ville nok det heller ikke gått upåaktet hen. Pent sagt. Hva med media? Skal Aftenposten trykke beklagelse/rettelse etter dagens åpenbare faktafeil om innvandringens størrelse?

Siv Jensen bommet som kjent på Finansavisens avsløringer av innvandringens dramatiske kostnader. Antakelig hadde en rådgiver misforstått følgende: hele oljeformuen og aksjene i Statoil spise opp av den ikke-vestlige innvandringen innen 2100 hvis innvandringen som vi har hatt siste fem årene fortsetter. Jensen sa at formuene spises opp innen fem år hvis scenarioet fortsetter. Slikt blir det Dagsnytt 18 debatt av! I motsetning til debatt om de dramatiske kostnadene.

Det er ingen substans i Joackim Lunds kommentar i dagens Aftenposten, noe allerede tittelen indikerer, Velkommen til oss, folkens!  Det er kun sinnelagsetikk, blottet for enhver økonomisk eller verdimessig kalkyle. Det er så edelt, slik. Velkommen i de sobre salongene, liksom. Mens vi andre, som strever dag ut og dag inn for å hente inn data, enten det er fra SSB eller OECD etc., vi er de ekle festbremserne, gjerne også de med moralkompasset ute av kurs.

Joackim Lund har forlest seg på Civita-retorikk, en retorikk som ofte innen innvandringsfeltet ikke lener seg på fakta. Da blir virkelighetsbeskrivelser og løsninger på utfordringene nettopp Av en annen verden

Lund åpner med et merkelig mageplask, for jeg hadde forventet at han sjekket litt fakta før han nær sagt eplekjekt leverer analyser over innvandring og integrering som ikke henger på greip. Påstanden er at innvandringen er lav. Ja, ha, i forhold til hvem? Lund lener seg på Civitas Kristin Clemet og Marius Doksholm: fattige land i tredje verden tar imot flere enn oss! Ja, kjære Lund, hvis det ble krig mellom Sverige og Finland, så hadde vi selvsagt åpnet grensene våre for folk på flukt. Var det så vanskelig å skjønne?

Det som er relevant for Norge er innvandringsnivået i forhold til sammenliknbare land, altså europeiske og vestlige land. De relevante tallene la vi på bordet i går: Norge er helt i toppsjiktetOgså i går ville nemlig Aftenposten fortelle sine ”velgere” at vi i Norge er hjerteråe: vi gir alt for få personer asyl. Så var også det feil fra avisens side.

I går sammenliknet nemlig Aftenposten Norge med Sverige. Beklager, men tilstanden i Sverige kan ikke kalles annet enn ekstrem. De regner med 54 000 nye innvilgede asylsaker i år. Men nå har den politiske eliten gått ytterligere av skaftet: alle syrere som banker på døren skal få permanent opphold. For et signal å sende til Syria. Hadde jeg vært syrer, vet jeg i alle fall hva jeg hadde gjort: samlet alt jeg eier i dollar i kofferten og dratt nordover.

Lund avrunder med denne frasen:

«Innvandringen er lav, og integreringen går bra. Har vi de to tingene i hodet når vi diskuterer utfordringene (de finnes), øker sannsynligheten for at vi klarer å løse dem.»

Han har plukket ut samletall for innvandrere for å godtgjøre lureriet. Som at innvandrere jobber nesten like mye som befolkningen totalt. Men inntektsregnskapet som Frps Bærekraftutvalg bestilte hos SSB, levner ingen tvil om at det er en del nasjonaliteter i Norge som sliter med å bidra nok til fellesskapet   Men selvsagt; hvis Lund mener det er riktig å samle inntektsregnskap til litauere, somaliere og briter i samme gryte, gir påstanden hans fint mening. Det samme gjelder utdanningsnivå: når vi eksempelvis tar tyskere, amerikanere og somaliere i samme gruppe, og deler på tre, så blir snittet fint.

Dette uetterrettelige spillet fortsetter uten konsekvenser. Jeg tror Aftenposten hadde tjent på å beklage at avisens faktasjekk (som er så populært overfor politikerne i disse dager) var så stusselig. Vi hadde i alle fall beklaget sporenstreks en slik tabbe. Vi lever av at våre fakta er troverdige. Hvis de ikke er det, dertil om og om igjen, er det bare å pakke sammen.

Noen tabeller å hvile øynene på (kilde Eurostat, SSB og UDI):

130903_A

130903_B

 130903_C