Antisemittisme

Støre – statsministeren som bruker statskassen som sin personlige NGO

Jonas Gahr Støre (Ap) øker den norske pengestøtten til palestinerne med en halv milliard norske kroner - mens israelerne har frosset alle midler til Gaza. Det er vanskelig å se Støres beslutninger som annet enn en åpen søknad om ny jobb i et eller annet internasjonalt forum når han går av som statsminister og Ap-leder etter å ha tapt valget i 2025. At det kan være i reelle norske interesser å subsidiere Hamas, bør beviles på det sterkeste. 

– Norge øker nå sin humanitære støtte både gjennom tilleggsbevilgninger og omprioriteringer, slik at vi i sum vil ha en halv milliard kroner til humanitær hjelp og støtte til palestinske selvstyremyndighetene, sa statsminister Støre til VG onsdag kveld.

Som om statskassen var hans personlige NGO, opererer Støre som om han er komplett uvitende om hva den halve milliarden finansiert av norske skattebetalere skal gå til når han overlater til palestinske selvstyremyndigheter og FN å avgjøre hvor skoen trykker. Som vi skrev mandag ebedriver Støre et spill for galleriet som etterlater Norge i et underlig lys overfor vestlige allierte, men det skal ikke underslås at Støre på samme tid blir stående i full belysning av et FN som fungerer som et underbruk av OIC i den pågående krigen i Midtøsten.

– Vi prioriterer å støtte FN, internasjonale Røde Kors og organisasjoner som kan få den humanitære hjelpen helt frem til folk. Vi er opptatt av at de palestinske selvstyremenighetene på Vestbredden kan gjøre jobben sin på helse, sikkerhet og skolegang, sier Støre.

Han kunne like gjerne tillagt at han prioriterer å støtte tradisjonen avgåtte Ap-statsministre har for å gå rett fra innenrikspolitiske valgtap til internasjonale maktposisjoner, men i høflighetens eller tåketalens navn lot det være.

Beleilig taushet om FNs rolle

Regjeringen Støre er forutsigbart nok ikke interessert i å stille noen form for demokratisk baserte krav til palestinske selvstyremyndigheter eller FN for den saks skyld. Kanskje har regjeringen ikke fått med seg at støtten til Hamas-terroren faktisk er større på Vestbredden underlagt palestinske selvstyremyndigheter enn hva den er på Gaza?

Norges etterdilting etter et FN som etter terrorangrepet 7. oktober er også en historie om en statsminister som logrer for et FN der generalforsamlingen nekter å fordømme Hamas, et FN som ikke anser Hamas for å være en terrororganisasjon, men som sidestiller Hamas nedslakting med israelske forsøk på selvforsvar.

Det er forstemmende å se en statsminister som snakker om helse og skolegang, samtidig som man vet med sikkerhet at FN-organet UNRWA ansetter  medlemmer av Hamas, støtter Hamas’ PR-innsats, som å slette innlegg på sosiale medier som fornærmer Hamas, og lærer palestinere å hate israelere. Tilsvarende berømmet flere UNRWA-ansatte Hamas for massakrene 7. oktober, slik vi belyste i saken Dette må du vite om FN og de palestinske flyktningene. Det er nettopp UNRWA som driver skoler, sykehus og humanitære organisasjoner på Gaza.

-Avgjørende å unngå

Den halve milliarden norske kroner, grovt regnet en tvangs-spleis på 100 kroner per norske borger, skal ifølge Støre gå til akk, så edle formål, og absolutt ikke til Hamas, men noen krav til å motta milliardoverføringen stilles åpenbart ikke.

– Kan du garantere at ingenting av støtten ender hos Hamas?

– Det er helt avgjørende å unngå. Derfor må vi velge aktører som vi kan stole på, som har forsyningslinjer som gjør at de når de som er i nød. Det er et område i krig og kaotiske tilstander. Det er vanskelig å følge et oppgått spor inn på et Gaza som er så ødelagt, sier Støre:

– Hvis vi ikke nå stiller opp med humanitær hjelp står vi overfor en virkelig katastrofe. I tillegg til krigens ødeleggelser, så får vi ødeleggelser fra blant annet sykdommer, sier han.

Aktører med forsyningslinjer, der altså. Det er altså «avgjørende å unngå» at støtten ikke ender hos Hamas, men når den beviselig ender hos Hamas’ støttespillere så er det greit? Det er en holdning som er helt hinsidig sett med ikke bare israelske blikk, men med vestlig, sekulært blikk også. Men som en utenrikspolitisk duracellkanin fortsetter Støre løpende, noe han har gjort siden Israel 2. november besluttet å tilbakeholde skatteoverføringer til palestinske selvstyremyndigheter øremerket Gaza.

Straks etterpå kom Støre på banen og ba Israel om å frigi skatteoverføringene de holdt tilbake.

– Skatteoverføringen bidrar til å levere nødvendige tjenester i Gaza og på Vestbredden, og er kritisk for velferden og helsen til den palestinske befolkningen, sa Støre til NTB.

Israel sa 2. november at de skal overføre skattemidler til palestinerne, men holde tilbake midlene som skal til Hamas-styrte Gaza. Fire dager senere svarte selvstyremyndighetene at de ikke godtar en delvis overføring, skriver Reuters.

Å holde tilbake pengene påvirker velferden og helsen til den palestinske befolkningen direkte, mener Støre.

– Enhver svekkelse av de palestinske selvstyremyndighetene vil kun tjene de ekstremistiske kreftene på palestinsk side, sier han.

Som om det ikke tjener de ekstremistiske kreftene på palestinsk side at de palestinske selvstyremyndighetene nekter å godta en delvis overføring? Selvsagt tjener de på å nekte, det gir seg utslag i klingende mynt inn i Gaza fra en ivrig regjeringssjef 5.320 kilometer unna, aka Jonas Gahr Støre.

Den norske regjeringens logring for palestinske selvstyremyndigheter og FN bidrar faktisk til å sette Israel i en verre situasjon. Når man kaster penger på problemer har problemene det med å vokse snarere enn å avta. Men det er kanskje verdt det dersom man vil skaffe seg et stort internasjonalt navn? Siste spørsmål er ikke retorisk, det har en åpenbar adressat, han kommer bare aldri til å besvare det.