Integrering og integreringspolitikk

Symboltungt juletre

Den etter hvert så kjente juletre-saken i Egedalsvænge borettslag inneholder de fleste konfliktskapende ingredienser. Men det som i utgangspunktet kunne betone seg som en intern borettslagskonflikt, har blitt en svært symboltung sak.

Ennå er det ingen som vet om det verdensberømte juletreet i det nå kjente borettslaget Egedalsvænge i Kokkedal i Danmark, faktisk kommet til å bli satt opp. Men det synes nærmere enn på lenge, både med ny styreleder og fordi et juletre er blitt plassert ”på døra”.

Da borettslaget nylig valgte nytt styre var det egentlig lite som endret det eksisterende bildet. Den avgåtte styrelederen, som gikk av på grunn av trusler og angst av den pågående saken, ble erstattet med et styremedlem, også han etnisk dansk. Men i sum ble det muslimske flertallet i styret beholdt, dertil forsterket med en person. Derfor kunne heller ikke den nye styrelederen, Anders Brøgger, si noe om det ble juletre eller ikke til det store pressekorpset, også fra utlandet, som hadde møtt opp til beboermøtet. Og det til tross for at flertallet av de fremmøtte beboerne gav klart uttrykk for at juletreet måtte komme på plass.

Lederen for boligforeningen 3B, Steffen Morild, taler direktøren for 3B midt imot ved å oppfordre styret i Egedalsvænge til å få satt ”det verdensberømte juletræ op i en fart.”

Til bt.dk sier Steffen Morild:

– På afdelingsmødet i går aftes var der et klart signal fra de fremmødte beboere om, at man nu regnede med, at den nye bestyrelse samarbejdede konstruktivt og fremadrettet og fik sat det juletræ op så hurtigt som muligt. Den beslutning har bestyrelsen tilsyneladende fortsat haft svært ved at træffe. Så nu er det, jeg siger: Se så at få det juletræ op. Nu, siger han.

Direktør for 3B, Bent Frederiksen, som først var for juletre, har derimot kommet til at juletreet bør droppes. Han frykter juletreet er blitt et symbol på (mer) bråk.

Ifølge Steffen Morild stemmer det godt med stemningen på beboermøtet, men han har likevel tro på en løsning:

– Beboerne vil stå sammen om en beskyttelse af juletræet. Det er den fornemmelse, jeg fik i går. Jeg tror helt bestemt, at det er muligt, at den nye bestyrelse selv kan nå til enighed. Men nu siger jeg bare, at signalet på det møde i går var så markant, at det må være nu, at det træ kommer op, siger Steffen Morild.

Men det nye styret synes ikke så langt å ha funnet noe vei til julefred, og bedre blir det ikke av at både høyre- og venstreekstremister har varslet demonstrasjoner 1.desember. Det liker Morild svært dårlig:

– Det er svært at styre, hvordan sådan en demonstration udvikler sig. Derfor vil jeg klart sige til demonstranterne: Det er en lokal sag, som skal løses lokalt, siger Steffen Morild.

Men det er noen som gjerne vil ta saken i egne hender, og har således har plassert et juletre ”på døra” til borettslaget – i alle fall til stor glede for borgermesteren, som håper å få lagt denne saken død. Om juletreet derimot blir satt opp, ja se det er en annen sak. En sak som tilsynelatende kun er en maktkamp.

Les også: Et juletræ, dansk kultur- og demokrati