Islam

Tysk bekymring avvist og verden snudd på hodet

Årlig holder den tyske regjeringen en dialogkonferanse om islam for å bedre islam og muslimers integrering i de tyske frihetsverdiene. Denne gangen endte det hele så galt som nesten overhodet mulig. De muslimske lederne raste fordi islam ble koblet til tvangsekteskap og æresrelatert vold, og de mente at radikalisering av unge muslimer skyldes tysk islamofobi, og at i stedet for å debattere kjønnslikestilling skulle tyske myndigheter heller jobbe for at kvinner får arbeide i bruka. De nektet i det hele tatt å ta innover seg et eneste problem relatert til islam eller islamisme.

Det tyske folket er bekymret  for islams manglende tilpasning til det frie vesten, enten det er mangel på aksept for kvinners frihet, ytringsfrihet, eller fremveksten av ekstremisme. Som i alle andre vestlige land er det islam – og ikke andre religioner – som kontinuerlig utmerker seg som lite tilpasningsdyktig til vestlig modernitet. Det er da også nettopp derfor tyske myndigheter hvert år arrangerer konferansen ”Tysk islamsk konferanse”, og ikke ”Tysk buddhistisk konferanse” etc, der målet er bedre samhold mellom tyskere og den tyskmuslimske befolkningen på nå hele 4,3 millioner personer.

I år stod disse temaene på dagsordenen: institusjonelt samarbeid mellom muslimer og den tyske staten, kjønnslikestilling som en felles tysk verdi, forebygging av ekstremisme, radikalisering og sosial polarisering.

De muslimske lederne avviste dagsordenen. De ville kun forholde seg til første punkt. De mente seg krenket over at det ble insinuert at islam kunne være radikal eller voldelig og fremsatte følgende krav: den tyske regjeringen må ta nødvendige skritt for å gjøre ”islam likeverdig kristendommen”.

Tyske myndigheter har allerede gitt islam og dets representanter betydelige innrømmelser ved den såkalte Hamburg-avtalen som innflytelse på islamundervisning i skolen. Men på konferansen ble det sutret om dette temaet også, for de muslimske lederne får ikke ha begge hendene på rattet når islamlærere ansettes.

Temaet som vakte mest harme var radikalisering av unge muslimer, skriver Soeren Kern   

Interior Minister Friedrich had been hoping to enlist the support and cooperation of Muslims at the conference to help in the fight against the radicalization of young Muslims in Germany.

Since taking office in 2011, Friedrich has led Germany’s multifaceted response (here, here and here) to the rise of radical Islam there. Friedrich and other German security officials are increasingly concerned about the threat posed by home-grown terrorists inspired by Islamic extremists, who openly state that they want to establish Islamic Sharia law in Germany and across Europe. (A recent poll found that more than half of all Germans view Islam as a threat to their country and believe it does not belong in the Western world.)

Muslimske ledere ble rasende da statsråden nektet å gi etter foir kravene deres om å droppe diskusjoner knyttet til sikkerhetsaspekter ved islam. Det var under denne seansen at islamofobi entret scenen.

The director of inter-religious dialogue at the Turkish-Islamic Union for Islamic Affairs [Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion (DITIB)], Bekir Alboga, complained that Friedrich had rendered the conference «pointless» by bringing «security policy themes too far to the fore.» Alboga said the German Islam Conference «makes no more sense in its current form. I do not see any genuine partnership.» He added that «we [Muslims] do not want to be seen as being a security factor.»

In a speech he delivered at the conference, Alboga used logical gymnastics to blame Germany of promoting «extremism and radicalization» by not doing enough to stop «Islamophobia.»

It should be noted that Alboga’s DITIB is a branch of the Turkish government, which controls over 900 mosques in Germany. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan has long used DITIB to dissuade Turkish immigrants from integrating into German society.

Alboga’s complaints were echoed by the Secretary-General of the Central Council of Muslims in Germany [Zentralrats der Muslime in Deutschland (ZMD)], Aiman Mazyek, who said the Islam conference «urgently needs a general overhaul» because it is not a «dialogue among equals.»

De tyske muslimene er en maktfaktor blant velgerne nå, og flere av lederne tok til ordet mot dagens regjering og for en ny sosialistisk regjering.

Her på berget er det nasjonalvalg i september, så får vi se om politikere oppsøker moskeer for å sanke stemmer og hvilke moskeer de mener å finne som passer med deres verdigrunnlag. Jeg kan hjelpe dem med siste utfordring. Det tar knapt et par sekunder å ordne opp i den ”gåten”.