Den kulturelle revolusjonen

Én av fire svenske kvinner unngår å gå ut om kvelden i frykt for vold

I løpet av det siste året har nesten én av fem personer unngått å gå ut om kvelden i frykt for vold og trusler. For kvinner er tallet hele 27 prosent. Dette er det nye Sverige som politikere intenst har jobber for å skape - i "det gode" mangfoldets navn.

Tallene kommer fra fersk statistikk fra Statistiska Centralbyrån. I 2024 oppga hele 27 prosent av kvinnene – sammenlignet med 9 prosent av mennene – at de på et tidspunkt hadde unngått å gå ut om natten av frykt for vold og trusler.

Går man på alder er tallene enda mer oppsiktsvekkende. Blant kvinner mellom 16 og 29 år unnlot én av tre kvinner (32 prosent) å gå ut om kvelden. Mønsteret er at stadig flere, både menn og kvinner, kjenner på frykt for det offentlige rommet på kvelds- og nattetid.

Ifølge rapporten fra Statistiska Centralbyrån er den faktiske eksponeringen for vold og trusler betydelig. 6 prosent av svenskene rapporterer at de har blitt utsatt for trusler eller vold det siste året. De hardest rammede er unge mennesker, hvor nesten én av ti personer mellom 16 og 29 år har blitt utsatt for vold og/eller trusler.

Kvinner som bor i leilighetsbygg er mer utrygge enn de som bor i eneboliger. Hele 32 prosent av kvinnene i leilighetsbygg har avstått fra å gå ut, sammenlignet med 22 prosent blant kvinner i eneboliger eller småhus.

Den totale andelen som har avstått fra å gå ut om kvelden på grunn av bekymring for trusler eller vold, har økt fra 12 prosent i 1980–1981 til 18 prosent i 2024.

Vedvarende følt utrygghet

Tall fra Samfunnsbarometeret 2017 (Samhällsbaromtern) viste at halvparten av alle svensker til tider føler seg utrygge i det offentlige rom der de bor. Av dem oppgir hver tiende at de aldri føler seg trygge. De fremste årsakene til utryggheten er kriminalitet (73 prosent), for få politibetjenter (51 prosent) og berusede personer (45 prosent). De mest utrygge er innbyggerne i kommunene Stockholm, Södermanland, Uppsala, Skåne og Örebro.

Hele seks av ti kvinner føler seg utrygge i det offentlige rom etter mørkets frembrudd.

Funnene støttes av en undersøkelse utført for Aftonbladet i 2016, skrev vi i 2017, og som viste at nærmere halvparten av svenske kvinner føler seg utrygge når de går hjem eller trener alene på kveldstid. I 2017 ble det til overmål bekreftet av Brottsförebyggande rådets (BRÅ) Nasjonale Trygghetsundersøkelse, hvis rapport viser at hver tredje svenske kvinne, 31 prosent, føler seg ganske eller veldig utrygg når hun beveger seg i sitt eget boligområde på kveldstid. Det er en økning på 6 prosentpoeng i løpet av tre år. 12 prosent av kvinnene opplyser at redselen har ført til at de ikke lenger går ut om kvelden.

Den økende utryggheten er imidlertid ikke noe svensk fenomen. I oktober 2016 viste en undersøkelse i Tyskland at 68 prosent tyskere mener tryggheten i landet er redusert. Nesten 70 prosent frykter vold og ran på togstasjoner og i undergrunnen. 63 prosent føler seg generelt utrygge i det offentlige rom.

En ny dansk undersøkelse viser på sin side at over halvparten av alle kvinner frykter overfall på åpen gate når kvelden faller på. Nesten seks av ti unngår helst å bevege seg utendørs alene på kveldstid. 43 prosent sjekker i tillegg om de har noe på eller med seg som kan brukes som forsvarsvåpen hvis de skulle bli overfalt når de beveger seg i det offentlige rom.

Friatider