Islam

Koranbrenning: Hvordan er mediadekningen i Midtøsten og Asia?

Mens mediene i Sverige, Danmark og tildels Norge fylles av stoff om koranbrenninger, er det stor variasjon i hvordan medlemslandene i den muslimske samarbeidsorganisasjonen, OIC, omtaler saken. Kan det tyde på at OIC slett ikke har den makten som de prøver å fremstå med?

Det er en interessant vinkling Danmark Radio har tatt etter at OIC mandag vedtok en resolusjon som fordømmer «de gjentatte forbrytelser som vanhelliger og brenner» koranen i Sverige og Danmark. DR Nyheder har sett nærmere på mediedekningen i landene som synlig deltok på møtet, samt verdens største muslimske land, Indonesia, og Nato-medlemmet Tyrkia.

For å finne relevante medier i de respektive landene har de basert seg på mediene som BCCs Medieguider trekker frem i sin gjennomgang av de enkelte landene. Det tas ikke hensyn til medienes tilknytning, uavhengighet eller troverdighet. Det sjekkes bare om mediene dekker OIC-møtet, den vedtatte resolusjonen og kritikken av Danmark og Sverige, samt hvor på nyhetssiden saken er prioritert. DR Nyheder påpeker videre at det kun er søkt i skriftlige kilder, som kan være en feilkilde, da flere av landene bruker statlig fjernsyn til å distribuere nyheter og meninger. De aktuelle mediene har blitt brukt på lokale språk og i noen tilfeller også på engelsk.

Vi kan raskt slå fast at OIC i svært varierende grad fanger disse landenes medieinteresse.

Ingenting eller knapt en notis

 • Aserbajdsan (republikk i Asia, den østligste av statene i Kaukasia, estimert i overkant av 10 millioner innbyggere): Det er ingen omtale av OIC og resolusjonen på noen av nettsidene til de tre store statlige TV-kanalene, AzTV, Idman TV og Medeniyyet TV, heller ikke på den store russiskspråklige avisen ECHO eller regjeringspartiets egne medier Yeni Azerbaycan.
 • Kasakhstan (republikk i Asia, estimert med 19 millioner innbyggere): Landets tre store statlige nyhetsmedier (tengrinews , inform.kz og qazaqstan.tv) har ingen omtale av OIC-møtet eller brenningene på forsidene deres.
 • Malaysia (forbundsstat i Sørøst-Asia, estimert med et folketall på 33 millioner): Ingen synlig omtale av møtet på de to store nyhetssidene Astroawani og Malaysiakini.
 • Sudan (republikk i Nordøst-Afrika, estimert folketall er i underkant av 47 millioner): På de store sudanesiske mediene (Sudantribune , suna-sd.net og alrakoba) er det ingen synlig omtale av historien.
 • Tadsjikistan (republikk i Sentral-Asia, estimert folketall på 9,9 millioner): Ingen omtale.
 • Uganda (republikk i Øst-Afrika, estimert folketall på i underkant av 42 millioner): Ingen omtale.
 • Usbekistan (republikk i Asia, estimert folketall på i ca. 35 millioner): Ingen omtale.
 • Jemen (republikk i Sørvest-Asia, midtøsten, estimert folketall på i overkant av 30 millioner): Ingen omtale.
 • Jordan (monarki i Midtøsten, estimert innbyggertall på i overkant av 11 millioner): I landets største avis, den arabiskspråklige Ad Dustour, nevnes ikke OIC-møtet, men i en svært kort artikkel, publisert 31. juli, nevnes ytterligere to koranbrenninger i Stockholm.
 • Bangladesh (republikk i Sør-Asia, estimert i underkant av 170 millioner innbyggere): Hvis en leter litt på nettsiden til det store store, private nettmediet Jage News 24, publisert på bengali, skal det være et intervju med landets utenriksminister. Han hevder at dette handler om anti-islamske aktiviteter basert på uvitenhet.
 • Brunei (land i Sørøst-Asia styrt av en sultan, folketelling i 2021 tilsier 430.000 innbyggere)): Malaysiskspråklige Mediapermata bringer en kort sak fra det franske nyhetsbyrået AFP om brenning av koranen i Sverige, langt nede på nettsiden. Det er ingen omtale av OIC-møtet eller resolusjonen.
 • Indonesia (republikk i Sørøst-Asia, estimert 276 millioner innbyggere): Nesten ingen omtale. De store nettmediene tvri.go.id, Poskota , indopos og kompas har ingen omtale. Landets største engelskspråklige avis, The Jarkarta Post, har kun en melding – datert 12. juli – om sinne fra andre muslimske land mot koranbrenning i Sverige.
 • Kirgisistan (republikk i Sentral-Asia, estimert folketall 6,7 millioner): Nyhetsbyrået AKI har en kort melding om møtet til OIC nede på nyhetssiden, det det heter at «Møtet ble arrangert for å diskutere de gjentatte hendelsene med vanhelligelse og brenning av Den Hellige Koran i Sverige og Danmark».
 • Kuwait (monarki i Midtøsten, Golfen, estimert folketall i overkant av 4,3 millioner): Landets store nyhetsbyrå Alqabas nevner ikke møtet. I en av landets største engelskspråklige aviser, Kuwait Times, er siste nytt om saken over en uke gammel, der det blir konstatert at landets utenriksminister planlegger å delta på møte.
 • Oman (monarki i Midtøsten, Den arabiske halvøy, estimert folketall på i overkant av 4,5 millioner): Ingen omtale hos de to store landsomfattende, engelskspråklige mediene, Oman Daily og Oman Observer. Avisen Muscat Daily publisert 31. juli et AFP-telegram om nye brenninger av koranen i Stockholm.

