Aktuelt

Voldsomme opptøyer ved den iranske ambassaden i Oslo

Demonstranter prøver å ta seg inn på ambassaden. Massive politistyrker på stedet.

Demonstrasjon ved den iranske ambassaden hvor mange personer opptrer voldelig og utagerende, tvitrer Oslo-politiet.

Flere personer skal ha forsøkt å ta seg inn i ambassaden. Politiet har et betydelig antall ressurser for å gjenopprette kontroll, heter det videre.

En tipser forteller til HRS at det er minner aller mest om opptøyer, og at demonstrantene virket svært sinte. Det skal være 10-15 politibiler på stedet samt brannbil og ambulanse. Politiet er fullt utrustet og har også med seg politihunder.

Demonstrasjonen, med rundt 100 demonstranter, startet rolig, men så begynte noen å kaste ting mot ambassaden og forsøkte å klatre over gjerdet. Politiet kom til og brukte tåregass, som førte til en kvinne besvimte. Da ble menneskemengden enda sintere og situasjonen eskalerte.

Demonstrasjonen skal ha sin bakgrunn i at Mahsa Amini (22) døde i moralpolitiets varetekt i Iran, fordi hun ikke brukte hijaben korrekt. Det har utløst protester drevet av en mye dypere og emosjonell reaksjon enn tidligere protester mot mullahregimet. Flertallet av demonstrantene skal være kurdere, og de kurdiske flaggene er på plass.

To kvinner som var i demonstrasjonen, som forlot når den ble voldelig, forteller til HRS at kvinner skal ha sin frihet.

Det er norsk politi som har ansvaret for sikkerheten til ambassadepersonell i Norge.

Flere titalls personer skal være anholdt.

Politiet forteller kl 15:28 at de har anholdt ca. 90 personer. Da koker det nok på politistasjonen.