Aktuelt

Danmarks strengeste terrorstraff – så langt

Ali Al Masry (35) ble i Retten i Holbæk tirsdag dømte ham til 16 års fengsel, den strengeste straffen som er sett i en dansk terrorsak. Al Masry er dømt for å være i besittelse av skytevåpen og for å ville fremstille en eller flere terrorbomber. I tillegg er han dømt for støtte til sin kones bror som har tilsluttet seg IS. 

I februar i fjor slo politiet og dansk sikkerhetstjeneste (PET) til mot en rekke adresser på Skjælland. 13 personer ble arrestert og siktet for terrorplanlegging. Da rettssaken startet i august i år ble den av danske medier omtalt som «uhyggelig». Da satt det tre på tiltalebenken, samtlige syrere, tiltalt for å planlegge terror som enten skulle utføres i Danmark eller utlandet.

De tiltalte er et ektepar – en 31 år gammel kvinne og en 35 år gammel mann – og mannens 37 år gamle bror. De nektet alle straffskyld.

I dag falt dommen som lød på 16 års fengsel for 35-årige Ali Al Masry. Noen av rettens tre juridiske dommere og seks jurymedlemmer mente at straffen burde vært enda høyere.

– Jeg kan si at det var ni stemmer for å straffe med fengsel i 16 år og tre stemmer for å idømme livsvarig fengsel, sa dommerfullmektig Peder Johannes Christensen ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Både Al Masrys kone og hans bror var tiltalt i terroraspektet av saken, men ble frifunnet for dette i forrige uke. De ble imidlertid dømt for å ha bistått Al Masry med økonomisk støtte til konas IS-bror. Dommen lød på henholdsvis ni og seks måneders fengsel. Kona er også dømt for å ha hjulpet broren med å opprette en WhatsApp-konto.

Hun har valgt å godta dommen, og etter å ha sittet i varetekt siden februar 2021 kan hun forlate retten som en fri kvinne. Dommen hennes er sonet med varetektsfengslingen. Aktoratet prøvde å få fratatt henne det danske statsborgerskapet, som hun fikk i 2011. Men retten sa nei.

Al Masrys brors dom er også sonet med varetektsfengsling. Han har ikke lovlig opphold i Danmark, derfor vil påtalemyndigheten ha ham i varetekt. Der skal han sitte til 17. januar.

Al Masry har to uker på seg til å avgjøre om han vil anke den hittil strengeste terrordommen i Danmark.