Fundamentalisme

Frankrike: Stenger ned lokale fotballklubber – skalkeskjul for parallelle muslimske samfunn

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for inspektøren fra de lokale idrettsmyndighetene. Da han hilste klubbens ledere med et «bonjour», var svaret bestemt: - Her sier vi «salam aleikum». Det er som tatt ut av dreieboka: - Hvis regjeringen vil forby folk å være muslimer, hvorfor sier de det bare ikke? er reaksjonen fra muslimsk hold.

I det sørfranske departementet Hérault tar lederen, den administrative enhetens øverste myndighet, kampen mot muslimske parallellsamfunn på alvor. Så alvorlig at han det siste året har stengt tre lokale fotballklubber med henvisning til religiøs kommunitarisme.

 – Lederne av disse klubbene er fiender av muslimer som er integrerte eller ønsker å bli det, sier François-Xavier Lauch til Le Figaro, og legger til:

 – Bak deres tilforlatelige kulisser handler det ikke bare om sport, men om å forkynne et religiøst livssyn som strider mot den franske republikkens verdier.

Rasisme

Oppmerksomheten rundt muslimske parallellsamfunn er et hett tema i Frankrike, ikke minst etter at regjeringen nylig publiserte etterretningstjenestens tidligere hemmeligstemplede rapport, «Det muslimske brorskapet og politisk islamisme i Frankrike». Her advares det om at Det muslimske brorskapet har infiltrert store deler av det franske sivilsamfunnet. Det gjelder ikke minst NGO-er, kulturlivet og idrettens verden.

I departementet Hérault har lederen Lauch for lengst tatt grep mot både Brorskapet og andre fundamentalistiske krefter. Hans oppmerksomhet nå mot Union Sportive Montagnacoises handler også om klubbens historie, der de allerede var i myndighetenes søkelys på grunn av en voldssak. Under en kamp i Hérault-avdelingens lavere divisjoner, slik vi har hørt om en rekke ganger (mer eller mindre klart uttalt i Norge i mediene) ble en motstander sparket kraftig og med vilje i hodet.

Samtidig har tilrop som «skitne franskmenn» og «skitne hvite» visstnok vært vanlige på stadionet i Montagnac, som har 4.500 innbyggere.

Derfor var inspektøren fra avdelingens ungdoms- og idrettsadministrasjon på besøk i klubben – da han ikke ble møtt velkommen med et «bonjour», men med den langt mindre franske frasen «salam aleikum».

Offer

En mindre forstadsklubb i nærheten av Montpellier og Sète Olympique FC har allerede blitt fratatt sin lisens, utelukkende av «religiøse» argumenter. Og ett år etter at klubben de facto ble stengt, er den nå tidligere lederen fortsatt rasende.

 – Vi er ofre for fransk kommunitarisme, hevder Christian Di Meglio overfor Le Figaro.

Det «offer-argumentet» er velkjent, men hva handlet oppmerksomheten om? Det var en grønn halvmåne, i kombinasjon med en stjerne i emblemet, som brakte Sète Olympique FC inn i søkelyset. Det ble fjernet etter at saken mot klubben ble anlagt. Selvfølgelig, kan man vel si, da man vet å sno seg for å få innpass (og penger).

Og man vet også hvilke knapper en skal trykke på i Vesten, da klubben ble anklaget for mangel på en kvinneavdeling, samt at garderoben ble brukt til bønn.

 – Det manglet potensiale til å opprette et kvinnelag, og vi var ikke de eneste i området som ikke hadde det, sier Christian Di Meglio, og legger – sarkastisk – til:

 – I garderoben fant en av inspektørene et bønneteppe på en stol, og så trodde han tydeligvis at han sto midt i en moské.

Hva dette bønneteppet gjorde i garderroben er tydeligvis en hel uinteressant historie.

Avislamisering?

Selv om Sète Olympique FC hadde hatt et bønnerom burde det ikke være et problem, mener den tidligere fotballklubblederen.

 – Det er ikke unormalt at en religiøs person ber. Hvis myndighetene vil forby folk å være muslimer, bør de si det i stedet for å gjemme seg bak sekulær propaganda.

Merk det; sekulær propaganda – i Frankrike.

En annen klubbleder, som foretrekker å være anonym, advarer mot en rekke sosiale bivirkninger av forsøket på å «avislamisere» fransk fotball.

 – Hvis vi forbyr jenter å spille med hijjb (slik den franske regjeringen planlegger å gjøre, red.), kan det hende de aldri går utenfor en dør igjen, sier han, og legger til:

 – Og hvis guttene er på fotballbanen søndag ettermiddag, lager de ikke bråk hjemme i forstadsområdet sitt.

Det er mildt sagt en innrømmelse av (mange) muslimers liv i Europa. Jentene stenges inne og den sosiale kontrollen går via hijaben, mens muslimske gutter enten gjør hærverk eller blir kontrollert via – i dette tilfellet – muslimske fotballgrupper.

Heller ikke François-Xavier Lauch lar seg imponere av argumentasjonen, som mener visse klubber er potensielt farlige – både for egne barn og samfunnet.

Vi må snart skjønne hva vi har sluppet løs i Europa.

Hovedillustrasjon: Grok