Lov og rett

En uhyggelig rettssak starter i dag i Danmark

I februar i fjor slo politiet og dansk sikkerhetstjeneste (PET) til mot en rekke adresser på Skjælland. 13 personer ble arrestert og siktet for terrorplanlegging. I dag starter rettssaken mot tre av dem, alle syrere. To av de tiltalte er ikke danske statsborgere. Den tredje, en kvinne, har dansk statsborgerskap. Aktoratet vil utvise alle tre.

Rettssaken som starter i dag i Holbæk nord på Skjælland omtales av danske medier som «uhyggelig». De tre på tiltalebenken, alle syrere og de to mennene brødre, er tiltalt for å planlegge terror som enten skulle utføres i Danmark eller utlandet.

De tiltalte er et ektepar – en 31 år gammel kvinne og en 35 år gammel mann – og mannens 37 år gamle bror. De nekter alle straffskyld.

Ved ekteparets bolig i Holbæk fant politiet en rekke gjenstander som de mener skulle brukes til et terrorangrep. Inkludert våpen, stålkuler og kjemikalier.

Politiet har tidligere sagt at de tror terrorangrepet mislyktes fordi de tre ble arrestert.

– De store funnene gjør denne saken ekstra uvanlig, og det kan tyde på at noe har vært planlagt i lang tid, sier DRs juridiske analytiker, Louise Dalsgaard.

– Derfor vil det også være interessant i saken å få et innblikk i hvordan PET kom på sporet av det mistenkte terrornettverket her.

Utførte prøveeksplosjoner

Ifølge tiltalen mot de tre tiltalte fant politiet blant annet et maskingevær, en hagle og en rifle med sikte på adressen i Holbæk. Det ble også funnet en mengde ammunisjon. Aktoratet mener også at de tre personene hadde skaffet seg ingredienser for å lage bomber. For under ransakingen av ekteparets bolig fant politiet også 100 meter med tennsnor, 166 stålkuler og 16 kilo kjemikalier.

– Hvis disse stålkulene hadde blitt brukt som en form for prosjektil i en bombe, så kunne de drept, lyder vurderingen fra Louise Dalsgaard. – Og disse hjemmelagde kjemiske bombene er noe vi kjenner fra tidligere terrorsaker, fordi kjemikalier kan være lettere å få tak i enn faktiske eksplosiver, sier hun.

Ifølge tiltalen var det den 35 år gamle mannen som skulle tilvirke eksplosivene. Politiet mener også at han har utført en eller flere prøveeksplosjoner.

Hans kone og eldre bror skal ha oppmuntret ham til produksjonen. Storebroren hadde også stilt leiligheten sin i Dessau i Tyskland til disposisjon for deler av de forberedende aksjonene, hvor blant annet flere av materialene var oppbevart.

Sendte penger til Den islamske staten

Den alvorlige saken stopper imidlertid ikke ved forsøk på terrorisme. For de to mennene og kvinnen er også siktet for å ha finansiert en terrorgruppe. Ifølge tiltalen har særlig de to mennene i flere tilfeller overført store pengebeløp i utenlandsk valuta til en person som ifølge myndighetene var en del av Den islamske staten.

Ifølge tiltalen har 35-åringen sendt beløp tilsvarende rundt 100.000 kroner.

Myndighetene mener også at han og kona hjalp den islamske staten med å opprette en profil på meldingstjenesten WhatsApp og ga ham to telefonnumre. Ifølge tiltalen innebar dette at ekteparet støttet mannens virksomhet i Den islamske staten.

I utganspunktet var det altså 13 personer som ble arrestert. Eksperter mener det store antallet handler om at PET ville sikre seg at eventuelle mer perifere medsammensvorne ikke gikk fri. De to siste ble løslatt i mars i år etter over ett år i varetekt.

De to brødrene har syrisk bakgrunn, og ifølge påtalemyndigheten vil de bli pålagt utvisning fra Danmark dersom retten finner dem skyldige. Samtidig krever Statsadvokaten at kvinnens danske statsborgerskap tilbakekalles dersom hun blir dømt.

Det er ventet dom i saken 16. desember.

Berlingske