Aktuelt

Dansk øy gått i svart

Strømmen gikk i dag morges på hele Bornholm i Østersjøen. Øya er i en "strategisk konflikt" med russerne, men det er ukjent hva årsaken til strømbruddet er.

«Ferieøya» Bornholm ligger i Østersjøen og er Danmarks østligste øy. Men utover å være et yndet mål for turister, er den også en «stridsøy» mellom Danmark og Russland.

Sentralt i dagens dansk-russiske krangel skriver seg tilbake til 8. mars 1946, har Forsvarsforum tidligere meldt. For i sluttfasen av 2. verdenskrig hjalp russerne danskene med å få jaget Nazi-Tysklands representanter bort fra Bornholm. Sovjetunionen beholdt så kontrollen frem til mars 1946, men da skal Danmark ha bekreftet at landet var fullt ut i stand til å ta over øya selv og opprette sin egen administrasjon – uten noen som helst deltagelse av fremmede tropper og fremmede administratorer. Med den forsikringen dro russerne.

Da Danmark ble medlem av Nato ble denne forsikringen fra Danmark overfor Russland dratt frem igjen. Det er bare at Danmark bestrider at det finnes noen slik forsikring overfor Russland. I en relativt ny bilateral avtale om ytterligere militærsamarbeid mellom USA og Danmark, åpnes det for å utplassere amerikanske soldater i Danmark. Russerne ber seg frabedt disse på Bornholm. Statsminister Mette Fredriksen har tidligere avvist at denne avtalen kan kobles til Russlands angrep på Ukraina. Men gitt Natos økte engasjement i Østersjøen, kan Bornholm være et tenkelig alternativ for amerikansk tilstedeværelse.

Når Bornholm i dag rett før klokka 08 mistet strømmen over hele øya, er det ikke underlig om det spekuleres på om russerne kan ha noen kobling til hendelsen. Ifølge Bornholm Tidende sier Anya Palm, pressesjef på Trefon Elnet Øst, som er ny eier av det bornholmske elnettet, at de enda ikke vet årsaken til strømbruddet. De kan dermed heller ikke avvise at sjøkabelene er problemet, kabler som de nå har koblet ut.

Elselskapet har satt Bornholm i «øydrift» der strømmen blir levert av Bornholms Energi og Forsyning. Deler av øya har således fått strømmen tilbake og resten forventes å få strøm i løpet av formiddagen.

Hvis Russlands Putin har noe med dette å gjøre har Nato et nytt problem.