Frihetsverdier

Trusler og vold skal ikke stoppe ytringsfriheten – sier de samme som ikke tør publisere karikaturer av Muhammed

Det er ikke måte på hvordan medie-Norge, eller mainstream media (MSM), slår seg selv på brystet og hevder at ytringsfrihetens fane - og mangfoldet - er deres ledestjerne. Den stjerna må sies å ha gått i skjul bak en halvmåne. For Muhammed-karikaturer er for farlige.

«Det har alltid ergret meg at Medie-Norge var enige i at trusler og vold ikke skal stoppe ytringsfriheten. For det gjaldt bare i teorien, ikke i praksis og over tid», mener journalist Thomas Vallestad Drageset, som etterlyser at sine kolleger er ærlige på hvorfor karikaturene ikke publiseres.

Det var for noen dager siden (7. januar) at Drageset rettet denne kritikken mot sine egne i en kronikk hos M24. Men ingen i MSM har reagert, for selv den diskusjonen synes å ha blitt for farlig – eller kanskje MSM ikke vil ha en slik diskusjon som blottlegger deres dobbeltmoral?

For ni år siden ble Charlie Hebdo-redaksjonen slaktet av jihadister fordi de viste karikaturer av Muhammed, grunnleggeren av islam. Alle medier var enige i at det var grusomt og at vi ikke må tie i møte med terror.

Og så holdt vi gradvis kjeft. I 2021 døde to av karikatur-tegnerene, Kurt Westergaard og Lars Vilks. I artiklene nevnte mediene at Westergaard og Vilks hadde tegnet Mohammed.

Men de viste ikke selve Muhammed-tegningene, og dermed ikke hvorfor Westergaard eller Vilks måtte leve resten av livet med politibeskyttelse.

Dette finner Drageset «rart», samtidig som han reagerer på at det ikke finnes noen forklaring i de samme artiklene. Den samme «etterlysningen» har for øvrig journalist og Ytringsfrihetskommisjonsmedlem Anki Gerhardsen fremsatt i 2021. Også hun kritiserte mediehusenes manglende begrunnelse for å ikke trykke Lars Vilks rondellhund når de omtalte hans død.

Dragesets forslag er at MSM foretar en merking etter hvor mye risiko de tør å ta.

For eksempel: «Vi tør ikke fornærme religioner/ideologier» kan være et greit banner øverst, hvis mediet er generelt unnvikende i møte med alle av dem.

Er frykten mer konkret, ref Charlie Hebdo, kan det være med treffende med et blinkende «vi er spesifikt redd for temaer knyttet til islam».

For det er tilsynelatende bare én fellesnevner som får norske medier til å oppføre seg slik: Muhammed-karikaturer.

Hvis jeg tar feil: hvilken annen religion sine ekstremister påvirker media slik? Jeg kan med kors/halvmåne/davidstjerne på halsen si at jeg ikke vet om andre.

Drageset vet selvsagt at han ikke tar feil. Spørsmålet er like betimelig som det avkler MSMs forhold til ytringsfriheten. Det er kanskje derfor han også foreslår en gulrot – i form av risikotillegg som del av pressestøtten.

Kan mediet kredibelt vise at redaksjonen lever farlig, så får dere mer penger.

Grunnen til at jeg ikke trekker frem politikere som redningen er at disse er ofre for popularitet. En politiker tenker PR istedenfor PRinsipp.

Flott levert, Drageset. Du tar det på kornet. Derfor tausheten. Er det nå vi skal si hurra for ytringsfriheten? Eller vil MSM innrømme at vold og trusler virker?

Her kan du lese kronikken til Thomas Vallestad Drageset