Dette betyr at land som representer om lag 700 millioner innbyggere knapt registrerer hva OIC driver med, og ikke synes å bry seg nevneverdig om koranbrenninger.

Noe mer omtale

Palestina (geografisk område i Midtøsten, estimert folketall 5,35 millioner): De palestinske myndighetenes medier er godt fylt med konflikten mellom myndigheten og Israel, men de to store mediene (Palestinechronicle og AlAyyam.ps) omtaler ikke møtet i OIC. På alwatanvoice heter det at utenriksminister Riyad Al-Maliki fordømmer koranbrenning i Danmark og Sverige og takker Saudi-Arabia for å ha tatt initiativet til det ekstraordinære møtet i OIC. Ministeren avslutter imidlertid med å sende en bredside til Israel:»Det farligste er de daglige angrepene på helligheten til den velsignede Al-Aqsa-moskeen og dens vanhelligelse fra kolonialistene», noe OIC også har fordømt.

Pakistan (republikk i Asia, estimert folketall på 236 millioner): Hos landets største avis, Jang, skal en scrolle langt ned på nyhetssiden for å finne en kort artikkel på urdu om OIC-møtet. I den fordømmer landets utenriksminister Bilawal Bhutto Zardar «på det sterkeste handlingene med religiøst hat». På avisutgiverens engelskspråklige utgave, The News, utdyper utenriksministeren at han mottok en telefon fra Lars Løkke Rasmussen i forkant av OIC-møtet: Samtidig som (Bilawal Bhutto Zardar, red) erkjenner at «den danske regjeringen når ut til den muslimske verden og fordømmer disse avskyelige handlingene», understreket han behovet for å stoppe islamofobiske handlinger som sårer følelsene til muslimer over hele verden.

Mauritania (republikk i Vest-Afrika, estimert til i underkant av 5 millioner innbyggere): Det statlige nyhetsbyrået Ami fremhever i en ganske fremtredende posisjon blant annet at OIC vil be medlemslandene «om å vurdere de politiske, økonomiske og kulturelle tiltakene de anser som hensiktsmessige overfor stater som fornærmer den hellige koranen og islamske symboler».

Bahrain (monarki i Midtøsten, Persiabukta, estimert i underkant av 1,5 millioner innbyggere): Den lille eksilopposisjonelle satellitt-TV-stasjonen Lualua TV omtaler saken på arabisk på en ganske fremtredende plass på medienes forside, ifølge DR. Basert på innlegg på sosiale medier fra Ayatollah Sheikh Isa Ahmed Qassim, den øverste religiøse lederen i Bahrain, påpeker media at saken krever «svar». Den engelskspråklige Gulf News Daily, som også distribueres i en rekke andre Gulf-land, har historien øverst under overskriften: «OIC fordømmer ‘respektløshet for religioner'» med bilde av den danske utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (M) og justisminister Peter Hummelgård (S).

