Nyhetssøk

Pølsefesten er over, men det er fremdeles pølse igjen

Mens det er åpenbart for de aller fleste at det er Tonje Brenna som skal inn i nestledervervet, klamrer Hadia Tajik seg fremdeles til drømmen om stigbrettet opp til den aller gjeveste posisjonen. Når det på oppløpssiden avsløres at hennes ivrigste sverddrager, LO-rådgiver Jonas Bals, har skjult sin "nære relasjon" til en av varslerne mot Trond Giske, framstår ikke lenger pølsefesten som et vagt minne. De skitne maktkampene internt i partiet, samrøret mellom LO og Ap, samrøret mellom politikk og media, Tajiks enorme behov for makt og at #metoo ble alt og ingenting er synlige ingredienser i en suppe de færreste vil ha lyst til å spise.

Arbeiderpartiet fortsetter å stupe på meningsmålingene – aller best hjulpet av sine egne mest profilerte aktører. Det hele kunne ikke ha vært bedre regissert om man så hadde overlatt det til partiets ivrigste motstandere – så pinlig er det faktisk å bivåne den maktkampen som spilles ut for åpen scene.

Det er behov for et tilbakeblikk for å forstå hvor ødeleggende, men samtidig symptomatisk det er at Jonas Bals i et forsøk på å løfte Hadia Tajik som nestlederkandidat, ender med å sverte både Ap generelt og Tajik spesielt.

LO-profilen Jonas Bals, som for få år siden var rådgiver for Jonas Gahr Støre og har skrevet boken I bevegelse – Veivalg for det 21. århundre sammen med statsministeren, er nå en av Hadia Tajiks viktigste støttespillere. Bals har i flere medier tatt til orde for at Tajik bør bli nestleder i Ap igjen, men det sterkeste forsvaret for Tajiks kandidatur skrev han i Dagsavisen 1.mars, Urokråker i ørnereiret?

«Er det evnen til å ikke stå opp for det som er rett, som er prisverdig?» spør Bals retorisk i ingressen, før han framholder Tajiks sterke moralske kompass i #metoo-sakene mot Trond Giske.

Samrøret

Hvordan Trond Giske måtte frasi seg nestledervervet i Arbeiderpartiet er i denne sammenheng verdt å minne om.

Det var dengang Tajiks nåværende ektemann Kristian Skard som var journalist på de første metoo-sakene som angikk Giske, og videre kunne VG rapportere i sanntid fra sentralstyremøtet i Ap da Hadia Tajik brøt med partileder Jonas Gahr Støres plan og leste høyt fra to av varslingssakene mot Giske.

Da Tajik og da kjæresten Skard inviterte til pølsefest i 2019, sto selvsamme Jonas Bals på gjestelisten over politiske journalister, redaktører og kommentatorer, politikere, statsråder og politiske rådgivere som ble invitert til et salig samrøre ispedd halalpølser og øl (sic).

Men det er ikke Bals’ vennskap til Tajik som er mest interessant i denne sammenheng, det er hans forhold til en av varslerne. Dersom man selv deler seng med en person som varslet mot Giske, er det åpenbart at man bør opplyse om det når man skriver til fordel for Tajiks #metoo-håndtering i avisspaltene, men det gjorde altså ikke Bals.

Da Nettavisen torsdag kveld avslørte den «nære relasjonen» mellom Giske-varsleren og Bals, sa Dagsavisens sjefredaktør klart ifra at Bals forsvarsinnlegg aldri skulle vært publisert, mens Bals selv sendte følgende SMS til Nettavisen:

«Jeg kan selvfølgelig ikke bidra til Nettavisens ønske om å identifisere anonyme varslere i strid med deres varslervern. Jeg har nære relasjoner til flere av dem som har varslet om seksuell trakassering fra Trond Giske. At jeg står på deres side er ingen hemmelighet, og mitt sterke engasjement mot seksuell trakassering i Arbeiderpartiet fremgår også av artikkelen det her er snakk om.»

