Innvandring

Migranter bak voldtektsbølge i Hellas

Den siste månedens nyheter fra Hellas forteller om en rekke voldtekter, også drap, der overgriperne er innvandrere. Flere er dømt til livsvarig fengsel, men en forsvarsadvokat trakk seg. Han ønsket ikke å forsvare voldtekts- og drapsmannen av hensyn til offerets "familie og hele det greske samfunnet". Voldtektsbølgen i Hellas har fornyet debatten om innvandrere og seksualforbrytelser i en rekke land og flere mener at nettopp sammenhengen mellom innvandrere og seksualforbrytelser er med på å dreie Europa mer til høyre politisk.

Som kjent sliter Hellas under byrden av å ha ytre grense i Europa. Tusenvis av migranter tar seg ulovlig inn i landet, og det er vanskelig å ha kontroll på dem. Etter at ferielandet Hellas har lidd under koranarestriksjonene skjøt turismen fart i fjor og i år er det forventet ny rekord. Da er det siste landet trenger en voldtektsbølge. På søndag vant de konservative, Nytt Demokrati (ND), en jordskredsseier i Hellas og har et absolutt flertall i parlamentet. Seieren tilskrives ikke minst NDs restriktive innvandringspolitikk.

Poul Høi, utenrikskorrespondent for Berlingske, har sett nærmere på hva som foregår i Hellas og eventuelle politisk etterspill, hvor Høi har tatt utgangspunkt i skjebnen til polske Anastasia Rubinska (27).

Anastasia og hennes kjæreste gjennom 10 år flyttet i fjor til Miramar på Kos for å jobbe på et femstjernes hotell. Da hadde hun og kjæresten jobbet tre år i Nederland, men de kunne tjene mer – og i hyggeligere omgivelser – på Kos, har kjæresten forklart.

Voldtekter i ferieparadis

Fra Berlingske

En kveld får han en sms fra Anastasia. Hun forteller at hun har fått litt for mye å drikke, men at en av gjestene skal kjøre henne hjem på motorsykkel. Så blir det stille. Når angsten ble større enn håpet, kontaktet han politiet.

Vitner forklarte at en migrant fra Bangladesh hadde henvendt seg til henne i baren den kvelden, og videoovervåking avdekket at hun satte seg på hans motorsykkel. Politiet fikk tak i mannen, identifisert som Salahuddin S (32). Under pågripelsen hadde han en flybillett til Italia i lomma og han hadde nylig overført en større sum penger til Bangladesh. Salahuddin S nektet for å ha noe med Anastasia å gjøre, men konfrontert med videopptaket innrømmet han å ha kjørt Anastasia til leiligheten han delte med andre migranter. – Hun ble med frivillig, fastslo han.

Mediene begynte å skrive om Anastasia-saken og andre saker, som igjen fikk politikere, både i Polen, Hellas og andre land, til å uttale seg. For Anastasia-saken var ingen enkeltstående sak, slik Berlingske viser til. Bare de siste ukene har det vært en rekke hendelser.

I forrige uke ble to pakistanske menn dømt for på skift å ha voldtatt en 22 år gammel britisk kvinne i Rethymno på Kreta. Kjæresten hennes hadde nettopp gått tilbake til hotellet og hun lå alene på stranden. Mennene snek seg innpå henne, og den ene holdt henne fast, mens den andre voldtok henne, meldte det greske mediet Neakriti. Mennene ble begge dømt til livsvarig fengsel.

Uken før angrep fire egyptiske menn en 17 år gammel gresk kvinne på stranden ved Pireus, ifølge mediene iefimerida og Parapolitika. En 22 år gammel karateekspert kom henne til unnsetning og egypterne stakk av. De ble senere arrestert for voldtektsforsøk.

I Thessaloniki ble en cubansk kvinne og hennes partner innhentet av to væpnede pakistanske migranter. De voldtok kvinnen på skift, og partneren – som forsøkte å angripe dem – ble brutalt slått ned med en trekølle. Pakistanerne er dømt til livsvarig fengsel, ifølge mediet Proto Thema.

Drepte Anastasia

Gresk politi oppretthold siktelsen mot Salahuddin S og konfiskerte hans mobiltelefon, hvor de avdekket at han, uten hell, hadde forsøkt å slette data. Politiet fant også frem til mannen som Salahuddin S hadde solgt Anastasias telefon til. Begge telefonenes lokaliseringsdata viste en rute som førte fra baren til leiligheten, deretter til et øde område og senere tilbake til leiligheten, ifølge Berlingske og det greske mediet In.

