Gjengkriminalitet

Drøbak-bomben: Spor til Sverige

Da en bombe gikk av ved inngangspartiet til en bolig i et tett boligområde i idylliske Drøbak i slutten av oktober, bedyret politiet raskt at det var ingenting som tilsa at eksplosjonen hadde noen lenker til gjengmiljøet i Sverige. Nå har de snudd. 

I pressemeldingen fra politiet skriver de at deres tidligere teorier om at hendelsen kunne skyldes en intern konflikt i et lokalt, kriminelt miljø, er svekket.

– Så langt har etterforskningen avdekket knytninger til norske kriminelle nettverk med forgreininger til utlandet. Vi ser at den type bombe som er brukt i Drøbak er lik som de bombene man har sett blitt brukt i Sverige, men vi understreker at vi ikke har noen holdepunkter for at nettverket Foxtrot står bak, sier politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger.

For oss vanlige dødelige betyr det ingenting hva nettverket eller gjengene heter. Det som betyr noe for oss, er at den voldsomme kriminaliteten har tatt veien til Norge. Da nytter det lite å minne om hva noen av oss over tid har prøvd å advare mot, men til gjengjeld er forventningene til hvordan politiet (og politikerne) håndterer dette skyhøy.

«Svensk» metode

Eksplosjonen i Drøbak rammet inngangspartiet til et bolighus hvor det var seks-syv personer, både voksne og barn. Ingen ble skadet og disse ble evakuert. Politiet mente raskt at det var snakk om en tilfeldig eksplosjon, men kunne knyttes til et kriminelt ungdomsmiljø.

– Dette ser ut som en villet og målrettet handling mot denne boligen. Vi har grunn til å tro at dette har utspring i et lokalt kriminelt ungdomsmiljø. Vi mener at det er en tilknytning mellom en av personene som bodde på denne adressen og dette miljøet, sa politistasjonssjef Rune Albertsen.

Nå forteller politiet at eksplosjonen ga store skader på utsiden og innsiden av boligen og var kraftig nok til at liv kunne ha gått tapt. Politiet har også frigitt flere bilder fra åstedet.

Politiet bekrefter overfor NRK at bomben var lagd av dynamitt og et bilbatteri. Eksplosjonen ble utløst hjelp av en ledning og bilbatteriet som senere ble funnet på åstedet.

Det er både bomben, selve innretningen og fremgangsmåten bomben har blitt detonert på som fører politiet til Sverige. Denne type bomber har ikke vært registrert tidligere i Norge, men politiet kjenner dem fra Sverige.

– Det er derfor veldig viktig for politiet å forebygge og oppklare nettopp denne typen kriminalitet, sier politiadvokat Christian Finnanger ti NRK.

Drapsforsøk

I politiets pressemelding forteller de at de ser alvorlig på hendelsen.

– Saken etterforskes per nå som et drapsforsøk (§ 275, jf. §16) og etterforskningen har dreid seg over på de større kriminelle nettverkene i både Norge og utlandet, sier Finnanger.

Politiet viser til at de ser på dette som en svært alvorlig sak, og det er i etterkant av eksplosjonen 24. oktober lagt ned mye ressurser i etterforskningen av saken som er viktig at prioriteres og oppklares.

Politiet ønsker imidlertid ikke å gå ut med konkrete motiv i saken, utover at det fremstår som en intern konflikt.

– Dette var et målrettet angrep innad i kriminelle miljøer og det er viktig for meg å understreke at det er trygt å bo og leve i Drøbak, sier Finnanger.

Per nå er ingen pågrepet i saken og politiet ber publikum om tips.

– Vi oppfordrer alle som bor i, eller har oppholdt seg i området ved Ellefaret natt til 24.08, å sjekke dashbordkamera på biler, dørklokkekamera eller annen videoovervåking for å se om det har fanget opp noe som kan være relevant for saken. Vi ønsker også å komme i kontakt med andre som kan ha informasjon som er relevant for saken.

(Foto: Politiet/Øst politidistrikt)