Islam

Når skjer den neste henrettelsen av en lærer?

Det skjedde nylig på et universitet i franske Lyon: Læreren måtte rømme auditoriet da hettekledde muslimer gikk til angrep på han. Læreren advarer nå om et Samuel Paty-syndrom ved universitetene i landet. Til stadighet blokkerer og saboterer studenter undervisningen. Læreren forteller om radikalisering av studenter. Angrepet på han skjedde etter at han ga uttrykk for at en iftar-feiring ved universitetet ikke burde tillates. Islam overtar med andre ord mer og mer våre fremste utdannelses-institusjoner.

16. oktober 2020. En merkedag av det verste slaget i europeisk historie. Historielæreren Samuel Patys hode ble liggende igjen på gaten etter at en tsjetsjensk ung mann kappet det av fordi Paty hadde undervist i ytringsfrihet og vist tegninger av ham man ikke skal tegne, og heller ikke omtale, vel og merke i kritiske ordelag.

Halshuggingen av Paty var et historisk veiskille, et før og etter, i maktislams navn.

Tre år senere, i 2023. Læreren Dominique Bernard beskyttet fysisk elever og andre lærere da en terrorist entret skoleområdet på leting etter en historielærer. Man forstod at terroristen hadde Samuel Paty i tankene. Bernard døde etter å ha fått halspulsåren kuttet av.

Det er ikke ytringsfrihet som er arven etter Paty – arven er å gi etter for muslimske krav.

Måtte flykte

Men nettopp å gi etter, er imot ånden til læreren Fabrice Balanche ved universitetet i Lyon. Balance måtte flykte fra auditoriet sitt etter at han ble truet av studenter ikledd hettejakker.

Fabrice Balanche var midt i en forelesning om EUs politiske geografi da de hettekledde studentene braste inn i auditoriet.

De ropte og omringet ham, og det var nær ved å gå helt galt, sa universitetslæreren etterpå.

«Jeg bestemte meg raskt for å gå min vei, men en gruppe prøvde å stoppe og følge meg», sier Fabrice Balanche til Le Figaro og fortsetter:

«Heldigvis grep fire av mine egne elever inn og takket være dem kunne jeg forlate auditoriet.»

Et slagsmål brøt nesten ut, men denne gangen endte det, om ikke bra, i alle fall uten vold. Problemet er at episoden som fant sted tirsdag bekrefter en skummel trend, sier Fabrice Balanche.

«Sionister, rasister, terrorister»

På en video tatt opp under episoden kan man høre slagord knyttet til konfliktene i Midtøsten.

«Sionister, rasister, dere er terroristene», roper de hettekledde studentene blant annet mens de vifter med palestinske flagg.

Se videoen her.

Fabrice Balanche, som er Midtøsten-ekspert, er ofte i mediene. Han er også anklaget for å støtte Syrias nå avsatte diktator Bashar al-Assad. Antagelig fordi han i intervjuer har advart om det samme som HRS har gjort, nemlig at han ser på den nye syriske lederen, Ahmed al-Sharaa, som en islamistisk ulv i moderate fåreklær.

Men den spente stemningen i forbindelse med Israels krig mot Hamas og regimeskiftet i Damaskus er bare en del av forklaringen på galskapen mot ham, mener Balanche.

I stedet er det trolig en intern religiøs konflikt som har utløst konflikten. En gruppe studenter okkuperte campus sist fredag ​​i protest mot at de hadde blitt nektet en seremoni i forbindelse med fastemåneden ramadan.

Det er diskriminering når universitetet uten problem gir lokaler til andre religiøse aktiviteter som julearrangementer, protesterte de. Deretter, i et intervju med TV-stasjonen CNews, støttet Balanche universitetets avgjørelse.

Å tillate et såkalt iftar-parti vil være et knefall for forsøket på å innføre et parallellsamfunn og på islamvennlig venstreorientert aktivisme, konkluderte geografen.

Det var kun noen dager etter denne uttalelsen at foredraget hans ble stormet.

«Paty-syndromet»

Fundamentalistiske muslimske studenter har antakelig også reagert negativt på Balanche for hans nylige kritikk av enkelte imamer som han mener rettferdiggjør selvmordsbombing.  Balance har dessuten markert seg jevnlig i mediene i debatten om islam, både islam i Midtøsten og i Frankrike. Merkelappen «islamofob» har blitt klisteret på ham.

«Og vi har sett før hva som kan skje når denne typen anklager blir kastet rundt i luften. Det er Paty-syndromet», sier Fabrice Balanche til Le Figaro.

Det Balance sikter til er selvsagt løgnkampanjene i sosiale medier som elver og foreldre satte i gang etter at Paty i en skoletime viste tegninger fra magasinet Charlie Hebdo. Det endte med at en tsjetsjensk jihadist drepte Paty med en kniv, og deretter kuttet hodet av ham som hevn for den påståtte blasfemien. Denne terrorhandlingen har ført til nerver blant lærere både i skolen og på universitet når de står i konflikter med fundamentalistiske muslimske elever/studenter. Sistnevnte vil ha vetorett.

Ledelsen ved Université Lyon 2 har anmeldt trakasseringen av Fabrice Balanche til politiet. Det i seg selv anses ikke som nok, derfor har ledelsen også utstyrt Balanche med såkalt «funksjonell beskyttelse» for å forhindre at han blir utsatt for voldelige overgrep.

Samtidig strømmer det på med støtteerklæringer fra ledende franske politikere. Utdanningsminister Élisabeth Borne, tidligere statsminister, beskriver tirsdagens episode som «helt uakseptabel». De samme tonene høres også fra en annen tidligere statsminister, nemlig Gabriel Attal, som nå leder regjeringspartiet Renaissance. Han slår fast at Frankrikes prinsipp om sekularisme – «laïcité» – i utdanningssystemet aldri må trekkes i tvil. Prinsippet om sekularitet står fast.

«Utholdenhet er den eneste veien videre. All min støtte til denne læreren», skriver Attal på X.

Kulturminister Rachida Dati, som har røtter i de muslimske landene Marokko og Algerie, minner om at kampen for å innføre ramadan-skikker på universitetene er et nytt og farlig fenomen.

– Det har aldri tidligere vært et krav fra våre muslimske medborgere, som holdes som gisler av fiender av den franske republikken, understreker hun.

Påtalemyndigheten i Lyon har åpnet etterforskning av episoden og ser på  mulighetene for å reise tiltale mot dem som truet Fabrice Balanche. Hvorvidt han kan bevege seg fritt igjen i det franske samfunnet kan man ikke ta for gitt, til det er  Frankrike antakelig for hardt rammet av den islamske, voldelige fundamentalismen.

Berlingske