Den kulturelle revolusjonen

Store Tyskland – hvad nu?

Det toneangivende land af kunstnere, ingeniører og videnskabsmænd har i løbet af de seneste 30 år formået at placere sig i en geopolitisk Bermudatrekant.

Det kører godt i Tyskland. Ikke nok med, at fodboldlandsholdet har skuffet mindst lige så meget som det danske ved VM i Qatar.

Næ, myndighederne har netop optrevlet et bebudet kupforsøg fra en kreds af kulørte personer tilhørende den yderste højrefløj. Kuppet skulle efter sigende genrejse det tyske kejserrige fra 1871, og mindst 25 personer er anholdt efter razzia på 130 adresser rundtomkring i Tyskland.

Miseren stopper ikke her. Det toneangivende land af kunstnere, ingeniører og videnskabsmænd har siden genforeningen i 1990 formået at placere sig i en geopolitisk Bermudatrekant.

Globaliseringen

På den ene led har skiftende regeringer i Berlin, anført af blandt andre den daværende kansler Angela Merkel, som mange i Skandinavien så som personifikationen af politisk klogskab, formået at gøre sig militært afhængige af amerikanerne.

På den anden led har skiftende regeringer gjort sig økonomisk afhængige af kineserne via eksport og udflytning af produktionsvirksomhed. Og på den tredje led har tyskerne gjort sig afhængige af russerne, når det gælder energi i form af olie og gas og desuden troet, at samhandel ville føre til politiske reformer i Rusland.

Den liberale forretningsmodel mislykkedes totalt. De satsede alt på globaliseringen – og tabte!

Et trip

Det er Guy Chazan og Patricia Nilsson, der leder frem til denne analyse med en reportage i Financial Times fra BASF’s kemiske fabrikker i Ludwigshafen. Her tvinger de pludselige prisstigninger på energi industrivirksomheden til at flytte en stor del af produktionen til Kina.

Aktionærerne er muligvis ligeglade, men det bør tyskerne ikke være. Udflytningen bøjer nationens problemer i neon.

Sagen er den, at amerikanske missiler og soldater har vist sig at være et narkotisk middel, en nem løsning. Udflytningen til Kina og den billige russiske gas er det samme, drugs. Nemme udveje. Tyskland lod sig lokke til at tage stoffer udefra.

Globaliseringen var et trip. Landets politiske ledere glemte at værne om tyske interesser og lokal værdiskabelse. I stedet valgte de, som iagttageren Constanze Stelzenmüller har været inde på, at outsource det meste.