Politieksperter undersøkte Salahuddin S’ søkehistorikk, og han hadde blant annet søkt etter følgende: Hvordan fjerne data fra telefonen, hvordan fjerne fingeravtrykk fra et lik, hvordan hindre identifisering av et lik og hvordan hindre politietterforskning, meldte det polske mediet SuperExpress.

Seks dager etter at Anastasia forsvant ble det øde området gjennomsøkt, også av frivillige. Det var lukten som førte dem til henne. Anastasias kropp var pakket inn i plastposer, og den var sterkt preget av varmen, fuktigheten og gjerningsmannens lemlestelse. Anastasias mor og bror reiste til Kos for å identifisere henne, men de fikk ikke se liket. Faren forteller til det polske mediet Fakt at politiet mente det ville være for traumatisk for dem. Hun ble identifisert ved en ring.

Politiet fant også ut hvor drapet skal ha skjedd. Stedsdata førte dem til en øde og tom eiendom, hvor Salahuddin S først skal ha voldtatt henne og deretter tatt kvelertak på henne, heter det i tiltalen. Salahuddin S endret forklaring – nå tilsto han at de hadde hatt sex, men det var frivillig, sa han – og resten benektet han.

Forsvareren hans trakk seg i forrige uke. Han ønsket ikke å forsvare en mann som den bangladeshiske migranten, sa han. Hensynet til Anastasias «familie og hele det greske samfunnet» veide for ham tyngre enn hans jobb.

Innvandrere og seksualforbrytelser

Poul Høi hevder at hendelsene i Hellas, ikke minst det groteske drapet på Anastasia, har blusset opp debatten om innvandrere og seksualforbrytelser. Han viser i denne sammenheng også til den svenske undersøkelsen fra 2021 der det ble stilt spørsmål ved den enorme økningen av voldtekter i landet, som hadde steget over 45 prosent i perioden 2008-2018. De undersøkte 3.039 gjerningsmenn og fant at 47,7 prosent var født i utlandet. Legg så til de 11,5 prosent som er født i Sverige, men med minst én migrantforelder, og antallet gjerningsmenn med innvandringsbakgrunn nærmer seg 60 prosent som var voldtektsdømt i løpet av årene 2000 til 2015.

Undersøkelsen fikk stor medieoppmerksomhet, men ikke alle likte tallene som kom frem. En av hovedforfatterne, professor Kristina Sundquist, ble politianmeldt for brudd på de etiske retningslinjene. Tidligere denne måneden ble saken endelig avvist av politiet.

Koblingen innvandrere og seksualforbrytelser er politisk sprengstoff. De innvandringsliberale vil ikke ha tall og fakta på bordet, mens innvandringsrestriktive bruker tallene og de faktuelle forholdene for hva det er politisk verdt.

I helgen vant det tyske høyrepartiet AfD (Alternativ for Tyskland) et lokalvalg i Thüringen, og her – som ved valget i Hellas – er migrasjonsbølgen en stor del av forklaringen. I Polen, som skal avholde valg senere i år, har statsminister Mateusz Morawiecki krevd at Salahuddin S skal overføres til straffeforfølgelse i Polen. Der skal «han kan få lovens strengeste straff», konstaterer Morawiecki.

Ifølge en analyse i Politico forrige uke «blåser det en høyreorientert vind over Europa» i både innvandrings- og klimaspørsmålet, og Italias statsminister, Giorgia Meloni, blir fremstilt som situasjonens leder.

Som det fremkommer i Politicos analyse er det mange land som trekker mer og mer mot høyre, mens de innvandringsliberale og de som fronter det grønne skiftet taper mer og mer terreng. Vi ser det også i våre naboland, særlig i innvandringspørsmål. Som i Danmark, der de mest innvandringsrestriktive sosialdemokratene i hele Europa, og i Sverige hvor de konservative, i samarbeid med SD, har overtatt roret mye på grunn av innvandringsproblematikk. I Finland måtte sosialdemokratene gi tapt og overlate stafettpinnen til de konservative, i koalisjon med blant annet Sannfinnene. I juli er det valg i Spania, og der ligger det innvandringsrestriktive Vox-partiet an til å gå inn i en koalisjonsregjering.