Så tar det seg opp

De forente arabiske emirater (en føderasjon i Midtøsten, FAE, estimert til i underkant av 1,3 millioner innbyggere): Den nasjonale avisen Gulf News topper saken. Blant annet rapporteres det at OIC-møtet fokuserte «på den tilbakevendende forbrytelsen av vanhelligelse og brenning av kopier av den hellige Koranen i Sverige og Danmark». I artikkelen understreker Khalifa Shaheen Al Marar (emiratisk diplomat som fungerte som ambassadør for føderasjonen) FAEs urokkelige «støtte til en tøff og utvetydig holdning mot angrep på religiøse helligheter, tro og symboler».

Irak (republikk i Vest-Asia, Midtøsten, estimert innbyggertall i underkant av 40 millioner): Den sjiamuslimske religiøse opposisjonslederen Muqtada al-Sadr var frontfiguren i de irakiske protestene mot en varslet brenning av koranen og et irakisk flagg i Stockholm. Hans støttespillere ledet stormingen av den svenske ambassaden i Bagdad. Det statlige nyhetsbyrået Iraqi News Agency (INA), bringer et intervju med pressetalsmann for landets utenriksdepartement, Ahmed Al-Sahhaf, der han forklarer resolusjonsteksten fra OIC: «Vi vil intensivere innsatsen og jobbe for internasjonale resolusjoner i fremtiden når det er nødvendig for å sikre at de himmelske bøkene ikke blir fornærmet og at religioner og religiøse symboler respekteres.»

Iran (republikk i Midtøsten, estimert innbyggertall i underkant av 85 millioner): Det statskontrollerte Iran Press News Agency prioriterer saken på sin forside. I artikkelen, basert på mandagens OIC-møte og resolusjon, presenterer utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian to forslag til videre tiltak, som han mener bør tas så raskt som mulig: Først må en delegasjon fra OIC sendes til Danmark og Sverige for å «be om streng straff for gjerningsmennene til disse hatefulle handlingene». For det andre må det tas initiativ til «interreligiøs dialog med religiøse ledere i Sverige og Danmark eller til og med på EU-nivå for å utnytte den høye kapasiteten til de religiøse institusjonene». Han konkluderer: «Den islamske republikken Iran, mens den sterkt fordømmer vanhelligelsen av den hellige Koranen, understreker sterkt behovet for å ta effektive kollektive forebyggende tiltak fra islamske land.»

Saudi-Arabia (monarki i Midtøsten, Den arabiske halvøy, estimert folketall på 35 millioner): Landet tok initiativet til det ekstraordinære utenriksministermøtet i OIC, og historien topper flere nyhetssider i landet. Engelskspråklige Arab News har historien helt øverst, med den saudiske utenriksministeren, prins Faisal bin Farhan, som gjentar «rikets sterke fordømmelse av koranen blasfemiske hendelser og understreker at disse provoserende handlingene ikke kunne aksepteres under noen omstendigheter». I storavisen Saudi Gazette uttaler utenriksministeren videre at «ytringsfrihet må anses som en moralsk verdi som fremmer respekt og sameksistens blant mennesker, og ikke et verktøy for å spre hat».

Tyrkia (republikk i Asia og litt i Europa, ca 3 prosent av landet, med estimert folketall på i overkant av 84 millioner): Flere av Tyrkias nyhetsmedier har omtalt OIC-møtet. Blant annet har det regjeringsvennlige mediet Hurriyet funnet veien til en lederartikkel fra den danske avisen Politiken etter OIC-møtet, som de kaller «skandale» og hvor det heter (på forsiden): «Danmark planlegger å forby brenning av Koranen og lignende handlinger som har funnet sted i skandinaviske land de siste ukene, og forårsaker omfattende protester i land med muslimsk majoritet. Da regjeringen tok grep etter de provoserende aksjonene i Danmark, dukket det opp et skandaløst forslag i landets presse. Den danske avisen Politiken var imot det mulige forbudet og sa at ‘brenning av Koranen ikke skal forbys'». Artikkelen fortsetter med å vise til danske mediers dekning av regjeringens forslag om å forby koranbrenning foran utenlandske ambassader.

Dette tyder på at OIC ikke er den maktfaktoren de selv påberoper seg å være, når de hevder å være et talerør for over 1,5 milliarder muslimer. Men det er klart: de vet å piske opp stemningen. Når det gjelder Tyrkia kan det jo nevnes at tyrkere er den største innvandringsgruppen i Danmark med over 66.000 personer, hvilket selvfølgelig interesserer den maktsøkende presidenten – og muslimen – Recep Erdogan.