Innvandring

Den tyske regjeringen forventer mer kriminalitet

I det som omtales som i "uvanlig åpne ordelag" har den tyske regjeringen innrømmet at den forventer at antallet forbrytelser begått av asylsøkere i Tyskland vil fortsette å vokse fremover. Det blir uttalt som en meteorolog som ser en kraftig storm komme, uten at man har tenkt å gjøre noe med det, kritiserer en tysk avis.

Etter et spørsmål fra forbundsdagsmedlem Martin Hess (AfD) kunngjorde statssekretær i det føderale innenriksdepartementet, Rita Schwarzelühr-Sutter (SPD), at antallet asylsøkere mistenkt for voldelige forbrytelser hadde økt kraftig i fjor sammenlignet med 2023, melder Bild.

Den sterkeste økningen ble registrert blant tyrkiske statsborgere, med 47,6 prosent sammenlignet med året før, etterfulgt av egyptere (økning på 36,8 prosent), ukrainere (28,9 prosent) og pakistanere (28 prosent).

I absolutte tall topper imidlertid syrere listen over mistenkte voldelige asylsøkere, med en prosentvis økning på 12,4 prosent.

Ikke overrasket

Statssekretæren virker ikke overrasket over tallene, og viste til den «nåværende innvandringssituasjonen» i Tyskland.

Og så kom den sedvanlige (bort)forklaringen:

 – Det kan antas at mange som søker beskyttelse har flere risikofaktorer, slik som for eksempel usikre fremtidsutsikter, fattigdom og voldsopplevelser for ulike typer kriminalitet, spesielt voldskriminalitet og eiendomskriminalitet.

Bild tolker dette «i klartekst» til å bety at migranter og flyktninger har høyere sannsynlighet for å ty til vold «på grunn av sine erfaringer». Vi vet at i mange samfunn er vold, inkludert oppdragervold, langt vanligere enn hos oss i Vesten, men skal det fungere som en slags unnskyldning?

Statssekretær Schwarzelühr-Sutter «forklarer» videre:

 – Hvis mange unge menn av en nasjonalitet innvandrer, så kan dette alene forventes å føre til en særlig markant økning i kriminalitetsraten.

Og Bild lar seg sjokkere:

Vi gnir oss i øynene i forundring: Utlendinger er i gjennomsnitt mer kriminelle enn lokalbefolkningen, og unge menn enda mer? Er det det regjeringen sier? I den politiske debatten anses det som høyreekstremt å si det.

At Bild gnir seg i øynene sier det meste om hvor blinde og døve journalistene har vært over innvandringen de siste tiårene. Og det er nettopp denne stemplingen som «høyreekstremt» som har ført til en utvikling uten kontroll på den ikke-bærekraftige innvandringen. «Alle» som har pekt på de negative konsekvensene er blitt hudflettet og fryst ut, både av medier og politiske motstandere. Men ikke av folket, der innvandringskritiske partier stadig vinner terreng.

Forbannet plikt

Når problemene så tårner seg opp og ikke lengre lar seg bortforklare, lar altså journalister seg sjokkere, selv om de burde legge seg skinnflate å heller beklage sin egen unnfallenhet, eller kanskje riktigere: sin uforstand. Men Bild velger å kritisere den tyske regjeringen ved å påpeke at statssekretær Schwarzelühr-Sutter ikke engang vurderer utviklingen:

 Hun noterer bare hva som skjer, som en tilskuer som står der og ser på, eller som en meteorolog som ser en kraftig storm komme.

Bild påpeker at det føderale innenriksdepartementet «imidlertid ikke en værstasjon», og så blir de enda klarere i talen:

Regjeringen har en forbannet plikt til å sørge for sikkerheten til sine innbyggere. Hvorfor lar den fortsatt millioner av mennesker, hvis identitet den ikke kjenner, komme inn i landet ukontrollert? Hva mer må til for at dette skal ta slutt?

Svaret på det er enkelt: Regjeringen i Tyskland, som i de fleste land i Vest-Europa, har ikke de nødvendige verktøy for å kunne stramme inn og kontrollere innvandringen. Ikke minst har EU sørget for å utvide internasjonale rammeverk, som for eksempel flyktningkonvensjonen og EMK, til å bli enda mer rettighetsbasert for spesielt asylsøkere. Samtidig har EU ikke maktet å ha kontroll på Europas yttergrenser – som var premisset for å innføre de samme rettighetene. Hva kunne liksom gå galt?

Det interessante fra Bild er spørsmålet «Hva mer må til for at dette skal ta slutt?», der svaret neppe er noe Bild heller tør spekulere i. Men stygt blir det.

Folkets favoritt

Det har mange av velgerne i Tyskland skjønt. Der er nå partiet som de andre partiene helst vil isolere og putte i fryseren, Alternative für Deutschland (AfD), landets største parti.

Meningsmålingsinstituttet Ipsos sin måling for april viser at AfD har 25 prosent oppslutning. Unionen CDU/CSU har 24 prosent, mens SPD er på 15 prosent.

Ting kan tyde på at det begynner å gå opp for tyske politikere at isoleringen av AfD har motsatt effekt. Welt kan melde om at etter oppfordringer fra CDU om ikke lenger å nekte AfD retten til å lede komiteer i den fremtidige Forbundsdagen, har andre CDU-politikere tatt til orde for en annen tilnærming til partiet, inkludert nestleder i parlamentet, Mathias Middelberg.

Middelberg mener at utfrysning ikke vil føre til mindre oppslutning om AfD. «Tvert imot gir det AfD muligheten til å dyrke sin offerstatus» er diagnosen fra han. Det er noe hjelpesløst over å peke på «offerstatus» når et parti viser til at det gjelder andre regler for dem enn for alle andre.

Den «fornuftige strategien» til Middelbergs CDU å stjele AfDs klær:

 – For å få AfD ned, vil bare vellykket politikk på spørsmål som asyl eller borgerlønn hjelpe.

Nettopp fornuftig politikk burde en begynt å tenke på før.