Statsminister Giorgia Meloni har besøkte den kommende presidenten – og nære Musk-alliert – Donald Trump i Florida i helgen. Rapporter og bilder fra besøket var overraskende, da det ikke hadde vært noen offisiell melding om besøket.
Nettopp dette overraskelsesmomentet har fått ulike medier til å spekulere. På NRKs Dagsnytt 18 ble seansen kommentert under overskriften «Ytre høyre i Europa omfavner Trump», der analysene av hva som foregår satt løst.
– Hvorfor var Meloni i USA i utgangspunktet? spør programlederen, og korrespondent Anders Børringbo svarer:
– Først og fremst har jo et sånt besøk en symbolsk kraft. Trump får vist at han har har kontakt med en av de sentrale europeiske lederne, og Meloni får vist det motsatte; at hun har kontakt med presidentene som skal tiltre. Så så vi jo på disse stillbildene at Meloni og Trump sammen fra Florida at de har god kjemi, det er personlig vennskap de har. I tillegg så er jo også Giorgia Meloni en nær venn av Elon Musk som jo prøver å få innflytelse i flere europeiske land.
Hvordan man kan vite at det ikke bare er et politisk møte, men at disse personene også har et «personlig vennskap», vites ikke. Men det er kanskje opportunt å antyde noe slikt, da det bygger opp om at noen driver å konspirerer seg.
Skyggepresident?
Politisk kommentator i Aftenposten, Christina Pletten, fulgte velvillig opp:
– Elon Musk har jo kultivert forholdet med flere ledere på høyresiden både i Europa og i USA. Det har jo lenge vært kjent at Musk har hatt et ganske tett forhold til Meloni. Meloni har også beveget seg i disse samme kretsene som Musk også har innflytelse i, og det finnes jo etter hvert et sånt globalt nettverk av influensere, penger, politikere som ofte treffer hverandre på ulike arenaer hvor en har både formelle og uformelle forbindelser.
– Og du har stilt spørsmålet om USA er i ferd med å få to presidenter, hvor Musk er én av dem. Hvorfor stiller du det spørsmålet?
– Vi har jo nesten i praksis hatt to påtroppende presidenter de siste ukene. Musk har sittet i Florida sammen med Musk og utformet politikk, han har snakket med internasjonale ledere, han har vært med å bestemme hvem som skal være i regjeringen. Han har også blandet seg inn i det politiske bilde i USA blant annet ved å stanse et budsjettforlik i kongressen. Så Musk er åpenbart en fyr som har tatt på seg flere hatter nå. Han er næringslivsleder for flere store selskaper, han er verdens rikeste mann, han eier og styrer X, tidligere twitter, han er en slag influenser og journalist, og så er han nå altså en slags politiker og en slag skyggestatsleder. Og det er en kombinasjon som jeg i alle fall ikke kan huske noe sidestykke til, i hvert fall ikke i moderne tid.
Farlige greier, med andre ord, hvis vi skal tro Pletten. Hvordan hun kommer frem til at Trump vil godta en slik skyggepresident, sier hun ingenting om. Hun fastslår bare at det er slik.
Programlederen viser deretter til at det er uenighet mellom Meloni og Trump når det gjelder støtten til Ukraina, der Børringbo bekrefter at «her ser vi konturene av uenighet» mellom de to, og legger til at også handel og toll kan være et konfliktområde. Det bekreftes så at Meloni er en maktspiller, at hun har fått makt i EU, og at «hun har lært seg spillet og gjør det bra», som Børringbo påpeker. For «Meloni er på rett sted til rett tid» da det er politiske nedturer både i Tyskland og Frankrike.
Det synes som om det er utenkelig at Meloni faktisk er en dyktig politiker, hennes «spill» lykkes visstnok bare av tilfeldigheter. Skal vi kalle det nesten rørende hvor redd norske journalister virker overfor maktpersoner – særlig hvis vi snakker såkalt ytre høyre, og hvor nedlatende man fremstår overfor kvinner?
Påvirkning
Tro så ikke at NRK har tenkt å gi seg her. Programlederen drar spekulasjonene videre og retter seg igjen til Aftenpostens Pletten:
– Det er ikke bare Meloni Musk har knyttet visse forbindelser til. Hvilke andre land og politiske systemer, he, he, prøver han å påvirke?
– Han har jo for eksempel gått ut med veldig sterk støtte til Alernative für Deutschland, det må vi kalle et høyreekstremt parti i Tyskland. Denne uken skal han faktisk intervjue partilederen direkte på X, plattformen sin. Han har også forbindelser til Reform UK i Storbritannia, riktignok har han vært litt kritisk til Nigel Farage og er litt uklar på hvem som skal lede det partiet, men han driver med påvirkning egentlig over hele kloden. Argentinas relativt nye president har også et tett forhold til Musk, så han har liksom veldig mange baller i luften på en gang. Så lurer jo sikkert mange på om han snakker som provokatør, som journalist, som næringslivsleder, eller som påtroppende skyggepresident. Hva slags hatter han egentlig har på seg når han kommer med disse utspillene sine.
– Men er det nødvendigvis problematisk at han prøver å få innflytelse på diverse måter?
