Politikk

– Vi er på ingen måter der vi skal være

Regjeringen gjør det svært dårlig. Verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet får velgernes tillit, viser ny meningsmåling. Mens det stadig blir vanskeligere for folk å få hverdagen til å gå opp og beholde tryggheten for fremtiden, fortsetter Ap med standardsvaret at de ikke er der de ønsker å være.

Hadde det vært stortingsvalg i dag ville Ap oppnådd 17,5 prosent, mens Sp ville fått 5,4 prosent. Til sammen er det skarve 22,9 prosent – langt unna Høyres 30,1 prosent, forteller siste måling.

Nei, jeg tror ikke Høyres gode målinger over tid er et tegn på at velgerne omfavner Høyres politikk. Det er mangelen på alternativer som er utslagsgivende. Langt de fleste har nok fått med seg at Høyre vokser på å sitte musestille i båten, men realpolitikken ville ikke vært så mye annerledes med Høyre ved roret.

Med FrPs 14,5 prosent, Venstres 4,9 prosent og KrFs 3,5 prosent, ville et borgerlig regjeringsalternativ ligge på 53 prosent.

Hadde Ap og Sp tatt med seg SV, Rødt og MDG ville de til sammen fått 41,7 prosent.

Tomt budskap

På årets første måling i begynnelsen av januar ville 19,4 prosent stemt på Ap i et stortingsvalg. Det var den sjette måned på rad at Ap var under 20 prosent. I et historisk perspektiv er det et svært lavt nivå for partiet, men det var likevel en liten opptur for Ap. Da sa partisekretær Kjersti Stenseng (Ap):

– Vi er på ingen måte der vi skal være. Vi blir likevel motivert av at pilene peker i riktig retning.

Ap synes ikke å ta innover seg at alt de tar i blir til gråstein. Alt blir dyrere, samtidig med at regjeringen fremstår som totalt handlingslammet. Men i den store verden fortsetter Norge å lansere seg som ledende i «det grønne skiftet» og å leke humanitær stormakt. Da mangler det ikke på penger. Siste stikk blir vel at Norge skal bidra til å redde afghanske kvinner (og barn) fra eget styresett, slik som Danmark nå sysler med, og sikre at kvinnene får utdannelse (som skal brukes hvor og til hva?), slik som Venstre nå lanserer.

Krise

Til denne målingen gjentar Ap sitt tomme budskap.

 – Dette er en dårlig måling, og vi er ikke der vi ønsker å være. Men mange opplever en krevende hverdag og mye usikkerhet, ikke minst rundt egen økonomi. Da er det naturlig at det kommer misnøye, skriver partisekretær Stenseng i en e-post via sin kommunikasjonsrådgiver til Aftenposten, og fortsetter:

– Det mest bekymringsfulle er ikke målingene i seg selv, men årsakene til at Norge står i en vanskelig situasjon: Priskrise, energikrise, og krig i Europa. Det er også her vi har fokus. Vi skal ta Norge trygt gjennom krisen, gjennom god velferd, rettferdig fordeling, og Europas laveste ledighet. Gjør vi det, tror jeg også vi vil få tilbake tillit.

Ansvarsfraskrivelsen fortsetter med andre ord. Hvor Ap ønsker å være vites ikke, men det begynner å bli tydelig at de slett ikke evner å påta seg det ansvaret som kreves i posisjon. Derfor alle «kriser» som de ønsker at vi skal tro ligger helt utenfor deres kontroll. For Sp har regjeringsposisjon vært en like så stor krise, der spørsmålet som melder seg er om de går ut av regjeringen før eller etter kommunevalget.

For øvrig gjør både Ap og Sp det litt bedre på målingen til kommunevalg, men heller ikke her er tallene noe å juble over. Ap får 21,2 prosent og Sp 8,1 prosent.