Antisemittisme

Qatars tidligere statsminister: – Vi hadde mange utenlandske journalister på lønningslista

Qatar, det ekstremt rike emiratet i Midtøsten med penger investert i eiendom, medier og utdanningsinstitusjoner i Vesten, kjøper seg ikke bare påvirkningskraft via donasjoner til private universiteter. De kjøper også påvirkningskraft gjennom å betale journalister direkte. Tidligere statsminister i Qatar, Hamad Bin Jassim, sier at en rekke journalister i mange forskjellige land sto på lønningslista. 

Alle har en pris, er det noe som heter, og det gjelder nok også for journalister. At vestlige journalister er til salgs er ikke så oppsiktsvekkende, det er snarere omfanget og resultatet som er verdt å se nærmere på.

Å vinkle en sak, utelate noe informasjon og vektlegge annen informasjon kan være tilsynelatende tilforlatelig, det gjøres av journalister hele tiden. Det er neppe mange i dag som lever i forestillingen om at pressen er nøytral, objektiv og uhildet, men det er likevel interessant å registrere hvem som trekker i trådene i kulissene.

Vi skrev i helgen om hvordan Qatar sponser universitetskrisen i USA, der milliarder av dollar pumpes inn i universiteter og høgskoler, med det resultat at ytringsfriheten innskrenkes og antisemittismen øker. Men Qatar gir seg selvsagt ikke med det. I tillegg til å eie gjennom Qatar Media Corporation, har Qatar kjøpt seg inn i andre mediebedrifter globalt. Og i tillegg til å operere i åpent landskap, kjøper også Qatar journalister ved å betale dem direkte.

Skjermbildet under er hentet fra Memri TV:

På bildet sees Qatars tidligere statsminister, Hamad bin Jassim. Han sa i et intervju som ble lagt ut på nett av den kuwaitiske avisen Al-Qabas 26. februar 2022 at Qatar hadde mange journalister «i forskjellige land» på lønnslisten.

Han forklarte at enkelte journalister mottok månedslønn fra Qatar og at noen av dem ble parlamentsmedlemmer i sine land. Han la til at de fleste arabiske land gjorde dette, skriver Memri, som gjengir samtalen som utspilte seg på TV-skjermen.

Hamad Bin Jassim: «Vi hadde journalister på lønnslisten.»

Intervjuer: «Hva mener du?»

Bin Jassim: «Vi ville betale dem. Noen av dem har blitt parlamentsmedlemmer nå. Andre har blitt patrioter. Jeg kjenner dem. Vi ville betale [journalister] i mange land. Vi ville betale dem hvert år. Noen av dem mottok jevnlig lønn. Alle de arabiske landene gjorde dette. Hvis ikke alle, så de fleste av dem.»

At det skulle stille seg annerledes i dag er ikke særlig sannsynlig.

Nettavisen avslørte nylig at Den muslimske menigheten Rabita har samlet opp eiendommer verdt godt over 100 millioner kroner uten å opplyse detaljene om hvordan pengene kommer fra Qatar og Kuwait. Så kan man spørre seg om det er sannsynlig at Rabita er eneste mottaker av midler fra det påvirkningsvillige, styrtrike Qatar her til lands, eller om det finnes journalister som sper på lønna med litt smøring. Svaret får vi neppe, men at det foregår en aktiv informasjonskrig parallelt med krigen mellom Israel og Hamas bør ingen betvile.