æreskultur

Ektemann på halal-chartertur: – Her kan kona få sin frihet

De har bosatt seg i frie, europeiske land og som europeere flest vil de gjerne på Syden-tur. Nå blomstrer halal-feriesentere i Tyrkia, og i en lykke-vinklet sak fra NRK rapporteres det friskt fra utsiden av halal-hotellets høye murer og innsynsdekkende seil rundt det bevoktede avlukket for kvinner: – Det har kun vært en positiv opplevelse. Især fordi det er delte områder slik at kona mi også kan få sin frihet og ligge i bikini, sier ektemannen. 

På dette Syden-stedet er bikini forbudt er overskriften på NRKs gladsak om friheten til å bade med burkini med likesinnede. Eller i NRKs ordvalg: «Flere europeiske muslimer vil ha ferie tilpasset deres livsstil.»

Livsstilen det er snakk om er ikke like europeisk, men statskanalen rapporterer begeistret om friheten disse hotellene gir.

– Føler meg fri
Her ser du verken kvinner i bikini eller tenåringer i korte skjørt. Derimot har kvinnene på seg en heldekkende badedrakt med lange armer, ben og hette.

En av dem er svenske Rana El-Hajj Moussa.

– Jeg vil som alle andre ha det gøy, bade og være ved stranden. Hjemme i Sverige svømmer jeg aldri fordi jeg er den eneste som bruker burkini, sier 41-åringen.

Ja, det er fælt med de fordomsfulle svenskene og ekte frihet er å dekke seg til og slippe å se avkledde europeere på bassengkanten.

– Første gang var det som å komme til himmelen. Jeg tenkte bare «wow». Her kan jeg slappe av. Jeg føler meg fri, sier Moussa videre.

Hun er avbildet iført den heldekkende, våte drakten, og over hettedelen har hun plassert en stråhatt på hodet. Det ser uendelig fritt og sommerlig ut, i alle fall dersom man ser det gjennom NRKs øyne. På et annet bilde plasker Moussa i bassenget, fortsatt fullt påkledd, mens det jeg antar er hennes mann og sønn bader i alminnelige badebukser.

Frihet bak murene

Friheten på halal-hotellet byr også på bønnerom, alkoholforbud og kjønnsdelte soner, og det er mange av dem. Ifølge markedssjef i Halalbooking, Ufuk Secgin, er det bare Tyrkia som tilbyr denne type strandferie, selv om Malaysia og Indonesia er store på halal-turisme. Det er neppe rart. Tyrkia er store på charterturisme og bransjen kreativ nok til å lage et konsept der muslimer bosatt i Europa kan leke at de er på vanlig chartertur, mens de i realiteten ikke har snappet opp en eneste likestillings- eller frihetstanke fra landene de har migrert til.

– De nye generasjoner muslimer er født i Europa og har samme behov som andre, sier han.

– De arbeider hardt og ønsker en god ferie hvor de kan slappe av med sin familie, uten å gå på kompromiss med sine prinsipper.

Så kan man velge hvorvidt man kaller det et prinsipp å bedrive kvinneundertrykking, men beskrivelsen av soling i bikini gir ikke akkurat undertegnede assosiasjoner til en deilig og avslappende ferie. Det foregår i et eget avlukke for kvinner.

Høye murer og seil hindrer innsyn fra alle kanter, og når vi går inn blir alle kontrollert for kamera og mobiltelefoner. Her inne skal alle være trygge på at det ikke blir tatt bilder.

At NRK velger å beskrive dette med at kvinnene får føle seg «trygge» får de selv stå for. For de fleste andre gir murer og vakter assosiasjoner til noe ganske annet enn både frihet og trygghet. Statskanalen har snakket med Wael Almas (54), som har sluppet kone og unger inn i luftegården for at de skal få kjenne på friheten.

– Frihet er ikke bare bikini og det å være toppløs, mener , selv om det er en viktig grunn til at familien ferierer nettopp her.

– Det har kun vært en positiv opplevelse. Især fordi det er delte områder slik at kona mi også kan få sin frihet og ligge i bikini, sier han.

Visst er han snill som lar kona få være fri innenfor murene? Selv bruker han dagene til å gå langs stranden eller slappe av, rapporterer NRK. Og det er sikkert både avslappende og fint for Almas å oppholde seg på stranden mens resten av familien voktes fram til han henter dem, for stranden er offentlig, så der er det både bikinikledde kvinner og andre europeere han kan grøsse av.

I grunnen er det lite han savner med den vanlige Syden-turen.

– Her slipper vi fulle briter, nederlendere og dansker som oppfører seg som gale, humrer han.

Allah tilstede i Norge også

Vi kan betrygge NRK med at muslimer slett ikke trenger ta turen helt til Tyrkia for å oppleve det statskanalen omtaler som «livsstil». Det finnes halal-ferie i Norge også. Vi omtalte tilbudet i 2020, og et raskt søk viser at halal-tilbudet fremdeles eksisterer i beste velgående, med egen nettside og egen Facebook-side der de lokker med at den norske naturen er et uttrykk for Allahs skjønnhet. Beskrivelsene er de samme som tidligere, så vi gjentar fra saken:

Tilbyr halalferie i Norge som følger islamsk lovverk til punkt og prikke

Sommerpakke, vinterpakke, gruppepakke. Norway Halal Tours i Skjetten ved Oslo, sier selv at de er et «initiativ» for å få verden til å oppleve det vakre Norge. Og så kommer det: «… mens man adlyder hver eneste islamske lov».

About Us

Norway Halal Tours Is An Initiative to Make the World Witness The fantastic Beautiful And Untold Attractions Of Norway While Obeying Every Islamic Law.

Særlig viktig er det for operatøren å få frem at i Norge er det tilrettelagt for halalslakt, og derav halalmat, inkludert halaslaktet reinsdyr: «We have gone through the fjords to eat everything halal and yummy including the famous Halal Reindeer steaks.»

Man undres: Må de reisende som er par legge en ekteskapskontrakt på bordet for å kunne dele rom?

Og hva med kjønnsdeling i bussen, i matsalen etc? «… adlyde hver eneste islamske lov».

Og hva med tildekning av kvinner? Som burkini i svømmebassenget på hotellene?

Den nye friheten er åpenbart nærmere enn du tror.