Innvandring

Asylaktivister på tiltalebenken i Hellas

Spionasje, menneskesmugling og dokumentfalsk er blant tiltalepunktene mot de 24 asylaktivistene som stilles for retten på Lesvos denne uken. Greske myndigheter beskyldes for å ville kriminalisere frivillig hjelpearbeid, men har vært svært tydelige på at de ikke vil frafalle tiltalene. Rettssaken mot aktivistene forventes å vare over lang tid. -Fryktelig belastende for dem som vil hjelpe mennesker i nød, fastslår NRKs "ekspert".

At landene langs EUs yttergrense faktisk har rett og plikt til å beskytte denne grensen, synes ikke å falle NRKs journalister inn når de torsdag morgen presenterer greske myndigheters sak mot asylaktivister. I programmet Nyhetsmorgen har statskanalen funnet det betimelig å invitere en psykolog som forteller om hvor grusomme «de urettferdige anklagene» er.

Psykologen er selv asylaktivist, selv om hun i Nyhetsmorgen presenteres som «barnepsykolog og hjelpearbeider».  Hun heter Katrin Glatz Brubakk, er initiativtaker bak kampanje-gruppen «Moriabevegelsen – for barn på flukt», har selv vært aktiv i blant annet Leger uten grenser, Amnesty, Green Peace – og SV.

«Takk for at du orker» heter det i kommentarfeltet under Brubakks egen Facebook-oppdatering i morgentimene. Brubakk, NRKs sannhetsvitne, påstår at frivillige som har gitt flyktninger vann og tepper risikerer opp til 25 års fengsel for å ha hjulpet noen i nød. Det er ikke å tøye sannheten langt, det er snarere å framsette en løgn, men NRKs reporter understøtter velvillig påstandene.

– Ja, for du kjenner jo flere som hjelper til nede, hva forteller de om hvordan det er å jobbe der?

Veldig mye vanskeligere. Mye vanskeligere å komme seg inn i leiren der nede.

– Hvor vanlig er det at hjelpearbeid blir kriminalisert?

Det har blitt mye vanskeligere. Det er mye vanskeligere å hjelpe til på grenseovergangene for eksempel.

Hvorfor det er kriminelt å bistå organiserte menneskesmuglere ser ikke NRKs journalist nødvendigheten av å si noe om, det er Brubakks engasjement for «flyktninger» og «barn som drukner» som er i fokus når greske myndigheter skal framstilles som onde og dumme.

Greske myndigheter har på sin side sett seg lei av ikke bare Brubakk, men også en rekke såkalte menneskerettsorganisasjoner, og har i løpet av fjoråret ikke bare strammet ytterligere inn overfor tilreisende «hjelpearbeidere», men også utvidet grensegjerdet mot Tyrkia, fordi tusenvis av illegale årlig tar seg inn i Hellas via Tyrkia.

Enormt press på grensene

Presset på EUs yttergrenser er igjen tiltakende, og migrasjonen over Middelhavet muliggjøres ikke bare av kyniske menneskesmuglere, men også av aktivister som NRKs innhentede Brubakk. FNs oversikt over migrasjonen over Middelhavet viser både antall migranter og hvilke ruter de benytter.

Mens det totale antallet migranter er nær 160.000, er antallet som har kommet til Hellas nær 19.000. Svært mange av disse kommer nettopp til øya Lesvos, der rettssaken mot asylaktivistene nå pågår. Den greske øya har 114.000 fastboende, som i en nå sju år lang migrantkrise har levd i tiltakende konflikt. Drap, kriminalitet og opptøyer er resultatet av den massive migrasjonen av det som i hovedsak er menn fra MENA-land.

Spesielt migranter fra Libya har Lesvos som destinasjon, og Leger uten grenser er definitivt medskyldige i at migrasjonen fortsetter. Vi har i en rekke artikler, blant annet her, belyst hvordan det norskregistrerte supplyskipet Ocean Viking siden 2019 har fraktet titusener av ulovlige migranter til Europa, i stedet for å bringe dem tilbake til nærmeste havn, det vil si Libya, der de kom fra.

Heller ikke dette nevnes i NRKs reportasje om de «stakkars hjelperne» som må møte i retten på Lesvos.