Joda, ingen skal være i tvil om engasjementet til Bals, han ble midt under #metoo-stormen i Ap intervjuet av Tajiks kjæreste Skard i saken Flere sentrale Ap-ere krever Giskes avgang i Dagens Næringsliv. Den frivillige seksuelle interessen er utvilsomt langt bedre enn den ufrivillige, derom hersker ingen tvil. Men det er samtidig greit å si noe om hvilke pølser som er på hvilke fester.

Pølser i omløp

Vi har påpekt det før, men vi gjør det igjen: Det er verdt å se på hvordan Hadia Tajik trakk i trådene for å felle Trond Giske, partikollegaen hun ville rydde av veien, og hvordan hun benyttet egne pressekontakter i prosessen, best oppsummert i Mina Ghabel Lundes nå famøse debattinnlegg i Natt og Dag; Noen har bæsja i andedammen.

Trond Giske innrømmer ikke seksuell trakassering, kaller noen av varslene grunnløse og falske, men beklager at hans atferd har vært belastende for andre og lover å skjerpe seg. Flere i Ap – blant dem bydelspolitiker Line Oma – krever at han skal gå som nestleder. I dagene som følger kommer anonyme kilder med sterke beskyldninger mot Giske i avissak etter avissak. Så rapporterer VG real time fra et lukket møte om at Giskes argeste rival og nestlederkollega Hadia Tajik, trosser partileder Støre og leser opp detaljer fra varslene. På Facebook gjør Tajik det klart at hun støtter varslerne. Et par dager etter står Oma fram som en av varslerne, og to dager senere går Giske av som nestleder i Arbeiderpartiet.

(…) I september 2018 slutter også Kristian Skard, han som har dekket saken for DN, i jobben sin. Først i november blir det kjent at årsaken var at han og Hadia Tajik er kjærester. I et koseintervju med VG sier Tajik at de to fant tonen i juni på sommerfesten til pr-byrået Kruse Larsen.

«Er det to yrkesgrupper som har tette relasjoner og bygger nettverk på tvers av hverandre, er det nettopp politikere og journalister. Politikere som er inni folden og deres tilsvarende journalistvenner er kjent for å pleie ganske andre forbindelser enn de rent profesjonelle. Det er med avsløringen av Tajiks uryddighet rundt pendlerbolig all grunn til å huske hennes og nåværende ektemann Skards pølsefest og se på hvilke journalister som har pleid omgang med de hittil avslørte svindlerne, for Tajik er jo ikke alene om praksisen. Det er all grunn til å stille spørsmål ved hvorfor pressen ikke har avslørt pendlerboligsakene – inkludert Tajiks – for årevis siden» skrev vi.

Deretter har det vist seg tydelig hvilke private bindinger som gir best uttelling for Tajik i pressen. Dagsavisens Hege Ulstein, pølsefestdeltaker og nå nyansatt taleskriver for Aps byrådsleder Raymond Johansen (Ap), klarte heller ikke å holde kortene fra hverandre, men blandet vennskapelig lojalitet og kommentatorvirksomhet sammen i en slags forsvarssaus i saken  Aftenpostens journalistikk om Hadia Tajik kan fint kalles en presseskandale.

Saken var det reneste virvar, men nå er altså sammensuriet framholdt av LO-rådgiver Jonas Bals. At LO-leder Peggy Hessen Følsvik reagerer sterkt, er ikke så rart. Ikke var hun på noen pølsefest, og ikke er hun interessert i pølsene som fortsatt er i omløp.

Bals’ medieutspill om å få Tajik tilbake i Ap-ledelsen, ble møtt med sterke interne reaksjoner i LO, ifølge Dagbladet. De skriver at LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som leder valgkomiteen som skal finne ny Ap-nestleder, skal ha reagert på at Bals gav inntrykk av å uttale seg på vegne av LO.

