Aktuelt

USA advarer om terror i Stockholm, norsk politi opprettholder bevæpning

I en pressemelding advarer den amerikanske ambassaden i Stockholm om et mulig terrorangrep og ber amerikanske borgere i den svenske hovedstaden om å være på vakt når de beveger seg utendørs. Tidligere mandag morgen varslet norsk politi om at de vil videreføre midlertidig bevæpning grunnet trusselbildet. 

I en pressemelding skriver politiet at Politidirektoratet har fått samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet til å forlenge den midlertidige bevæpningen av politiet for en periode på inntil 8 uker regnet fra og med 9. februar 2022.

Politiet har siden 25. juni 2022 vært midlertidig bevæpnet som følge av terrortrusselen i Norge og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

− Med bakgrunn i det gjeldende trusselbildet har vi med samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet besluttet å forlenge den midlertidige bevæpningen av politiet for en periode på inntil 8 uker, kommenterer politidirektør Benedicte Bjørnland.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for å vurdere terrortrusselen i Norge. PST vurderer fremdeles terrortrusselen i Norge som «moderat». Det betyr at PST vurderer det som mulig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge.

Alvorlig trusselbilde

− Samlet sett er det fortsatt et alvorlig trusselbilde vi står overfor, og politiet vil fortsette å ha tett dialog med PST og andre relevante aktører for å fortløpende vurdere hvilke tiltak politiet bør iverksette for å kunne møte eventuelle endringer i trussebildet, avslutter Bjørnland i politiets pressemelding.

Det er grunn til å tro at terrortrusselen er konkret. I en pressemelding fra den amerikanske ambassaden i Stockholm i kveld heter det følgende:

Den amerikanske regjeringen advarer sine innbyggere om mulige gjengjeldelsesangrep fra terrorister i kjølvannet av nylige koranbrenninger i Europa. Amerikanske borgere rådes til å være forsiktige når de beveger seg på offentlige steder der det befinner seg mange mennesker. Religiøse samlingssteder kan være terrormål. Vær forsiktig når du er i og rundt alle diplomatiske fasiliteter. Rapporter mistenkelig aktivitet til relevante myndigheter.

I tillegg følger følgende forhåndsregler:

Unngå folkemengder.

Hold lav profil.

Vær oppmerksom på omgivelsene dine.

Følg med i lokale medier for oppdateringer.

Se nettstedet vårt for de siste varslene og meldingene for amerikanske statsborgere.