Innvandring

Støre poserer med fattige Mette – og varsler 35.000 nye flyktninger

Man må undre seg over hvorvidt statsminister Jonas Gahr Støre har rådgivere som ønsker ham vondt. Avbildet i VG idet han klemmer Mette (41) på Frelsesarmeens slumstasjon, framstår statsministeren så påtatt empatisk at det vekker harme i kommentarfeltene. Straks etter klemmen og ordene "det er veldig sterkt", varsler han forventning om at landets kommuner må ta imot 35.000 nye flyktninger. 

Joda, vi forstår at Støre er desperat etter siste målinger, spesielt der Arbeiderpartiet var nede på 15-tallet i oppslutning. Men etter at Arbeiderpartiet unnlot å stille til «Debatten» på NRK da fattigdom sto på agendaen, og avsløringen i Dagbladet om at Statsministerens kontor (SMK) var med å avgjøre at partiet ikke skulle stille, burde det være åpenbart at det ikke slår heldig ut å la Støre posere med fattige. Det går ikke bare inn i kategorien «for lite, for sent», det går inn i kategorien «uspiselig».

Støre har hatt travle dager etter krisemøtet i Aps sentralstyre forrige uke, der det ble fastslått at partiet må komme seg ut blant folk for å gjenvinne tillit. Men allerede dagen etter gikk Debatten på lufta, der blant annet Renate (46) fra Drammen ga de nye fattige i Norge et ansikt – uten at Ap var tilstede.

Støre fikk det så travelt med å møte fattige at han allerede fredag sist uke oppsøkte en av de andre fattige deltakerne i NRKs debattprogram. TV2 hang seg på da statsministeren skulle få se en ekte fattig:

– Nå ligger Arbeiderpartiet dårlig an på målingene. Gjør det at dere er litt mer defensive i forhold til å stille opp?

– Svar på det er nei. Vi skal være til stede alle steder og debattere, og vi har masse å være offensive for. Det var en feil at vi ikke stilte i Debatten, og noen ganger gjør vi mennesket feil. Vi skal være alle steder hvor politikk og virkelige liv debatteres. Så skal vi lære å lytte og ta det inn. Det gjør vi jo over hele landet, og vi skal gjøre enda mer av det, sa Støre til kanalen.

I dag, en uke senere, har Støre drasset VG med seg for å både se og ta på enda en fattig norsk kvinne. Denne gangen heter det Rørt Støre møtte Mette (41): − Det er veldig sterkt. Det er liten grunn til å anta annet enn at en sliten Støre er lettrørt etter en svært tøff periode i politikken, men synet av at han klemmer på kvinnen som har oppsøkt slumstasjonen gjør det motsatte av å gjenopprette tillit til Arbeiderpartiet. Snarere er det åpenbart at fattige brukes som rekvisitter slik at Støre får posert som empatisk statsleder.

Som en skriver på Facebook er selve sjangeren– politiker møter vanlige folk med pressen på slep – nå så lett gjennomskuelig, sliten og klisjépreget at man må lure på hva statsministerens rådgiverstab har tenkt.

-Her, ta en 50-lapp!

Mens Støre iherdig poserer empatisk og gir uttalelser som eksempelvis denne til Dagbladet: «Vi må forklare politikken bedre når vi møter folk, og derfor er flere dager som dette ute blant folk, viktig», er det liten tvil om at det ikke er folks manglende forståelse for politikk som gjør at de rømmer i hopetall fra Arbeiderpartiet. Sannheten er at folk ikke er så dumme som Støre antar, tvert imot har de forstått hvilken politikk regjeringen fører, og det skremmer vannet av dem fordi de ser at den får negative følger for egen situasjon.

Ap er, dersom de ønsker å bremse den stadig fallende oppslutningen, nødt til å innse at vanlige folk opplever politikken deres som dønn urettferdig. Vanlige folk opplever at fellesskapets rettigheter og trygghet erstattes med ideologisk infantilisme, særgruppers rettigheter og «et grønt skifte» som har skjedd på bekostning av opprettholdelse av reell energisikkerhet, slik vi har påpekt i en rekke saker den siste tiden.

At Støre, iherdig klemmende på alenemoren Mette, har frekkheten til å nevne at «regjeringen ga 20 millioner ekstra til organisasjoner som Frelsesarmeen før jul» er direkte provoserende mot et bakteppe av realpolitiske avgjørelser som har ført folk ut i fattigdom. Om vi så bare fordeler på de 100.000 fattigste blir det en 200-lapp på hver, mens FN anslår at rundt 10 prosent av befolkningen i Norge lever under den relative fattigdomsgrensen, som er definert etter om du tjener mindre enn 60 prosent av medianinntekten. De 20 millionene i julegave utgjør ikke engang en 50-lapp i kompensasjon for politikernes avgjørelser.

35.000 flyktninger

Og mens Renate i Drammen og Mette i Oslo har for lite utbetalt hver måned til å gå i pluss, men tvert imot går i minus, henter ikke bare Støre Ocean Viking-migranter. Fredag varsler regjeringen at de forventer at norske kommuner finner rom for 35.000 nye flyktninger neste år. Flyktninger, som i likhet med andre trenger fellesskapets ressurser.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag – det er så mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt. Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer et trygt og godt opphold i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressekonferanse fredag.

Joda, det er mye stolthet og frivillighet i det norske folk. Men nå drar Støre strikken så langt at den er i ferd med å ryke. Det er ikke en statsleders jobb å vise fram empati, det er en statsleders jobb å føre en politikk som gjør at folk har midler nok til å leve et verdig liv. Det gjøres realpolitisk ved å fordele fellesskapets midler rettferdig i statsbudsjettet snarere enn å bruke fattige som rekvisitter i egen godhetsposering.