Fundamentalisme

Amerikansk general advarer: Internerte IS-krigere er en hær av tikkende bomber

Tusenvis av jihadister fra terrorgruppen IS sitter fortsatt fengslet i leire i Syria. En høytstående amerikansk militærtjenestemann advarte lørdag om trusselen fra en «hær» av IS-terrorister som holdes i Irak og Syria, etter et besøk i fengsler og leire der mistenkte jihadister og deres slektninger er internert. - Dersom de løslates vil de utgjøre en stor trussel, sier han.

I Norge har fokuset på de interneringsleirene i Syria og Irak hovedsakelig omhandlet kvinnene og barna som fortsatt finnes der. Ikke minst har norsk tilgivelsesvilje og rehabiliteringstro stått sterkt overfor kvinnene som tilsluttet seg kalifatet, mens sikkerhetsrisikoen de kan utgjøre har vært mindre kommunisert.

I februar i år kom en FN-rapport som ga grunn til bekymring. Sylo Taraku i Tangesmien Agenda kommenterte den slik i Utrop:

En bekymring om IS i Europa er at kvinner som kommer tilbake fra Syria kan bidra til å radikalisere andre. Dette kommer frem i en fersk FN-rapport til Sikkerhetsrådet. Der viser de til eksempler med kvinnelige jihadister som indoktrinerer andre. Særlig barn er utsatt for radikalisering fra hjemvendte kvinner. Det stilles også spørsmålstegn ved effektiviteten til eksisterende rehabiliterings- og reintegreringsprogrammer i Europa.

Selv om kvinnelige jihadister ikke nødvendigvis gjennomfører terrorangrep, kan propagandavirksomheten deres inspirere andre. Dessuten er ekstremisme et problem selv når den ikke fører til terrorangrep.

Det er all grunn til å ta FN-rapporten på alvor, og general Michael Kurilla, leder for den amerikanske militærkommandoen for Midtøsten (Centcom), advarer nå også om at de fortsatt internerte IS-krigere utgjør en «veritabel hær». I den forbindelse omtaler også amerikaneren den beryktede Al-Hol-leiren, der de aller fleste av de 60.000 internerte er IS-enker og kvinner med IS-menn i fengsel, og deres barn.

En tikkende bombe

Den franske avisen Sudouest gjengir Kurillas uttalelser etter at han forrige uke besøkte ulike leire i Syria og Irak.

–  Da jeg besøkte interneringssenteret, så jeg den overhengende trusselen denne gruppen av internerte IS-krigere utgjør. Blant de som er internert i Syria og Irak er det en veritabel IS-hær i internering. Hvis den blir løslatt, vil denne gruppen utgjøre en stor trussel for regionen og videre utover, sa han.

Uttalelsen er gitt etter Kurillas besøk i Ghwayran i Hassaké, nordøst i Syria, hvor hundrevis av mennesker ble drept etter at jihadister stormet leiren tidlig i 2022. Sudouest skriver at Syrian Democratic Forces (SDF, dominert av kurdiske krigere) og fengselsadministrasjonen i Ghwayran-fengselet beskrev de innsatte som «ikke-angrende, sannsynlig at de blir ytterligere radikalisert … og som en kollektiv tikkende bombe».

SDF, støttet av en internasjonal koalisjon ledet av USA, gikk i spissen for kampen mot IS og drev dem ut av sine høyborger i Syria i 2019, etter en voldsom oppgang i makt i 2014 og erobring av enorme territorier både i Syria og i nabolandet Irak .

Titusenvis av mennesker, inkludert slektninger til jihadister, ble internert i løpet av de påfølgende årene i leire drevet av kurdiske styrker. Til tross for gjentatte oppfordringer fra kurdiske styresmakter, nekter de fleste vestlige land å repatriere borgere fra disse leirene, og nøyer seg med repatrieringer enkeltvis av frykt for mulige terrorhandlinger på egen jord, oppsummerer Sudouest.

Michael Kurilla besøkte i tillegg til Ghwayran-fengselet også leirene Roj og Al-Hol i det nordøstlige Syria. Barna i Al-Hol «har daglig risiko for å bli indoktrinert», advarer den amerikanske generalen, som også uttaler at tenåringer med utenlandske foreldre «har uttrykt et ønske om å returnere til opprinnelseslandet».

Kampen mot jihadistene «er en kamp for sikkerheten og stabiliteten ikke bare for Syria og Irak, men for hele regionen», sa han. «Vi kan absolutt ikke tillate en gjenoppblomstring av IS. »

Mens den amerikanske generalen tar til orde for repatriering av de tikkende bombene, er det god grunn til at vestlige land ikke ønsker å hente teroristene tilbake. At hatet mot Vesten skal avta i møte med vestlig rehabilitering finnes det slett ingen garanti for.