Den kulturelle revolusjonen

Kronprinsparet bryter fasten – jeg bryter med monarkiet

Lenge tenkte jeg at monarkiet var et bedre alternativ enn republikk. La oss holde på tradisjonene i stedet for å risikere å få enda en korrupt politiker til makten, var tanken. Med et kongehus som logrer for overgrepsdømte kjendiser, har politisk agenda og bryter den muslimske fasten i beste sendetid, tror jeg det er flere enn jeg som vil betakke seg nå. 

At kongehuset er en historisk etterlevning av tidligere tider er det neppe så mange som er i tvil om. I et moderne samfunn synes lite mer reaksjonært enn å opprettholde monarkiet. Samtidig har monarkiet tradisjonelt sett vært et symbol på norsk kultur. Alle på min alder og eldre husker folkekongen Olav, og de færreste vil være i stand til å fnyse foraktelig av en konge som tok trikken sammen med vanlige folk.

Olav var på mange måter en av oss.

Når kongehuset derimot ikke framstår som annet enn et litt uspiselig realityshow, er tiden moden for å la Sonja og Harald være de siste og la tronarvingen få et FN-verv eller eget fjernsynsshow i kompensasjon for mange ikke selvvalgte tiår i rampelyset.

Engler og Epstein

Realityshowet har forøvrig startet allerede, med prinsessen Märthas eget TV-show der hun i beste influenser-stil deler hverdagslivet til både seg selv, den bifile, melaninrike sjamankjæresten Durek og døtrene fra ekteskapet med avdøde Ari Behn. Men Märtha Louise skal ha takk for at hun for to år siden sluttet å bruke prinsessetittelen i kommersielle oppdrag – om enn det skjedde etter et ikke ubetydelig press. Engleskole og prinsessetittel ble for drøyt.

Det er mer enn hva som kan sies om lillebror og tronarving Haakon Magnus og hans kone Mette Marit. Kronprinsen har ikke vært på langt nær så partipolitisk uavhengig som vervet tilsier, men vist seg ved sin omgang med kultureliten og med pin med FNs bærekraftmål i jakkeslaget som en globalistisk fokusert og politisk engasjert fremtidig monark, med sin opprinnelige alenemor/partyjente Mette Marit ved sin side.

Det var for så vidt ikke vanskelig å få hjerte for den utagerende kommende kronprinsessen da hun som alenemor møtte kronprinsen, men sympatien dalte rimelig mange hakk etter at Dagens Næringsliv avslørte at hun møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein ved flere anledninger mellom 2011 og 2013. Epstein tilsto allerede i 2008 å ha betalt en 14 år gammel jente for seksuelle tjenester. Han ble da dømt til 13 måneder i fengsel. Forholdet var på ingen måte ukjent for publikum – og dermed neppe heller for Mette Marit.

Ikke noe særlig til dømmekraft hos en daværende småbarnsmor, og påtakelig dårlig dømmekraft sett i lys av posisjonen hennes. Men lefling med seksualforbryterske amerikanske kjendiser er ikke kongehusets eneste lefling.

Lefler med islam

I 2019 opplevde kronprinsen håndhilsenekt da Islamsk Råd Norge (IRN) orkestrerte at den «tilfeldige» Zeliha Acar, styremedlem i IRN og aktivist, skulle ønske kronprinsen velkommen i  Bærum-moskeen al-Noor.

Den dypt respektløse adferden fra Acar – et uttrykk for en kvinneforakt som er så intens at den nekter kvinner nærkontakt med det motsatte kjønn, til og med det kommende statsoverhodet – ble omtalt av kronprinsen som en «respektfull gest» (!):

– Hovedmålet mitt med å dra dit var jo at jeg skulle signalisere at vi i Norge står sammen mot terror. Og jeg opplevde også at de i moskeen og miljøet også var veldig opptatt av å ikke skape splid, men å bygge bro. Jeg opplevde det som et respektfullt møte fra begge sider, sa han til NRK i forbindelse med programmet Året med kongefamilien 2019.

Dronning Sonja fant det på sin side funnet det betimelig å be nordmenn være rausere overfor muslimer:

– Vi må forsøke å være så generøse og rause vi kan overfor alle de som kommer til vårt land, som ikke kjenner vår kultur. Det tror jeg er veldig viktig, sier dronning Sonja til NRK.

Selektiv inkludering

Man må gjerne påstå at monarkiet og NRK begge er inkluderende statlige organer, men inkluderingen er påfallende selektiv.

Når kan du huske å ha sett NRKs hovedstudio fylt opp av polakker og litauere som markerer katolske helligdager med kronprinsparet på slep? Når har hinduene overtatt alle sendeflater, akkompagnert av de kongelige, fordi de krever at hele Norge anser Shivanatten som en viktig høytid?

Får norske jøder et arsenal av programmer med «nedtelling» til Jom Kippur, der selve høytiden dekkes av statskanalens jødiske ansatte og monarkiet stiller opp for å feire med jødene?

Svaret aldri er så åpenbart at det ikke er behov for å poengtere det.

Bryter fasten

Skjermbilde NRK

I år går kronprinsparet enda lenger i sin generøsitet. NRK hadde samlet glade muslimer og ivrige gjester til id-feiring i hjertet av Groruddalen i Festen etter fasten.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit fikk bryte fasten, i god muslimsk tradisjon.

– Nå er tiden inne, nå kan vi spise, sier NRK-programleder Rima Iraki.

– Veldig god mat, jeg spiser og spiser, sier kronprinsen.

Med dette bryter altså kronprinsparet den muslimske fasten og blir med på festen statskanalen har stelt i stand. Klippet med kronprinsparets id-feiring ser du her.

– Når man har slått feste et sted, fått barn og barnebarn, er det så mye større rom for å si «vi», ikke si «oss» og «dere», påpeker Mette Marit.

De kongelige synes å foretrekke omgang med kjendiser og politikere med globalisering på agendaen – langt unna alminnelig hverdagsliv. Det sedvanlige upolitiske kongehuset fremstår med en tydelig politisk overbevisning og en hjertelig omfavnelse av islamske tradisjoner.

Det begynner å føles lenge siden vi hadde en folkekonge som var i kontakt med mannen i gata, og idet kronprinsparet brøt fasten, kjente jeg akutt behov for å bryte med monarkiet.

Det kan synes som om «Alt for Norge» ikke er så nærliggende for de kongelige lenger.