Antirasistisk senter-leder: – Kan være retraumatiserende for Sumaya Jirde Ali at Atle Antonsen går tilbake til jobb

Leder for Antirasistisk senter (ARS), Hatem Ben Mansour, sier til TV2 at det er for tidlig at Atle Antonsen returnerer til rampelyset. Han uttaler seg av medfølelse for Sumaya Jirde Ali, som opplevde at både stats- og riksadvokaten henla hennes anmeldelse av rasistiske ytringer. Antonsen er i dag tilbake som programleder i P4-programmet Misjonen. – Det er for tidlig. Årsaken til det er at det kan virke re-traumatiserende, sier Mansour.

Atle Antonsen var i formiddag tilbake på lufta i P4-programmet Misjonen. Langt fra alle mener det er uproblematisk at Antonsen går tilbake til profilert jobb «så raskt». TV2 har intervjuet flere som mener at Antonsen burde holdt seg lenger utenfor rampelyset.

Diagnostisering

I saken – Umulig for henne å gå videre er leder for ARS, Hatem Ben Mansour, en av dem som tar til orde for at komikeren skader Jirde Ali ved å returnere så raskt til rampelyset.

– Det er for tidlig. Årsaken til det er at det kan virke re-traumatiserende, sier Mansour.

Han sier at når man blir utsatt for rasisme, føler man seg utrygg og mister tillit til folk.

Det at Antonsen ble anmeldt for rasisme og det at «konsekvensene er egentlig ingenting», sier Mansour at det kan virke belastende for Jirde Ali.

– Jeg tror mange ikke forstår mekanismen i rasisme og hva det fører til blant dem som blir utsatt for det, sier Mansour.

– Når mener du Antonsen kan vende tilbake til jobb?

– Det hadde vært naturlig at man ikke startet i en så profilert jobb i rampelyset før saken hadde stilnet litt, som et halvt år, sier han til kanalen.

Det synes ikke umiddelbart hensiktsmessig at ARS deler ut diagnoser. Det er også stor forskjell på å bli opprørt og lei seg og å bli reelt traumatisert, og mye tyder på at Sumaya Jirde Ali malte rasisme-episoden på Bar Boca med for bred pensel.

Da statsadvokatens henleggelse var et faktum skrev vi at «Det ser unektelig ut til at hun har malt med så bred pensel at hendelsen er helt ugjenkjennelig. Avstanden fra brøling, truende kroppsspråk og fastholding til å strekke ut en hånd er ikke bare stor, den er veldig stor.»

Den grusomme høyresida

Med mindre man skal tro at både statsadvokaten og riksadvokaten har begått alvorlige feilvurderinger, er det rimelig å mene at det er på tide at også Jirde Ali legger saken bak seg. Hun har fått massiv støtte i at Antonsens adferd var bedriten, uansett om den viste seg å ikke være straffbar etter norsk lov, og støtten opprettholdes av en rekke profilerte mennesker – deriblant Antonsen selv.

I dagens Misjonen uttaler komikeren innledningsvis at han ikke vil bruke tid på å snakke om den nå famøse Bar Boca-hendelsen som endte med at han ble rasisme-anmeldt av samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali.

– Jeg har fått opprykk fra idiot til kronidiot, jeg har stått til Laud. Det har gått bedre før, det skal jeg være ærlig å si. Jeg kan ikke begynne å snakke detaljert om hva som skjedde den kvelden på Bar Boca, for hver gang det temaet kommer opp går det kun utover Sumaya. Jeg vil ikke at hun skal få noe mer dritt og sjikane på grunn av meg, sa Antonsen.

Flere store S-er

«Skam, skyldfølelse og selvforakt» trekkes fram av Antonsen som «de tre store S-ene» som kan beskrive hvordan har følt seg etter Bar Boca-hendelsen. Komikeren fortalte så om hvordan han satte seg i bilen og rømte til Danmark for å slippe å møte nordmenn. Han kunne videre fortelle hva det aller verste hadde vært. Det var ikke at han selv hadde oppført seg forjævlig, men at han hadde opplevd å få støtte. Opplevelsen ble beskrevet som forferdelig, og han er redd det skjer igjen nå som han er tilbake på lufta.

– Nå kommer jeg til å få støtte fra feil folk. Det er det som er det grusomme. Folk som er langt ute på høyresida som har et forferdelig menneskesyn.

 – Verdens verste folk kommer krypende ut og gir støtte til deg og meg?! utbryter makker Johan Golden, som beskriver med indignert stemme å ha opplevd det samme.

 – De folka der må bort, konkluderer de begge.

Kanskje hadde det beste vært om Antonsen faktisk holdt seg borte fra rampelyset, eller i det minste gjorde seg noen tanker om hvorvidt «selvforherligende», «selvgod» og «spyfølelsefrembringende» kunne legges til listen over «store S-er»?

Vårt råd til Sumaya Jirde Ali er å riste forferdelsen av seg og være ærligere om hendelsesforløp dersom liknende skjer igjen. Å bry seg med hva Atle Antonsen sier og mener er åpenbart en blindvei uansett hudfarge og politisk ståsted.