Forskjellsbehandling og diskriminering

Du har sluppet utrolig billig unna, Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise avslutter sine offisielle oppgaver for kongehuset. Det er vel og bra, men det er samtidig verdt å påpeke hvor billig prinsessen har sluppet unna. Det er vanskelig å se noe annet enn en middelaldrende kvinne som oppfører seg som en bortskjemt tenåring når prinsessen tviholder på tittelen på den ene siden, mens hun på den andre siden snakker om "bevissthet om hvite privilegier". Foran seg skyver hun ikke bare den mediekåte sjamanen, men også sine egne foreldre. 

Man kan si mye om det norske kongehuset og med den største selvfølge diskutere hvorvidt monarkiet har utspilt sin rolle, men vi har nå engang fortsatt et kongehus der kongen har en konstitusjonell rolle, og er det noen som vet alt om dette så er det kongefamiliens medlemmer, inkludert den 51 år gamle prinsessen. På kongehusets nettsider er den konstitusjonelle rollen beskrevet som følger:

Hans Majestet Kongens plikter er i hovedsak representative og seremonielle. Når Grunnlovens bokstav fortsatt sier at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag «Kongen i statsråd». I praksis vil dette si regjeringen, men der vedtak må signeres av Kongen og kontrasigneres av (som regel) statsministeren for å være gyldige.

Kongen foretar den høytidelige åpningen av Stortinget hver høst, spiller en viktig rolle ved regjeringsskifter og leder statsråd på Slottet fredager. Kongen og Dronningen avlegger statsbesøk i utlandet og er vertskap når utenlandske statsoverhoder kommer på besøk til vårt land. Det er Kongen som tar i mot fremmede lands ambassadører i Oslo når de avleverer sine akkreditiver. Han har rang av general i Hæren og Luftforsvaret, og admiral i Sjøforsvaret, og er landets øverste befalingsmann. Tidligere var Kongen også Den norske kirkes formelle overhode. Denne rollen bortfalt etter endringen av Grunnloven 21. mai 2012.

I det daglige arbeidet på Det kongelige slott inngår også audienser, foretreder, samtaler med statsminister, utenriksminister og med representanter for Forsvaret. Kongen besøker ofte private og offentlige institusjoner på sine reiser til forskjellige deler av landet.

Det er med dette bakteppet prinsessen frasa seg tittelen «Hennes Kongelig Høyhet» i 2002, og det er med det samme bakteppet hun nå frasier seg sine offisielle oppdrag for kongehuset, men fremdeles klamrer seg til prinsessetittelen, slik hun har klamret seg til tittelen de siste 20 årene. Allerede i 2002 fikk hun kritikk for dette, ikke minst av tidligere statsminister Kåre Willoch (H), som dengang påpekte at hun blander sin kongelige rolle med forretningsdrift gjennom å bruke sin kongelige tittel i firmanavnet. Det hadde han helt rett i.

Unik

«Vær deg selv, alle andre er allerede opptatt» er det et ordtak som sier, og det kan ha mye for seg å tørre å skille seg fra mengden. I realiteten har kanskje ikke Märtha Louise verken evner eller holdninger som skiller henne stort fra menigmann, men hun har den særegne prinsessetittelen som utvilsomt skiller henne fra andre influensere eller meningsbærere, og hun har selv fastholdt at hun ikke kan frasi seg tittelen fordi den er hennes identitet. Hun har jo ikke noe etternavn, slik andre har, må vite. Så får hun vel også inspirasjon til å fortsette å bære prinsessetittelen av sin kommende ektemann, sjaman Durek, som øverst på egne nettsider proklamerer «Be Your Own Damn Guru», etterfulgt av ordene «Ancient Wisdom Today».

Gammel visdom? Nuvel, visdom og visdom, det er vel snarere hentet fra første undervisningskveld i salgsteknikk. Bruk det unike, appeller til det unike. Om man i tillegg klarer å marinere det unike i litt offerrolle, slik Märtha Louise har for vane, er det selvsagt salgbart.

– Det jeg vil si til alle i pressen: Dere har et valg for hva dere skriver, sier og gjør. Selv om dere tror det er jobben deres, så har dere et valg. Dere har et valg i hvem dere er, hva dere vil skrive og hva dere vil dele, sa prinsessen.

– Hvis hele livet ditt skulle bli lagt ut i pressen, ville du vært komfortabel med det? spurte prinsessen et samlet pressekorps etter kritikk for foredragsturneen Prinsessen og sjamanen i 2019.

I VG gikk dialogprest Silje Trym Mathiassen ut med påstanden om at «Märtha er nærmest utsatt for en kollektiv mobbekampanje».

Prinsessen fikk passet sitt påskrevet etter dette i norsk presse, der mange kommentatorer korrekt påpekte at når man selv søker offentlighetens søkelys og bruker egen tittel i promotering, må man samtidig tåle kritisk søkelys. Men Märtha Louise fortsatte i samme spor, og gjør det fremdeles. Og i prosessen fram mot at hun nå har frasagt seg offentlige oppdrag på vegne av kongehuset, er det liten tvil om at hun har skjøvet både sjamanen og kongehuset foran seg uten selv å ta ansvar.

Realityshow

«Lenge tenkte jeg at monarkiet var et bedre alternativ enn republikk. La oss holde på tradisjonene i stedet for å risikere å få enda en korrupt politiker til makten, var tanken. Med et kongehus som logrer for overgrepsdømte kjendiser, har politisk agenda og bryter den muslimske fasten i beste sendetid, tror jeg det er flere enn jeg som vil betakke seg nå» skrev jeg i saken Kronprinsparet bryter fasten – jeg bryter med monarkiet.

