Innvandring

Macron vil sende asylsøkere til fraflyttingsbygder – terger på seg bygdefolket

Den franske presidenten Emmanuel Macron vil sende nyankomne til bygdene, og mener det er et flott grep for å hindre fortetting av migranter i byene, samtidig som det kompenserer for fraflytting på landsbygda. Men - forutsigbart nok - er ikke de franske landsbyene interesserte i å overlesses av verken de sosiale problemene eller kriminaliteten som følger i innvandringens kjølvann. Dermed er det duket for by mot bygd i Frankrike, og opposisjonen mener Macrons tiltak krever folkeavstemning. 

Jordan Bardella er et navn som er verdt å merke seg. Han er aktuell lederkandidat til å overta etter Marine Le Pen i det innvandringskritiske partiet Rassemblement National (RN), og i den store franske avisen Le Figaro går Bardella hardt ut mot Macrons varslede endringer i innvandringspolitikken fra og med årsskiftet.

– Macron går inn for å straffe bygdene, sier Bardella.

Uttalelsen kommer på bakgrunn av Macrons kunngjøring 15. september, da han lanserte et nytt innvandringspolitisk lovforslag om at det «fra begynnelsen av 2023» skal bli en bedre fordeling av innvandrere, spesielt i «landlige områder, som mister befolkning» og hvor «vi ellers vil måtte stenge skoleklasser, antagelig også hele skoler og høyskoler».

– Nei takk

Macrons utspill har fått støtte i storbyene og av lederen for det franske direktoratet for immigrasjon og integrering (Ofii), Didier Leschi. Mens Leschi ifølge Le Figaro uttalte tirsdag at fordelingspolitikk er en «god løsning» som skal gjøre det mulig å «bryte opp ghettoene», er det ingen tverrpolitisk enighet om at det er en god idé å sende afghanere og sudanesere til landets landsbyer.

Selv om fraflytting fra utkantstrøk er et like reelt problem i Frankrike som i andre europeiske land, er det ikke dermed sagt at landsbyboerne anser tilflyttende migranter som noe plaster på såret – snarere tvert imot.

Vel vitende om at folk i utkantstrøk er mindre innvandringsliberale enn folk i byene, er det trolig at Bardellas forslag vil få bred oppslutning i Frankrikes landsbyer. De sier høyst sannsynlig «nei takk» dersom forslaget skal stemmes over, og det er nettopp et avstemming Bardella foreslår.

Brer problemene utover

Det er foretatt en rekke meningsmålinger for å kartlegge franskmenns holdning til innvandring, og meningsmålingene konkluderer alle på samme måte. Franskmenn ønsker ikke mer innvandring fra ikke-vestlige land. Det er det da også god grunn til, og forrige presidentvalg viste med all tydelighet at innvandring er et tema som opptar folk i stor grad.

 – I dag viser alle meningsmålinger at franskmennene ikke ønsker ytterligere innvandring, så jeg foreslår at Macron organiserer en folkeavstemning om immigrasjon og spør franskmennene om de ønsker å intensivere migrasjonsstrømmen til landsbyene og til den franske landsbygda, sa Bardella ifølge Le Figaro.

Bardella sier at fordeling av migranter er det samme som å fordele problemene som unektelig følger med; usikkerhet, klankultur og krav til å endre det franske levesettet. Han tror ikke bygdene er villige til å gå med på en slik fordelingspolitikk, de har allerede vist med stemmesedlene at de ikke vil ha mer innvandring til landet.

Det er slett ikke sikkert det er klokt av Macron å terge på seg bygdefolket.