Antisemittisme

Frarådet kongen å kondolere Israel – men Norge deltar på humanitær konferanse for befolkningen i Gaza

Regjeringen - ved UD - frarådet kong Harald å uttrykke noen kondolanse til Israel etter terrorangrepene 7. oktober, fremkommer det i brev av 9. oktober. En måned senere, 9. november, deltar Norge - ved UDs statssekretær - på en humanitær konferanse til støtte for Gazas befolkning. Er det rart jøder opplever seg forlatt?

9. oktober sendte Utenriksdepartement (UD), ledet av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), et brev til hoffsjef Olav Heian-Engdal. Her frarådes kongen å kondolere Israel etter terrorangrepet, der det i tilrådningen vises til «konfliktens politiske natur», står det i brevet som Dagbladet har fått innsyn i.

Korrespondansen er altså datert to dager etter at Hamas gikk til angrep og drepte over 1.400 personer, skadde over 5.000 og tok over 200 gisler. Israel erklærte så krig mot Hamas.

UDs tilrådning var at kongen ikke kondolerte i tilknytning til «konflikten mellom Israel og Hamas» i lys av «konfliktens politiske natur».

Kongen har imidlertid en rekke ganger tidligere kondolert når større lidelser eller katastrofer har skjedd, påpeker Dagbladet, for eksempel i forbindelse med terrorangrep i Tyrkia og New Zealand.

UD skriver at tilrådningen er i tråd med «hovedregelen om at kondolanser i tilfeller hvor tap av liv og materielle ødeleggelser er forårsaket av menneskelige handlinger med et politisk motiv, går fra regjeringen».

Kongen har åpenbart forholdt seg til tilrådningen, da han så langt ikke uttalt seg om konflikten.

Regjeringen erkjenner sin støtte til Gaza

Samtidig skal regjeringens statssekretær i UD, Bjørg Sandkjær (Sp), representere Norge på en humanitære konferansen til støtte for befolkningen i Gaza 9. november, altså i dag, i Paris.

– Det er dypt rystende å se de menneskelige og materielle ødeleggelsene i Gaza. Det skal være over 10 000 drept. Halvparten av bygningsmassen er skadet eller i ruiner. Norge oppfordrer partene til en umiddelbar våpenstillstand og til å slippe inn nødhjelp. Hamas må løslate gislene de har tatt umiddelbart, sier statssekretær Bjørg Sandkjær.

Her er også palestinske myndigheter representert ved statsminister Mohammad Shtayyeh. Han tilhører Fatah, den største medlemsorganisasjonen i PLO, som har styrket det de kaller den «væpnede frigjøringskampen» med en egen frigjøringshær (PLA).

Sandkjær kommer også med en oppfordring til å gi mer støtte til palestinerne:

– Norge har økt den humanitære støtten til palestinerne med 200 millioner kroner siden krisen startet. Vi oppfordrer andre land til å øke den humanitære støtten, og til å videreføre støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten (Palestinian Authority, PA). PA er helt avgjørende for den palestinske befolkningen ikke bare på Vestbredden, men også i Gaza. Dersom myndighetene på Vestbredden bryter sammen, vil Israel ikke ha en forhandlingspartner den dagen det er mulig å gjenoppta fredsforhandlinger, sier Sandkjær.

Men noen kondolanse til Israel vil ikke regjeringen tillate at Norge ved kongen ga. Det er ikke underlig om jøder, både i Norge og andre land, ikke minst i Israel, opplever seg overlatt til seg selv. Derfor har da også Det Mosaiske Trossamfunnet trukket seg fra dagens markering av Krystallnatten.

– Vi er i en svært spesiell situasjon akkurat nå, og vi føler oss litt alene, har styreleder Ronen Bahar uttalt til Vårt Land.