Den kulturelle revolusjonen

– Jeg vil ikke representere et land som ikke deler mine verdier, sier fotballstjernen Mbappé. Det er hykleri.

Frankrikes store fotballprofil - og verdensstjernen - Kylian Mbappé (25) har sjekket inn i politikken. Han liker ikke at altfor mange franskmenn har valgt Marine Le Pens parti, Rassemblement National (RN), og oppfordrer alle, spesielt de unge, til å ta avstand fra "ekstremistene" som "splitter folket". Selv har Mbappé blitt milliardær med lønningspose fra Qatar.

En person som gir sterkt uttrykk for streng moral og et spesielt verdisett, men selv handler umoralsk i det skjulte – en falsk og skinnhellig person – er definisjonen på en hykler. Det er akkurat det Kylian Mbappé fremstår som. Siden han spiller så høyt, kan han heller ikke unnskyldes for ikke å vite.

Frankrikes Marine Le Pens nasjonalkonservative parti, Rassemblement National (RN), vant overlegent valget til Europaparlamentet med over 30 prosent av stemmene. President Emmanuel Macron kastet seg rundt og utskrev øyeblikkelig nyvalg. Valget skal foregå 30. juni og 7. juli.

Og nå frykter altså fotballhelten Mbappé at RN skal få makten i Frankrike, for han har visstnok langt bedre moral enn RN og deres velgere.

Aldri glem fortiden

– Jeg vil være stolt over å representere Frankrike, men jeg vil ikke representere et land som ikke deler mine verdier eller våre verdier, sa Mbappé på en pressekonferanse søndag.

I etterkant er det utformet et manifest. I det franske sportsmagasinet L’Équipe har flere hundre idrettsutøvere fulgt i Mbappés fotspor, der de klart og tydelig tar avstand fra den voksende høyrefløyen i Frankrike.

«La oss stemme på håp! La oss stemme mot den ekstreme høyrefløyen, som nettopp har oppnådd et historisk resultat i valget til Europaparlamentet», heter det blant annet i manifestets innledning. Den videre gangen er heller ikke til å misforstå:

«Ytre høyre er dype motstandere av å bygge et demokratisk, tolerant og verdig samfunn: Historien beviser det. La oss aldri glemme erfaringer fra fortiden: Nazisme og antisemittisme førte til ufattelige grusomheter, inkludert folkemord. Rassemblement National tar sine røtter fra disse ideologiene og fortsetter i dag å fremme rasisme og fremmedfrykt. De utnytter vår lidelsen og kaprer vårt håp.

Hvilken fremtid ønsker vi for oss selv og barna våre? Vi kan ikke forestille oss at barna våre lever i et samfunn der frykt for andre, mistenksomhet og vold er i hjertet av Staten, slik tilfellet var i autoritære regimer styrt av ytre høyre.»

RNs politikk kan altså føre til «økt polarisering og undertrykkelse av minoriteter og innvandrere i Frankrike», slik som VG forteller oss, fordi de er «assosiert med ytre høyre-ideologier, inkludert nasjonalisme og anti-immigrasjonspolitikk». Nå er det vel ikke «anti-immigrasjonspolitikk» de har, men en mer restriktiv innvandringspolitikk. Det er noe helt annet, men ikke gitt at alle forstår.

Fordi han har råd til det?

At Frankrike er polarisert, er det ingen som bestrider. Spørsmålet er hvorfor, og det er akkurat her splittelsen trer frem. Ikke-bærekraftig innvandring og de negative konsekvensene av en høy andel organiserte muslimer i landet, har ført til både økonomiske og kulturelle problemer for det sekulære landet.

Men den forklaringen er for mange ikke gangbar, da retter de heller blikket – og skytsen – på budbringeren.

Lederen for RN, Jordan Bardella (28), kommer med kvass kritikk av Mbappé.

 – Når du er heldig nok til å ha en veldig, veldig høy lønn, og når du er mangemillionær, er jeg litt flau over å se disse idrettsutøverne komme opp med et opprop til folk som ikke lenger kan klare seg, som ikke lenger føler seg trygge, som ikke har mulighet til å bo i nabolag der de er beskyttet av sikkerhetspersonell, sier Bardella ifølge The Guardian.

Nettopp rikdommen til Mbappé burde være et tema. For Mbappés velstående økonomi kommer fra fotballaget Paris Saint-Germain (PSG) og dets eier: Qatar Sports Investments.

Qatar Sports Investments er et Qatar-regjeringsbasert aksjeselskap grunnlagt i 2005 med base i Doha, Qatar.

Så hvilke verdier og moral mener Mbappé Qatar står for? Verdier som samsvarer med hans? Har han aldri hatt problemer med representere dem?

Vi har flere ganger satt søkelyset på den wahabittiske lilleputtstaten Qatars voldsomme oppkjøp av eiendommer med mer i Europa, særlig i Frankrike, her i en sak tilbake til 2012. I januar i år omtalte vi at Qatar ikke bare investerer i eiendom, medier og utdanningsinstitusjoner i Vesten, men de kjøper seg også påvirkningskraft gjennom å betale journalister direkte.

Så hvordan Mbappé kan gå så høyt på den politiske banen, fremstår ikke som annet enn hyklerisk. Kanskje fordi han nå har signert for den spanske klubben Real Madrid, så da teller ikke «erfaringer fra fortiden»?