LO skal ikke være klar for noe Tajik-comeback i Ap-ledelsen, etter at Tajik gikk av som både nestleder og arbeidsminister etter det ble kjent at hun fikk pendlerbolig med en leiekontrakt hun aldri brukte, skriver Nettavisen.

Hadia Tajiks maktkåthet framstår fremdeles som en sterkere naturdrift enn Giskes kåthet, og i alt samrøre mellom venner, kjærester, varslere og pølser, ender Aps #metoo-fokus opp som et underlig alt og ingenting.

Alle disse tilfeldighetene

Når Arbeiderpartiet nærmer seg landsmøte og ny partiledelse skal på plass, tegner det seg et vedvarende bilde av en partileder og statsminister som ikke klarer å holde tritt med, langt mindre holde i tømmene, de intrigemakerne som han selv helst ser som et tilbakelagt kapittel. Men noe av skylden for kaoset må han selv bære.

Det har jo sett kaotisk og preget av interne stridigheter lenge – og ikke minst preget av bindinger til pressen. Lars Joakim Skarvøy var faktisk bryllupsgjest da Hadia Tajik giftet seg første gang, men før det belyste Skarvøy, sammen med Marie Melgård, Arbeiderpartiets indre liv i boka Arbeiderpartiet – alle skal ned. Boka er breddfull av dokumentasjon, selv om kildene er anonyme, og den tegner mildt sagt ikke noe pent bilde av den interne maktkampen i partiet.

På utsiden framsto ledelsen i Ap som et drømmelag. Jonas Gahr Støre, en intellektuell og høyt respektert gentleman. Hadia Tajik, imponerende flink, og en ung kvinne med minoritetsbakgrunn. Trond Giske, den debattsterke sluggeren med enormt nettverk og nese for å vinne valg. Partisekretær Kjersti Stenseng var grasrotas kvinne, grepa og real, med mye erfaring fra organisasjonsarbeid. Det glansbildet varte omtrent fem minutter.

Boka ikke bare forteller, den gnir inn hvor dårlig forholdet har vært mellom de to nestlederne Tajik og Giske. Nå er det nok mange grunner til å bli litt var med Giske luskende rundt, men Tajik virket nesten manisk opptatt av ham. Tore O. Sandviks hjertesukk om at «Trond kan ikke slippe en fjert uten å bli beskyldt for maktspill» framstår ikke helt uten hold i virkeligheten. Når man leser noen av opptrinnene, kan en saktens lure på om sånne folk virkelig kan styre landet. Selv om boka stort sett er dyster lesning, må man noen ganger dra på smilebåndet. Scenen der Støre tok med seg en ledercoach for å bedre samarbeidet mellom nestlederne, er malerisk. Giske sitter og holder på med mobiltelefonen sin. Tajik satt helt taus. Coachen snakket og ga råd. Støre innså fort at dette var bortkastede penger. Nå er vel det etterlatte inntrykket etter å ha pløyd meg gjennom de drøye 300 sidene at toppolitikere er mennesker de også. Med alle svakheter og skavanker som vi vanlige dødelige har. Egentlig mer enn jeg ønsket å vite, skrev kommentator Tone Sofie Aglen i Midtnorsk Debatt etter å ha lest boka.

Det som er vesentlig å merke seg er hvordan Støre lot seg overkjøre av nestleder Hadia Tajik og satte seg såret og taus i baksetet mens hun kjørte som en dampveivals over Giske, men det er også verdt å merke seg at boken omhandler #metoo-varslene i partiet. Varsleren som Tajik-forsvarer Bals har en «nær relasjon» til, er gjengitt under navnet «Anna» i boken.

En annen «tilfeldighet» er at forfatter (og journalist i TV2) Skarvøy har signert artikkelen Fagforeningsprofiler: Må gjøre plass til både Tajik og Brenna i Ap-ledelsen, som TV2 publiserte 2. mars i år.

Hvem han intervjuer? Jonas Bals.