Frihetsverdier

– Vi vil ikke ha afrikanere. Vi vil ha ukrainere

«Ukrainere er som oss, de er ikke muslimer, de er godt utdannede og så videre. Vi vil ikke ha afrikanere, vi vil ha ukrainere.» Ordene kommer fra radiojournalisten i Svensk Radio, Susanne Palme, og ble stilet til en EU-leder i Brussel nylig under en pressereise i EU-parlamentet. Palme snakket nok ikke bare for seg selv da ordene falt, men hun snakket for de fleste av oss vanlige borgere som bruker fornuft når flyktningpolitikken er et tema. Selvsagt foretrekker vi europeere fremfor folk fra fremmede kulturer som ofte ikke er kompatible med vår frihetsorienterte kultur.

Susanne Palme i Ekot, tilsvarende NRK radio, har skapt furore i den svenske statskanalen. Journalister skal som kjent opptre politisk nøytralt, noe vi vel alle for lengst har forstått at de ikke gjør. Ikke minst er journalisters hang til den åpne dørens-politikk en velkjent gjenganger. Ikke minst derfor er Palmes utspill mildt sagt meget oppsiktsvekkende.

Men Palme snakket nok ikke bare for seg selv da ordene falt, hun snakket for de fleste av oss vanlige borgere som bruker fornuft når flyktningpolitikken er et tema. Selvsagt foretrekker vi europeere fremfor folk fra fremmede kulturer som ofte ikke er kompatible med vår frihetsorienterte kultur.

– Men ukrainere er som oss

I begynnelsen av november var et 20-talls svenske og finske journalister i Brussel for å delta på en pressereise i noen dager. Arrangør av pressereisen var direktoratet for svensk kommunikasjon i EU-parlamentet, og temaet for reisen var Sveriges kommende formannskap i EU.

Under en pressekonferanse med den spanske sosialdemokraten Juan Fernando López Aguilar, leder av EUs komité for borgerlige friheter og rettigheter, fikk journalistene anledning til å stille spørsmål om EUs flyktningpolitikk.

López Aguilar snakket innledningsvis om arbeidet han og andre medlemmer gjør i EU-parlamentet og forklarte at EU har en felles og delt lovgivningsprosess, Aguilar snakket videre om dagens flyktningsituasjon i Europa og krigen i Ukraina.

I spørretimen bryter Ekots utsendte EU-kommentator Susanne Palme inn under en diskusjon om antall flyktningkvoter.

– Men ukrainere er som oss, de er ikke muslimer, de er godt utdannede og så videre. Vi vil ikke ha afrikanere, vi vil ha ukrainere, sier hun.

Noe slikt sier man ikke ustraffet.

Et ektefølt statement

Uttalelsen så ut til å overraske sosialdemokraten López Aguilar, som hevet øyenbrynene og sørget for å ta avstand fra uttalelsen. Han la ikke opp til noen diskusjon, mildt sagt.

– Det er din posisjon, ikke min. Du sa det, ikke jeg, svarte han.

Magasinet Bulletin har kontaktet Mats Andersson, journalist og debattredaktør i Barometern, som også deltok på seminaret om hvordan han oppfattet det.

– Til å være journalist er det veldig overraskende, som journalister tenker vi vanligvis ikke på det på den måten. Det er sånne ting du reagerer på, siden vi vanligvis aldri setter folk opp mot hverandre i dekningen vår. Hun kunne lett snudd på det og stilt et spørsmål i stedet, sier Mats Andersson til Bulletin.

Sveriges Radios mandat sier at man som ansatt i SR ikke kan representere og ta offentlig stilling til en politisk oppfatning, en bestemt organisasjon eller en særinteresse og samtidig overvåke den.

Susanne Palmes sjef, Tomas Björkman, prøver på sin side for å tåkelegge uttalelsen til Palme. Björkman mener at uttalelsen bør tolkes på en annen måte enn EU-toppmøtet gjorde. Han sier at uttalelsen er en del av et spørsmål og ikke en «uttalelse» eller «posisjon». Han vil derfor ikke ta saken videre.

Hvem andre som tror at Palmes utsagn var et spørsmål, og ikke et ektefølt statement, kan nok knapt telles på en hånd.

Her i huset snakket vi for et par dager om alle ukrainerne som har kommet til tettstedet der vi bor. Vi var skjønt enige om følgende: De er en berikelse, vennlige, høflige, imøtekomne. Ønsker de å bli værende når krigen en dag tar slutt, er det kun gledelig, selv om nok mange reiser hjem da de er glade i sitt land og ønsker å bygge det opp igjen.

Et annet sentralt moment for hvorfor vi nordmenn er vennlig innstilt til ukrainere, er fordi vi vet at de alle er genuine flyktninger fra en grusom krig, og de er frihetsorienterte akkurat som oss. Kulturelt er de nærmest assimilert allerede før de kom til Norge.