Alle på min alder og eldre husker folkekongen Olav, og de færreste vil være i stand til å fnyse foraktelig av en konge som tok trikken sammen med vanlige folk.

Olav var på mange måter en av oss.

Når kongehuset derimot ikke framstår som annet enn et litt uspiselig realityshow, er tiden moden for å la Sonja og Harald være de siste og la tronarvingen få et FN-verv eller eget fjernsynsshow i kompensasjon for mange ikke selvvalgte tiår i rampelyset.

Realityshowet har forøvrig startet allerede, med prinsessen Märthas eget TV-show der hun i beste influenser-stil deler hverdagslivet til både seg selv, den bifile, melaninrike sjamankjæresten Durek og døtrene fra ekteskapet med avdøde Ari Behn. Men Märtha Louise skal ha takk for at hun for to år siden sluttet å bruke prinsessetittelen i kommersielle oppdrag – om enn det skjedde etter et ikke ubetydelig press. Engleskole og prinsessetittel ble for drøyt.

Joda, hun fortjente kanskje en takk, men hun nådde deretter et punkt hvor det burde vært slutt på tittelen for godt. Dette punktet kan tidfestes helt eksakt. Den 9. juni i år hadde prinsessen og sjamanen en livesending på Instagram. Her påstår de begge så mye sprøyt at det ikke kan ansees som annet enn total mangel på respekt for både Märtha Louises foreldre kongen og dronningen og det norske folk at Märtha Louise ikke i forkant av sendingen frasa seg tittelen.

Rasismestempling og «hvite privilegier»

I livesendingen satt ikke bare rasismestemplingen løst, det var også fokus på prinsessens nyoppdagede «hvite privilegier», som hun ifølge seg selv skal være svært bevisst på. De beskriver Norge som om det er et land gjennomsyret av institusjonell rasisme, og Märtha Louise sier at hun har vært naiv om de påstått hvite privilegiene tidligere, og at det er «mye verre enn jeg trodde at det var».

Sjaman Durek uttalte også at «For det første vil de ikke ha en svart mann i kongefamilien. Det har aldri vært noen svarte i historien til de europeiske kongefamiliene, så det er en veldig stor sak».

Selv etter massiv kritikk mot sjamanen for å dra rasismekortet i etterkant av sendingen, fant ikke Märtha Louise det opportunt å benytte anledningen til å avkle seg prinsessetittelen i tråd med sin nyvunne forståelse for hvit makt og hvite privilegier.

Hun må gjerne mene nordmenn er rasister og at medaljonger kurerer covidsyke, slik hennes forlovede gjør, men da må hun gjøre det som privat skrullete trebarnsmor, ikke som en barnslig insisterende prinsesse.

Skjøv kongen foran seg

Da kongehuset kom med sin pressemelding om Prinsesse Märtha Louises og Durek Verretts roller og veien videre, er det tydelig at prinsessen ikke bare skyver Durek foran seg, men også kongen. Det er ikke vi som har kursivert setningene, de er gjengitt slik fra Kongehusets nettsider.

I henhold til Kongens ønske vil Prinsessen beholde sin tittel. Prinsessen vil fortsette som styreleder i Prinsesse Märthas Louises Fond.

På samme måte som Erling Lorentzen, Johan Martin Ferner og Ari Behn, vil Durek Verrett blir en del av Kongefamilien når de gifter seg, men han vil i tråd med tradisjonen ikke ha noen tittel eller representere Kongehuset.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett vil være til stede ved viktige markeringer i familien, for eksempel på fødselsdagsfeiringer — eller ved enkelte store idrettsarrangementer der det er tradisjon for at Kongefamilien deltar sammen.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett vil skille tydeligere mellom egne aktiviteter og tilknytningen til Kongehuset.

Prinsessen bestemte i samråd med sin familie i 2019 at hun ikke skal bruke prinsessetittelen i tilknytning til sin næringsvirksomhet. Dette prinsippet gjelder nå også for hennes forlovede Durek Verrett.

Dette innebærer at de ikke skal synliggjøre tilknytning til Kongehuset i sine egne sosiale mediekanaler (med unntak av @PrincessMarthaLouise på Instagram), i medieproduksjoner eller i tilknytning til annen kommersiell aktivitet.

Denne gang er det altså «Kongens ønske» at Märtha Louise beholder sin prinsessetittel, så lenge hun ikke bruker den i egen næringsvirksomhet. Kongen har altså sin konstitusjonelle rolle når han bruker stor forbokstav i ordet «Konge». Vel å merke vil han åpenbart ikke bruke dette ordet når prinsessens Instagram-konto nevnes i en parentes. Dette er altså Märtha Louises primære mediekanal, en kanal hun tjener klekkelig på økonomisk, men som unntas regelen om at hun ikke skal bruke tittelen.

Ærlig talt bør både Märtha Louise og Durek ta seg en bolle, men først og fremst Märtha Louise. Det hun driver med er ikke bare pinlig lenger, det framstår å være direkte respektløst mot kongehuset og det norske folk. Så kan man ikke unngå å spekulere i hvorvidt det er frykten for at sjamanen forsvinner som gjør at hun tviholder på tittelen sin. Man kan si mye om Durek, men han vet å utnytte elementær salgsteknikk han også.

Mens Aftenposten fastslår at Prinsessen kan få en ny og viktig rolle i fremtiden: – Man gjør klokt i å ikke brenne alle broer, tror jeg det klokeste ville være å brenne den siste broen og leve ut litt mindre opphøyde hvite privilegier videre, både for Märtha Louises del og av respekt for den konstitusjonelle rollen kongehuset tross alt fortsatt innehar.