Æresdrap og æresrelatert vold

Forlangte at hun åpnet øynene – slik at han kunne skjære dem ut med tapetkniv

Nylig måtte en mann i 50-årene møte i Vestfold tingrett for å ha vansiret kona. - Element av æresvold, sier en enstemmig rett. 

I august i fjor skal paret, som lå i skilsmisse, ha plassert barna hos bekjente og deretter kjørt hjem til kvinnes leilighet i Tønsberg. I bilen oppsto krangel, men han ble med henne inn. Hun skal ikke ha opplevd han som truende da, melder Tønsberg Blad.

Men det endret seg raskt.

– Ren flaks

Etter hva kvinnen har forklart, og som støttes av den tekniske etterforskningen, bøyde kvinnen seg for å ta av seg skoa. Da dro mannen henne etter håret og slo hodet hennes minst to ganger mot veggen. Hun ble svimmel, men klare å holde hendene beskyttende foran seg. Mannen forlangte da at hun åpnet øynene, slik at han kunne skjære dem ut.

Det klarte han ikke, men hun fikk et langt kutt i ansiktet av tapetkniven, ett arr hun må leve med. Da hun falt sammen på gulvet, skal han ha sparket henne i overkroppen og hofta.

Mannen ringte selv til politiet og fortalte om knivstikkingen.

Det var et blodig syn som møtte betjentene som rykket ut. Mannen ble pågrepet og kjørt til arresten.

Men i Vestfold tingrett hevdet mannen at tilfeldigvis fant tapetkniven utenfor inngangsdøren, og at han tok den med for å true henne. Dessuten var det kvinnens skyld at hun ble skåret opp i ansiktet, fordi hun tok tak i armen hans da hun ville skyve ham vekk.

Retten trodde knapt et ord av det mannen sa, og fastslo heller at det er straffeskjerpende at kvinnen ikke kunne føle seg trygg i sitt eget hjem. De mente at det er «ren flaks» at hun ikke fikk knivkutt i øynene og mistet synet.

Hans område

Mannen ble etter pågripelsen ilagt fullstendig kontaktforbud overfor henne. Da hun ble utskrevet fra sykehuset flyttet hun og barna til et nytt sted. Men mannen, som da var løslatt fra varetekt, klarte via ett av barna å komme seg inn på kvinnens bopel.

En bekjent av kvinnen dukket imidlertid opp, noe som gjorde mannen rasende. Han løp mot vedkommende med kniv. Kvinnen gikk imellom, i et forsøk på å roe ned sin eksmann, som stakk etter den besøkende med kniven. Vedkommende klarte å holde seg unna, men fikk et knivrift i hodet.

Like etter var politiet på plass med flere patruljer, og mannen ble varetektsfengslet på nytt, ifølge avisen.

I retten forklarte mannen sin oppførsel med «at han ikke aksepterte at den fremmede dukket opp på hans område». Stedet der han ekskona hadde flyktet for å unngå ham, anså altså mannen likevel som sitt område.

Latterlig straff

Paret er fra et land i Asia, der mannen for noen år siden fikk opphold i Norge, mens kvinnen ble værende i hjemlandet. I retten fortalte hun at mannen holdt henne og barna tilbake i hjemlandet. Hun skal har fått bistand fra den norske ambassaden, slik at hun og barna kom seg til Norge. Men etter en tid ville hun skilles. Hun tok ut separasjon. Mannen aksepterte ikke kravet om skilsmisse, fremgår det av dommen.

Ifølge Tønsberg Blad står det i dommen:

Slik retten vurderer det har volden tiltalte utøver et element av æresvold i seg. Han ønsker ikke å gå med på fornærmedes ønske om skilsmisse, og han er krenket som overhode for familien ved at hun greide å reise fra (hjemlandet) og hjem alene sammen med barna fordi hun ikke ønsket å være der lenger. Han må gjenopprette dette og velger å benytte vold mot fornærmede som et middel til det.

Retten tror ikke på det tiltalte sier om at det var greit for ham at fornærmede ønsket skilsmisse og at verken han eller hans familie så det som problematisk. Hadde det vært tilfellet ville han ikke hatt noe motiv til å utøve vold på den måten han gjorde.

Og straffen? Fengsel i 15 måneder, og 90.000 kroner i oppreisningserstatning til ekskona.

Det fremkommer ikke hvor lenge han har sittet i varetekt, men det kan være at før måneden er over så er han en fri mann igjen. Siden han neppe har 90.000 kroner offentlig tilgjengelig, må antakelig skattebetalerne betale både oppreisning og rettssaken. Så kan han reise til opprinnelseslandet, hente seg en ny kone og fortsette sitt sykelige «æresrelaterte» liv i rettighetslandet Norge – et land hvor det stadig blir farligere å være kvinne.

Etter år med taushet – eller bortforklaringer – om «æresrelatert» kriminalitet, virker det som det i stadig flere saker blir vanskeligere å holde temaet unna. På tide med utvisning i alle saker som kan knyttes til «æresrelatert» kriminalitet?