Aktuelt

Han lovte krig mot gjengene – og krig ble det. Hvordan går det nå?

Det er ikke så mye vi hører om El Salvador, men det vi hører handler ofte om den enorme kriminaliteten. Det var akkurat det president Nayib Bukele tok mål av seg til å stoppe og innførte unntakstilstand i landet. Gjengene skulle vekk fra gatene og et megafengsel ble bygget på rekordtid. Nå er titusener fengslet under langt kummerlige forhold enn tidligere - og stadig flere land i regionen ser til Bukele. 

I februar i år omtalte vi den oppsiktsvekkende dreiningen som president Nayib Bukele (42) tok med El Salvador. Et lite land med 6,3 millioner innbyggere på størrelse med tidligere Oppland fylke, men med en vanvittig kriminalitet og en mordrate fra rundt 50 til over 100 per 100.000 innbygger per år.

Bukele ble president i 2109 og i de første to regjeringsår gikk mordraten markert ned, men så smalt det en helg i San Salvador i mars 2022. Alene denne helgen ble 87 mennesker drept av gjenger, og da fikk Bukele nok. Søndag samme helg ba han nasjonalforsamlingen om å erklære en måneds unntakstilstand. Denne ble utvidet gang på gang, og mange gjengkriminelle er blitt fengslet etter «summarisk» rettsbehandling. Megafengslet ble bygget på 7 måneder og det alene huser 40.000 fanger.

Selvsagt har Bukeles strategi fått mye kritikk, men som vi påpekte da: Når noe går for langt, slik som kriminalitetsutviklingen i El Salvador beviselig har gjort, så er spørsmålet om en kan unngå å ty til svært drastiske tiltak. Hva er i så fall alternativet?

Enormt populær

Hvordan har det så gått i El Salvador? Ifølge Aftenposten er det fortsatt unntakstilstand i landet. Tirsdag i forrige uke skal det ha blitt sendt 7.000 soldater til landsbygder for å bekjempe gjengene. Ifølge Human Rights Watch skal nå 71.000 personer være fengslet. Flere av sakene som fører av retten er masserettssaker, så mange som 900 skal dømmes samtidig i en kommende rettssak.

El Salvador-kjenner og professor ved Washington College, Christine Wade, sier til Aftenposten at det er «forbløffende at vi er over et og et halvt år inne i en unntakstilstand som ikke ser ut til å slippe taket».

– Hvis det er et snev av juridisk uavhengighet igjen, vil nok høyesterett prøve å reversere denne loven, som er grunnlovsstridig. Det er ubegripelig at noen skal kunne få en rettferdig rettssak i en gruppe på 900 personer, sier Wade.

Men til tross for kritikk, ikke mint fra ulike menneskerettighetsgrupper, er president Bukele kjempepopulær. Og det ikke bare i hjemlandet, men også i resten av Latin Amerika.

En ny meningsmåling fra organisasjonen Latinobarometro viser at 42-åringen er det mest populære statsoverhodet i hele regionen. Han har 90 prosents oppslutning blant dem som ble spurt, melder Aftenposten.

Politikere i andre latinamerikanske forsøker å følge i Bukeles fotspor, for sikkerhet har de siste årene blitt blant de viktigste temaene for latinamerikanske velgere. Folk er lei vold og utrygghet, selv om det er få land som kan skilte med samme kriminalitetsrate som var typisk for El Salvador.

I nabolandet Honduras er det blitt innført unntakstilstand, mens i presidentvalget i Guatemala har kandidatene uttalt at de vil gå like hardt ut mot gjengene som Bukele har i El Salvador. Den 20. august er det valg i Ecuador, der presidentkandidaten Fernando Villavicencio ble skutt og drept 9. mars. Jan Topic, som stiller til valg, la skylden på gjengene i landet og har flere ganger tatt til orde for å innføre Bukeles tiltak, melder Aftenposten.

I El Salvador er det valg i februar til neste år. Den populære presidenten har imidlertid en utfordring; El Salvadors grunnlov tillater ikke mer enn én presidentperiode om gangen. Da skal man vanligvis vente en presidentperiode før man stiller igjen. Men lite synes vanlig i El Salvador – og Bukele har fått grønt lys av landets høyesterett til å stille.