Politikk

– Vi er kontante, lyder overskriften flankert med bilde av Sps Slagsvold Vedum

Artikkelen i VG vekket interessen, for hva i all verden er det finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener de er "kontante" med? Så langt har vel denne regjeringen fremstått som alt annet enn kontant, men derimot nølende, famlende, beslutningsvegrende og med et lag hvor det har vært en slags politisk aksept for nepotisme - bare ikke for mye.

Når man åpner VG-saken er overskriften mer talende, men slett ikke mindre overraskende: «Vedum etter statsråds-exitene: – Vi er kontante når ting skjer.».

Man må gni seg i øynene. Mener virkelig Vedum at regjeringen har fremstått som kontante i statsråd-exitene?

Litt korrupt går

Med henvisning til at Tonje Brenna (Ap) beholdt statsrådposten, selv etter å ha brutt habilitetsreglene, mens Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) forsvant ut, sier Vedum til avisen:

– Det viser bare at vi er kontante når ting skjer. Sånne saker er aldri bra, men det viser at det ikke er noen tvil om hva som skjer. Du har et tillitsverv og mennesker gjør feil. Noen feil kan du gå videre med, mens andre får direkte konsekvenser. Det har disse sakene her gjort.

– Jeg tror også at folk ser at dette handler mye om enkeltpersoners feil. Da må man ta konsekvensen av det, og så går vi videre.

Med andre ord er det en «kontant» reaksjon – som vi må anta betyr noe slikt som direkte, rask og konsekvent – å innfinne seg med at en statsråd kan være litt korrupt, særlig hvis vedkommende ikke forstår det selv. For det må være der kunnskapsminister (sic) og nyvalgt nestleder i Ap Tonje Brenna kan plasseres. For selv om hun har innrømmet å ha gitt gode venner fordeler, er hun blitt benådet av statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen. Kanskje fordi det ikke var medier som avslørte at hun ikke forsto habilitetsregelverket, men fordi hun selv var i forkant med innrømmelsen. Og så var hun jo så lei seg.

Lei seg var også Anette Trettebergstuen, men det hjalp lite. Antakelig både fordi mediene trakk raskere enn Trettebergstuen, samt at det ble noe påtakelig med to tilgivelser fra statsministeren på rappen. Lei seg var også statsråd Ola Borten Moe da han med aksjekjøp og mistanke om insideinformasjon har brutt habilitetsreglene. Han trakk seg både som statsråd og nestleder i Sp.

Til felles har de ikke bare at de var lei seg, samtlige ville likevel fortsette som statsråder og forsvarte seg så godt de kunne – i dagesvis. Men det var altså ikke godt nok for to av dem.

For oss vanlige dødelige er det uforståelig hvorfor Brenna er fredet, noe hun også er av SV og Rødt i Stortinget, angivelig fordi hun har «svart godt og utfyllende på spørsmålene fra Stortinget». Da kan man altså, med flertallet på Stortingets velsignelse, snakke seg ut av erkjente feil? SVs Audun Lysbakken har tidligere understreket overfor NRK at et habilitetsbrudd alltid er alvorlig, men fremholdt at «Brenna på eget initiativ har forsøkt å rydde opp».

– Brenna har tatt kraftig selvkritikk gjennom en skriftlig beklagelse til komiteen, og SV ser derfor heller ikke grunn til å fremme et kritikkvedtak mot statsråden i Stortinget, sier Lysbakken.

At Lysbakken, som selv måtte gå av som statsråd (sammen med den nyvalgte lederen av SV, daværende statssekretær Kirsti Bergstø) på grunn å ha gitt fordeler til sine egne (SUs jenteforsvar), sitter i kontrollkomiteen er jo i seg selv et bevis hvor trygge politikerne er på velgernes kortidshukommelse, men vel så interessant er linjen SV og Rødt legger seg på: vel var det galt det Brenne gjorde, men beklagelsen er ydmyk nok? La oss si det slik: hadde det vært noen fra FrP eller Høyre kunne vi antakelig sett langt etter en slik tilgivelse.

Systemfeil?

Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet å åpne en kontrollsak knyttet til habilitetsbruddene til Brenna, Trettebergstuen og Borten. Det har Høyre, FrP og Venstre sikret.

– Vi ønsker å behandle dette som én samlet sak fordi alle tilfellene handler om regjeringen Støres håndtering av habilitetsreglene, sa kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) til NRK.

– Denne saken er en av de mest åpenbare kontrollsakene på mange år. Det var alvorlig med én sak, og tre på rad gjør det nødvendig å sjekke etter systemfeil i regjeringen.

Venstres Grunde Almeland er valgt til saksordfører.

– Jeg tror veldig mange har vanskelig for å forstå rekken av brudd på helt grunnleggende regler, som vi har sett fra regjeringen denne sommeren. Det er avgjørende for tilliten til politikere at vi går grundig inn i dette. Slike regelbrudd skal ikke skje, sier han til NRK.

At mistilliten til politikerne øker, synes det å være liten tvil om. Dertil kan man jo minne om at habilitetsreglene nettopp skal fremme tillit til forvaltningen og dens avgjørelser. Og kanskje er det «systemfeil», men vi tør minne om at systemet forvaltes av politikerne. Hvis de ikke skjønner at man ikke kan gi fordeler til seg selv, sine egne, sin familie eller sine venner, da må man lure på hvordan «systemet» skal utformes.

Ideen om systemfeil synes å være plantet av sosialistene. For ifølge Aps Frode Jacobsen er det et flertall i komiteen som mener undersøkelsene også bør omfatte Erna Solbergs regjering, noe Rødt har tatt initiativet til og som SV aktivt har sluttet opp om, ifølge NRK. Tror virkelig politikerne at de kan frikjenne seg selv ved å skylde på systemet?

Vi får avvente kontrollkomiteens behandling, men det begynner å lukte litt som bukken som passer havresekken.

Dessuten er ideen om systemfeil sammen med hvordan habilitetssakene har fremstått og Vedums såkalte kontanthet uforenelig. Det viser bare igjen at denne regjeringen er usedvanlig kreativ i «sine leveranser» – og nå begynner valgkampen. Vi får stålsette oss.