æreskultur

Ikke-vestlige elever gir mer vold – statsråd irriterer seg over berøringsangsten

Den danske avisen Berlingske fortsetter sitt dypdykk i skolevolden. Nå har de lagt på bordet nye tall som viser "en tidligere ukjent statistisk sammenheng mellom vold mot lærere og andelen ikke-vestlige elever i København. Eksperter finner sammenhengen 'signifikant', men understreker at man må ta høyde for andre forklaringer". Som kunnskapsminister opplever Mattias Tesfaye (S) en berøringsangst overfor integrering i grunnskolen, som gir ham «grå hår». Han er klar til å få kartlagt hvilke skoler som har mye vold - uavhengig av om volden begås av ikke-vestlige elever ellerandre.

Først som sist: denne tidligere ukjente statistiske sammenhengen mellom vold mot lærere og andelen ikke-vestlige elever, er kun ukjent fordi bortforklaringene for å sannsynliggjøre sammenhenger om etnisitet som neppe er tilfeldig, er totalt fraværende blant våre forskere – noe de fleste politikere synes såre fornøyd med.

Ikke-vestlig bakgrunn

Vi har tidligere omtalt Berlingskes dykk i skolevolden i Danmark, blant annet med følgende sak:

Skolevolden: Jente (10) truet med å få halsen skåret over

Avisen har åpenbart ikke tenkt å gi seg, for eksemplene i seg selv er skremmende nok:

Elever som «blåser seg opp» og går tett opp i ansiktet på læreren.

Tilrop som «hore»«rasist»«jeg dreper deg» og «jeg har en kniv i vesken min» .

Å skremme andre elever «på et språk som personalet ikke forstår» .

Verbale og fysiske konflikter om hvem av elevene som er «gode eller dårlige muslimer».

En gutt som systematisk ble slått og mobbet med «ape»-tilrop av en større gruppe elever stort sett med bakgrunn fra Midtøsten.

En rekke foreldre som velger bort den lokale barneskolen, med høy andel tospråklige elever, de medfølgende kulturforskjeller og konfliktnivå mellom elever som de dominerende årsakene.

En «bestemt motkultur mot» lærere i enkelte klasser.

«Aggressiv, høylytt og respektløs» oppførsel.

En lærer som blir truet med å få hodet knust inn med en hammer foran klassen.

Berlingske viser til at dette er eksempler fra fem forskjellige grunnskoler med én ting til felles: De har alle en høy andel av elever med ikke-vestlig bakgrunn. Det er en situasjon som ifølge skolens ansatte, ledelse og foreldre er en faktor i mange av sakene om vold og trusler.

Men i Danmark – som i Norge – finnes det ingen forskning eller studier som undersøker en mulig sammenheng mellom andelen elever med ikke-vestlig bakgrunn og vold i skolen. I Norge har vi dessuten gjort det enda vanskeligere for oss selv, da vi har tall på antallet minoritetsspråklige elever på skolene. De tallene korresponderer nødvendigvis ikke med andelen elever i grunnskolealder som har innvandringsbakgrunn, ei heller hvilken, da det kun forteller hvilket språk foreldrene har oppgitt for barnet ved innskrivning til grunnskolen, slik vi har kommentert før.

Analyse som Berlingske har laget er basert på data fra myndighetene og den viser at lærere i høyere grad har opplevd vold på skoler med større andel elever med ikke-vestlig bakgrunn. Da er selvsagt de såkalte «ekspertene» på plass, og påpeker at tallene viser en «signifikant sammenheng» – men det kommer selvsagt et men: for vi må ta det forbehold at det også kan være andre forklaringer, som elevenes sosiale bakgrunn, som er årsaken.

Signifikant sammenheng, men …

Berlingskes beregning er basert på tilgang til ansattes trivselsrapporter fra alle barneskoler i København – totalt 60 skoler – hvor ansatte blant annet ble spurt om hvor ofte de eventuelt blir utsatt for fysisk vold. De har sammenlignet det statistiske materialet fra trivselsundersøkelsen med data om elevsammensetningen ved de enkelte skolene skoleåret 2023/2024. Resultatet, mener avisen selv, er oppsiktsvekkende:

På skoler der over 30 prosent av elevene er av ikke-vestlig opprinnelse, har 29 prosent av personalet opplevd fysisk vold. På skoler med mindre enn 30 prosent av ikke-vestlige elevene har 18 prosent av personalet opplevd vold.

Fagsjef Lena Lindbjerg Sperling fra DEA har har gjennomgått tallene og beregningene, og konklusjonen hennes er klar:

Det er en klar, signifikant sammenheng.