Nyhetssøk

Ny måling: Håp for Ap i hengende snøre

Jonas haler innpå Ernas ledelse, heter det i VGs ferske kommunemåling, og Aps nestleder Jan Vestre hevder de "tetter gapet". Det avviser Erna Solberg og peker på at de "minsker gapet". Samtidig viser Høyre igjen hvor feige de er.

Ap har tettet gapet til Høyre fra 8,8 til 5,7 på et par måneder, sier VG med henvisning til forrige meningsmåling i begynnelsen av juni. På denne målingen har Høyre 28,4 prosent hvilket er ned 1,4 prosentpoeng fra junimålingen, mens Ap har 22,7 prosent som er opp 0,7 prosentpoeng fra junimålingen.

– Tallene viser at vi er på vei opp og at Høyre er på vei ned. Vi har tettet gapet til Høyre med en tredjedel. Det er en god posisjon for Arbeiderpartiet når valgkampen akkurat har startet for fullt, sier Ap-nestleder Jan Christian Vestre til VG.

Det er kanskje verdt å merke seg at junimålingen ble tatt opp før kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmet å ha brutt habilitetsregelverket – men ble sittende, mens Anette Trettebergstuen (Ap) gikk av som kultur- og likestillingsminister etter å ha brutt habilitetsregelverket, noe også Ola Borten Moe gjorde (Sp) som forsknings- og høyere utdanningsminister etter samme habilitetsrot. Men det er klart, nå er det kommunemålinger vi snakker om.

Sammenligner vi derimot Ap og Høyre på denne målingen med forrige valgresultat (2019) fremkommer det helt andre tall: Da har Høyre en fremgang på 8,3 prosentpoeng, mens Ap har en nedgang på 2,1 prosentpoeng.  Så spørsmålet er om Aps optimisme holder inn til mål om noen uker, valgdagen er 11. september.

Faksimile fra VG:

Som vi ser er Høyre fortsatt det største partiet, mens FrP gjør det 3,7 prosentpoeng bedre enn forrige valg. Sp har en nedgang på hele 5,7 prosentpoeng, mens Rødt ligger på stedet hvil. Det kan tyde på at eks-leder Bjørnar Moxnes’ solbrilletyveri ikke slår ut kommunalt.

Ser vi på fordelingen på nasjonalt mål, står Høyre enda mer stødig. Sammenlignet med juni-målingen går Høyre 1,5 prosentpoeng ned, mens Ap står bom stille. Kanskje Brenna- og Trettebergsaken har forhindret flere i å velge Ap, men mer overraskende er det at Sp går 2,1 prosentpoeng frem. Borten Moes avgang synes ikke å ha gjort spesielt inntrykk på Sp-velgerne nasjonalt. Her slår kanskje Moxnes-tyveriet mer inn, da Rødt har en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng.

Sammenligner vi med forrige valg (2021), er tallene annerledes. Da er det sterke 10,2 prosentpoeng fremgang for Høyre, nedgang på 6,6 prosentpoeng for Ap, mens Sp taper 5,5 prosentpoeng.

Faksimile fra VG:

Feige Høyre

Høyreleder Erna Solberg har nok belegge for sin påstand om gapet mellom dem og Ap:

– De tetter ikke gapet, de minsker gapet. Vi er forberedt på at Ap kan gjøre det litt sterkere inn mot valget, men vi må fortsette å snakke om de viktigste sakene for oss. Flere kvalifiserte lærere, og mer fagpersonell inn i eldreomsorgen, sier Solberg til VG.

Akkurat de viktige sakene om flere kvalifiserte lærere og mer fagpersonell inn i eldreomsorgen, er interessant. For mandag var Høyre ute og beklaget en Instagram-historie fra Oslo Høyre, som også var delt av deres ordførerkandidat i Oslo, Anne Lindboe:

– Det er for mange ufaglærte som ikke kan noen ting. Og noen har også veldig dårlig språk. Det må man gjøre noe med, for det kan være farlig.

Sitatet er hentet fra et intervju med Bjørg Månum Andersson (77), som var kommunaldirektør og øverste sjef for helse- og omsorgstjenestene i Oslo i 21 år.

Eivor Evenrud (Ap) reagerte på innlegget, og skrev på Facebook:

– Det får være grenser for hvordan det er greit å omtale titusenvis av dyktige ansatte, ofte kvinner, i et yrke man ikke akkurat tjener fett.

Høyre la seg øyeblikkelig paddeflat, beklaget og løftet frem at de ikke har annet enn respekt for helsearbeidere som gjør en uvurderlig innsats i samfunnet.

Du snakker om å tråkke på fagkunnskapen og erfaringene til Bjørg Månum Andersson og kaste en 77-åring under bussen. Hun vet vel bedre enn de fleste hvilke problemer helse- og omsorgstjenestene i Oslo sliter med – og hun har jo helt rett. Det er for mange ufaglærte som ikke kan noen ting, hvilket ikke er det samme som at alle ufaglærte, eller de titusenvis som Evenrud viser til, ikke kan noe. Men det betyr at det er for mange, og det er vel akkurat derfor Høyre vil ha mer fagpersonell inn i eldreomsorgen?

Det samme gjelder å ikke beherske det norske språk. Hvor mange eldre skjønner ikke hva ansatte i hjemmetjenesten prøver å formidle dem? Og hva skjønner de ansatte av hva brukerne faktisk prøver å formidle av behov eller hjelp?

Høyres feighet har ingen grense. Hva med å stå for det dere mener – og kjempe for det?