Islam

Avlyser TV-debatt om hijab med merkelig begrunnelse

I kveld skulle hijab debatteres i Debatten i NRK, en debatt som er mer aktuell enn noensinne etter de historiske opprørene over hele Iran og markeringer rundt om i verden. Men på Instagram har programleder Fredrik Solvang lagt ut melding om at NRK avlyser kveldens tema. Den merkelige begrunnelsen handler om at temaet "ikke er relevant eller greit". Hva er det som skjer?

Minimum 200 personer skal være drept i kjølvannet av moralpolitiets drap på Mahsa Amini den 16. september i år. Hun brukte hijaben «feil», altså var noe av håret hennes synlig. For dette ble hun drept av politiet etter at hun ble arrestert under voldelige omstendigheter.

Folk over hele Iran har i kjølvannet av dette tatt til gatene for å kreve reformer og menneskerettigheter. Hijab er med andre ord et dødelig plagg, ikke bare ren kvinneundertrykking. Den obligatoriske hijaben er symbolet på den islamske ideologien, der sharia er i dens kjerne. Også i alle europeiske storbyer, og i USA og andre deler av verden, har folk tatt til gatene i protest mot det nedrige ayatollah-regimet.

Virkelig?

Vi vet ikke hva som er bakgrunnen for at NRK Debatten skulle debattere hijab i kveld. Men at Iran-sporet mer eller mindre er åpenbart, bør man kunne antyde. Nå i formiddag legger NRS programleder, Fredrik Solvang, følgende melding ut på Instagramkontoen sin:

Solvangs Instagramkonto i formiddag.

«Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen fram mot kveldens Debatten.»

At en debatt om hijab ikke skulle være relevant, er mildt sagt en absurd påstand. Kan man forestille seg et mer aktuelt tema å debattere etter at verden nær sagt har stått i brann den siste måneden, og der både kvinner og menn i Iran med livet som innsats – bokstavelig talt – kjemper sin livs kamp for frihet? Hva er det som ikke er relevant?

Hvem er det som har sagt at temaet ikke er relevant? Er det NRK-seere som behandler hijab som et helt ordinært plagg? Er det NRKs ledelse, som i Gud herrens mange år har promotert dette plagget, inkludert på programleder (Faten)? Hvem er det som satte foten ned? Dette forteller ikke Solvang. Han legger heller ut av tåkete melding som man kun kan prøve å avkode gjennom spekulasjoner.

Ikke greit?

Er det heller ikke greit å debattere hijab nå? Ikke greit overfor hvem? Overfor de mange hijab-brukerne i Norge? Skal de skånes fra å kunne bli såret over at dette plaggets ideologi dissekeres for åpen scene? Hvilken form for hijabdebatt var planlagt sendt i kveld? Var det hijab-bruk i Norge? Hijab på barn?

I så fall er det nok et svik overfor alle jentebarna i Norge som er påtvunget dette avskyelige plagget.

At Solvang legger ut denne kryptiske meldingen er kun til gjenstand for spekulasjoner. At NRKs dyktigste programleder, som har bevist at han ikke tilhører den politiske korrekte fløyen som kanalen er så kjent for, vil nok skuffe mange dypt. Nok en ripe i lakken for stats-NRK, med andre ord.

Saken bør få etterspill. Skattebetalerne har krav på å få vite hva som ligger bak denne retretten. Det lukter knebling av ytringsfriheten lang vei.