Forskjellsbehandling og diskriminering

«Jævla nordlending» kalte politi «jævla søringer» – ikke tiltalt etter §185

Både "jævla nordlendninger" og "jævla søringer" går under radaren til den såkalte hatparagrafen, men "jævla neger" kvalifiserer til dom etter §185. Tror vi at vi beskytter de lettkrenkede mot berusede idioter?

La meg begynne med en del av et dikt som jeg har hatt mye glede av, nemlig den folkekjære Harald Sverdrup (1923-1992) «Øvelser i hjemlig diskriminering» fra samlingen Farlig Vind (Aschehoug i 1969).

JÆVLA NORDLENDINGER,
inn i helvetes snyltere, gjør ingenting, krever alt
mulig, plaga oss under krigen, kom sørover som en
bande tatere med klesbylter og et haugetall unger,
bråkte og lo og var sure og prata skit, gi´rem en
spa´e og og et greip i handa og la dem få prøve seg, sett
dem i arbeidsleir, da kan du skrive opp at det ville
bli sabotasje, kan´ke jobbe noen av dem, fy faen for
et folkeferd, den midnattssola kan du få billig av
meg, dyng hele rasket ned med tørrfæsk og kleppfæsk,
sprett dem opp i buken,
kutt hue av dem,
sleng dem i søppelsjakta, hele bunten!

Som en jævla nordlending selv har jeg alltid funnet slike omtaler som morsomme, enten fordi de treffer spikeren på hodet eller fordi avsender treffer egen tommel. Men stikkordet er nå uansett å ikke ta seg seg selv så jævla høytidelig og, som nettopp salige Sverdrup hadde som mål; hold fast på satiren.

For øvrig var det ikke bare oss jævla nordlendinger som ble utsatt for Sverdrups satire i diskrimineringsøvelsen, det samme ble de jævla kontorister, kommunearbeidere, drosjesjåfører, naturidioter og hippietyper. Men ingen sprang til politiet og sutret i 1969. Hadde Sverdrup ennå levd ville han kanskje turt å harselere både med muslimer, innvandrere, negre og ikke minst; journalister, skjønt jeg er ikke helt sikker. Det er jo blitt en av våre største risikosporter.

Neger – hvit mann

I går falt dommen mot Bernt Hulsker som sto tiltalt for straffelovens §185 (hatefulle ytringer) og §226 (hensynsløs atferd). Hulsker har i fylla og som John Cleese-parodi (i rollen som hotelleier Basil Fawlty) kommet med tyske gloser, nazi-hilsen – og kalt dørvakt Jwan Hussein Rasho «jævla neger» og noe sånt som «hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut», da han ble kastet ut av baren.

Dommerne var ifølge NRK enige om at uttalelsene var «svært klandreverdig, og det er grunnlag for sterk bebreidelse av tiltalte for å ha fremsatt de rasistiske uttalelsene».

«Retten legger til grunn som bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte sa ‘neger’ til fornærmede som var dørvakt, og at tiltalte samtidig henviste til sin egen hudfarge som ‘hvit mann’ i forbindelse med at tiltalte ble bedt om å gå ut fra karaokebaren», heter det i dommen.

Noe av det retten vurderte var hvorvidt Hulsker faktisk sa «jævla» neger eller bare neger, men de landet på at meningsinnholdet likevel var det samme. For: «En dørvakt som utfører jobben sin skal ikke måtte tåle en slik grov nedvurdering og sammenstilling av en slags historisk rang etter hudfarge, på grunn av sin etniske opprinnelse og hudfarge.» Med andre ord kan den kurdiske syreren Jwan Hussein Rasho knyttes til en slik «historisk rang» som begrepet neger skal forbindes med.

Jeg er enig med Hulsker som kjente seg skyldig for hensynløs atferd, men ikke for hatefulle ytringer.

Men resultatet ble betinget fengsel i 24 dager med en prøvetid på to år, og en bot på 15.000 kroner for en allerede slagen mann. Pluss 5.000 kroner i saksomkostninger.

På et kløyva fetthår?

I går kunne vi også lese om en annen «tykjepelk» (kranglefant) som oppførte seg som en «kuklæst» (idiot) i Finnmark Dagblad.

«En vårdag i år skal en mann i femtiårene ha laget et stort spetakkel i ellers rolige Vadsø sentrum», skriver avisen og viser til en kar som «vanket i og rundt baren i noen timer». Først oppfattes han som «veldig spesiell», deretter som «direkte ufin», med roping og hyling. Han ble følgelig bedt om å forlate baren.

Men «mannen (har) nemlig bestemt seg for å lage hyss og kaster regelrett småstein mot både utestedet og personene utenfor», og politiet blir tilkalt.

Han er da «ikke i godt humør, og legger ikke skjul på dette da han skal ha kommet med gloser som ‘jævla søringer’ og ‘fitte’ mot de ankomne politibetjentene». Situasjonen eskalerer og han går regelrett løs på politiet med spark. Da politiet får han i bilen, fortsetter han med trusler. I tillegg oppdager politiet at han har en seks centimeter lang lommekniv på seg.

Mannen er satt under tiltale ved Indre og Østre Finnmark tingrett, da for overtredelse av straffeloven §155 (Vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig adferd mot offentlig tjenesteperson), §156 annet ledd (Hindring av offentlig tjenestemann), §189 annet ledd (Ulovlig bevæpning på offentlig sted) og siden han brøt freden i Vadsø sentrum denne kvelden kom også §181 første ledd (Ordensforstyrrelse) inn. 

Var det bare på kløyva fetthåret (med svært liten margin) at det ikke ble tiltale også etter §185 og §226, eller er de bedre på diskrimineringsøvelser der oppe i det kalde nord? Kanskje noen av våre nye landsmenn også hadde vært tjent med noe mindre selvhøytidelighet og ikke ta alt i verste mening, særlig når vi snakker om berusede personer? Det blir ikke lett når de også har retten på sin side.