Fundamentalisme

Lite spenstig oppgjør med fundamentalistisk islam, Geir Lippestad

Leder i Partiet Sentrum, Geir Lippestad, gikk med brask og bram ut med et oppgjør med hat i 2021. "Hatkriminalitet kan ikke skjule seg bak ytringsfriheten. Jeg tenker på aktiviteter i regi av organisasjonen HRS" het det fra Lippestad den gang. Torsdag hevdet han at Islam Net har rett når de vil fjerne innreiseforbudet mot muslimske hat-imamer. Hat-imamenes ytringsfrihet må ivaretas, mente Lippestad, som står i spagaten mellom woke og fundamentalistisk islam. 

Det var i sannhet et underlig skue å se Sentrum-leder Geir Lippestad i torsdagens Dagsnytt 18. Lippestad har fått plass i Oslo bystyre etter lokalvalget, og tilsynelatende kommer mange av stemmene fra det fundamentalistiske Islam Net-miljøet.

I forkant av valget gikk leder for Islam Net, Fahad Qureshi, ut med en anbefaling til muslimer om å stemme på Partiet Sentrum, og grunnløst var det ikke. Partiet hadde gitt informasjon til nettstedet muslimerstemmer.no om at de vil forby koranbrenning, og fjerne forbud mot  forbud mot å bruke det ansiktsdekkende plagget niqab i barnehager, skoler og høyere utdanning, fjerne forbudet mot sende barn til koranskoler i utlandet, at de vil innføre kjønnsdelt svømmeundervisning og oppheve innreiseforbudet mot muslimske hat-imamer.

Leder Geir Lippestad påstår han ikke vet akkurat hvem i partiet som har gitt disse opplysningene til det Islam Net-eide nettstedet, som også støttes av fundamentalistiske moskeer og , men han klarte heller ikke å ta tydelig avstand fra disse punktene. Tvert imot hevdet Lippestad på Dagsnytt 18 at han støttet «et par av disse punktene», blant annet hat-imamenes rett til ytringsfrihet.

Partiets lefling med de ekstreme holdningene til Islam Net og partimedlem Simen Bondeviks besøk og påfølgende støtte til Islam Nets Dawah-senter klarte Lippestad heller ikke se noe galt i.

I jakten på politisk innflytelse er åpenbart det meste spiselig for mannen som ellers ikke er redd for å stemple meningsmotstandere som ekstremister.

Frp ekstreme

Vi skal faktisk ikke lenger enn to år tilbake i tid for å finne partilederes ivrige utspill om at Frp «fremmer ekstremisme».  Bakgrunnen for kommentaren hans i Vårt Land, Jeg er ikke sannhetsvitne for Frp-politikk, var en pressemelding fra Frp, der det het som følger:

«At vi har én organisasjon som ikke er politisk korrekt er ikke et problem. HRS har gjort en god jobb med problemer mange ikke vil ta i med ildtang. Støre må slutte å dyrke splittelsen. Vi er alle mot voldelig ekstremisme, og jeg er enig med Geir Lippestad i at oppgjøret ble tatt i domstolene»

For det hadde Lippestad faktisk sagt, og at oppgjøret ble tatt i domstolene er jo korrekt. Men Lippestad, allerede da ridende på en hypermoralistisk woke-bølge, ville ikke ha noe med «ekstremister» å gjøre. Med digre fonter så det slik ut i den kristne avisen:

Han presiserte videre:

Det er her Sylvi Listhaug og FrP tar så grunnleggende feil, når de bruker mitt og partiet Sentrum sitt navn i en nyhetssak som legitimerer HRS sin virksomhet. For vi vil nemlig fjerne statsstøtten til denne og andre organisasjoner som aktivt motarbeider inkludering og bidrar til hatefulle ytringer og hatkriminalitet. Jeg vil ikke være et sannhetsvitne for FrP sin politikk.

Velferdssamfunnet har et ansvar for å tilby hjelp til de som vil bryte med radikale og ekstreme miljøer. Derfor vil vi i Partiet Sentrum arbeide for å sikre et høykompetent nasjonalt avhopperprogram for personer som ønsker å bryte med radikale og ekstremistiske miljøer. Programmet må tilby helhetlig og langsiktig hjelp til den det gjelder, med tanke på bolig, økonomi, arbeid, helse og velferd. Nettverket rundt de som blir radikalisert må også gis et tilbud om veiledning og støtte.

For vi vil gi alle en mulighet.

Og slik kan man altså relativisere seg fram til at islam- og innvandringskritikk fremmer hatkriminalitet, mens å omfavne virkelig ekstreme krefter er godhet.

Neppe over

Mens Lippestad skal arbeide videre, hjulpet av partifelle Sajid Mukhtar som har fått plass i Drammen bystyre, skal spagaten mellom omsorg for alle minoriteter, inkludert seksuelle sådanne, og de fundamentalistiske muslimenes homohat bli et spennende skue.

Kjetil Rolness skriver på sin Facebook-side om den «vanhellige alliansen» mellom Lippestad og Islam Net-leder Fahad Qureshi som følger:

Dette er to sleipe opportunister som taler med to tunger. Men de lykkes i sine forsetter. Islam Net får bygd sin svære moské i Groruddalen (under dekke av «aktivitetssenter»), og Lippestad kommer inn i bystyret i Oslo, takket være sin horing for en minoritetsgruppe som står for det motsatte av partiets program. Og i Drammen har Sentrum sørget for at en islamist er kommet inn i bystyret. Godt gjort av et idealistisk parti som holder Pride-fanen høyt.

Dette kan bli riktig artig framover. I Sverige har islamister hatt stor suksess med å infiltrere partier. Man skulle bare tro at politikere som anser seg for å være menneskerettighetenes fremste forsvarere, ville kjenne lusa på gangen. Men i stedet ser de altså muligheten til å lure til seg stemmer på falske premisser.

At en politisk leder som at på til en av landets mest kjente jurister, bevisst uttrykker seg slik at han får tusenvis av muslimer til å tro at han eller andre kommunepolitikere kan bruke §185 til å hindre koranbrenning, er rett og slett ufattelig.

Det vi med sikkerhet kan vite er at det ikke er det siste vi hører fra Partiet Sentrum. Lederen i ungdomspartiet har allerede trukket seg og fortalt i Nettavisen at krefter i det konservative muslimske miljøet har kapret partiet bak sentralstyrets rygg, men Lippestad insisterte fortsatt torsdag kveld at partiet står for den inkluderingen og det mangfoldet de har ramset opp i programmet sitt.

Det hadde vært til å le av, dersom det ikke var en direkte farlig flørt. Mens Lippestad har vært ivrig på å gi både HRS og Frp ekstremist-stempel, bør han nok ettergå hva hans egne partifeller står for. Der er det mye å hente, for den islamske gjengen han har invitert ombord leker ikke. De vil ha makt.