– Nettopp fordi han har alle disse rollene og samtidig har han jo kjempestore økonomiske interesser over hele kloden, han eier et selskap som heter Starlink som lager satelittkommunikasjon, som blant annet brukes i krigen i Ukraina, så man kan på en måte ikke skille disse virksomhetenes hans fra hverandre. Det gjør at det blir vanskelig for politikerne også å bare se på det som utspill fra en privatperson.
For å spikre enda en spiker i det som mest av alt ligner en konspirasjonskiste så tar NRK turen til stormingen av Capitol Hill i Washington for fire år siden, der rådgiver i Civita, Eirik Løkke, nok en gang er «eksperten». Og er det én ting vi kan slå fast, så er det at Løkke ikke akkurat fremstår som en objektiv analytiker av den politiske situasjonen i USA. Løkkes Trump-hat trumfer det meste.
Men holder analysene fra Børringbo og Pletten vann? For hvorfor var egentlig Giorgia Meloni i USA?
Historisk avtale
Kanskje det åpenbare svaret ligger i at Italia er i forhandlinger med Elon Musks SpaceXs datterselskap Starlink, som produserer internettsatellitter. Avtalen handler om å levere kryptert telekommunikasjon til Italia.
Mens vårt eget MSM og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har funnet det opportunt å kritisere Elon Musk med å knytte han til «ytre høyre», en kritikk fra Støre som en rekke internasjonale medier har gjengitt, ser det ut som Italias statsminister Meloni er på vei til å inngå en historisk avtale med Musk.
Det skal være snakk om om en femårig avtale, og prosjektet blir det største i sitt slag i Europa. Det vil koste over 17 milliarder norske kroner, ifølge opplysninger det italienske forsvarsdepartementet har gitt til Bloomberg.
Den endelige avtalen er ennå ikke på plass, men prosjektet er allerede godkjent av Italias etterretningstjeneste og Italias forsvarsdepartement, ifølge Reuters.
Forhandlingene om denne avtalen skal ha stått i stampe, og nettopp det kan være grunnen til at Meloni dro til USA. Da var det heller ikke veldig underlig at Elon Musk var tilstede.
Ifølge Bloomberg har den italienske regjeringen undersøkt alternativer til Musks satellitter, herunder EUs satellittkonstellasjonsselskap IRIS² og man har også vurdert å bygge sin egen satellittkonstellasjon, men i begge tilfeller ville prosjektene etter sigende ha kostet opptil det dobbelte av det som ligger i avtalen med SpaceXs Starlink.
I motsetning til Italia er EU-kommisjonen, ifølge Bloomberg, «bekymret» for å bli avhengig av en privat satellitttjeneste som Musks Starlink. Bekymringen handler blant annet om at militæret i land rundt om i verden har vist stor interesse for Starlink spesielt, ettersom det skal gi dem mulighet til å operere mer effektivt i krigssoner.
Derfor har EU-kommisjonen satt av et stort, tosifret milliardbeløp for å sikre at Europa klarer å bli uavhengig av Musks satellitter.
Går sine egne veier
Rett over jul signerte EU-kommisjonens en kontrakt på over 10 milliarder euro – tilsvarende i underkant av 118 milliarder norske kroner – for et nytt, stort nettverk av satellitter som kan kryptere internetttrafikk og brukes av både myndigheter, militæret og privatkunder. Financial Times rapporterte i 2021 om at det nye systemet to ganger hadde blitt avvist av kommisjonens eget kontrollorgan. De kalte EUs satsning sløsing med penger og i konkurranse med kommersielle tjenester.
Starlink skal ha sendt mer enn 7.000 små kommunikasjonssatellitter i bane rundt jorden og hevder å ha kunder i mer enn 100 land.
Satellittene er utstyrt med modemer, som i praksis fungerer som en mobilmast og sender telefonsignaler fra verdensrommet direkte til smarttelefoner.
Selskapet Starlink ble opprinnelig stiftet med mål om å tilby internettforbindelser til steder på jorden som ellers ikke har utsikter til at få tilgang til fiber- eller mobilselskaper, og selskapet har slik sett vært en viktig brikke i å sikre Ukrainas kommunikasjon etter den russiske invasjonen i februar 2022. Men en undersøkelse utført av Bloomberg har også vist at Starlink-utstyret handles og aktiveres ulovlig i mange deler av verden. Det har blant annet dukket opp i Jemen, Sudan og Kasakhstan.
Planen er at Starlink i fremtiden også skal ha ansvar for kommunikasjonstjenester for det italienske militæret i middelhavsområdet og for bruk i nødsituasjoner som terrorangrep eller naturkatastrofer.
Men dette betyr igjen at Italia dropper EU-løsningen og går sine egne veier. Om Italias valg er smart gjenstår å se, men kjenner vi EU-systemet rett vil det ta sin tid før de eventuelt har noe på plass – og hva de økonomiske overskridelsene blir.
Kanskje Melonis besøk mest av alt handlet om avtalen med Musk, men det ble kanskje for kjedelig for norsk MSM? For det synes som om MSM driver med spekulasjoner for å sverte alt som de selv har puttet i båsen «ytre høyre»- eller kanskje bare for å befeste sitt eget verdenssyn. Og om Meloni og andre statsledere ønsker å samarbeide med Trump, hans regjering og administrasjon, så skal det kritiseres?