Krig i Ukraina

Europa finansierer Putins krig

Vi går en mørk tid i vente i Europa, både bokstavelig og med dystre utsikter for krigen i Ukraina. Russlands Vladimir Putin fortsetter å presse Europa med struping av helt nødvendige gassleveranser, prisene stiger og der ikke bare vanlige folks ser kald ut, men der vi kan havne i en industrikrise. Imens mottar Putin klingende mynt fra Europa - som han kan kjøpe mer våpen for for.

En rapport utarbeidet av det finske Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) estimerer at Russlands inntjening fra olje, gass og kull siden landet invaderte Ukraina, overstiger de økonomiske kostnadene ved å føre krigen, melder Berlingske.

Klingende mynt i kassa

Russland har hatt inntekter på 1.175 milliarder danske kroner, der over halvparten kommer fra Europa (med 632 milliarder dkr). Ifølge CREAS analyse er over en fjerdedel av alle eksportinntekter på fossile brennstoffer endt direkte i den russiske statskassen. På samme tid har krigen i Ukraina kostet Russland om lag 743 milliarder dkr.

Dette viser Europas avhengighet av Russland og hvorfor gass ikke ble en del av sanksjonspakken som ble innført etter at Ukraina ble invadert 24. februar i år.

 – Hvis ikke den russisk eksporten var viktig for den europeiske energiforsyningen, ville vi ha sanksjonert gassen fra dag én og sluttet å kjøpe denne gassen, sier Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet, til Berlingske.

Ifølge NRK sto Russland i 2021 for rundt 40 prosent av EUs gassimport gjennom Nord Stream 1, via Tyskland. I helgen kom det frem at Russland stenger gassen fra denne rørledningen. Det russiske gasselskapet Gazprom fortalte at det hadde oppstått en oljelekkasje ved kompressorstasjonen Portovaya, som ligger ved Østersjøen. Det må vi kunne kalle en beleilig lekkasje, siden den skjer samtidig med at gradestokken kryper nedover i Europa. Vi kan vel bare anta hva Putin vil finne på når vinteren virkelig gjør sin innmarsj i Europa, da stenger han vel gasseksporten helt. Det vil føre til industrikrise av ukjente dimensjoner.

Russlands eksport av fossile brennstoff til Europa skal samlet sett hatt en nedgang på rundt 35 prosent etter at krigen startet. Men for Putin er det bare å smile, for økte priser gjør at det klinger like mye mynt i kassa som før.

Skrekkscenario

Problemet er at de fleste land i Europa er avhengig av russisk gass, da «det grønne skiftet» har skjedd i et hysterisk tempo og uten kvalitetssikrede prosesser. Vi skulle gjøre oss uavhengige av fossile brennstoffer uten å ha gode nok alternativer. Det er blitt lansert skrekkscenarioer for klodens sammenbrudd om vi ikke gjør noe nå med én gang og som har ført til at folk har mistet nattesøvnen og fremtidshåp. Hadde man benyttet lignende metoder i for eksempel innvandringspolitikken, ville man blitt hengt ut til spott og spe – rettmessig. Men så er det altså det motsatte som skjer; det er det grønne skiftet i seg selv som fører til manglende nattesøvn og fremtidshåp, fordi det ikke fungerer.

Diskusjonen om de høye energiprisene går over hele det europeiske kontinent, og folk frykter for vinteren. Men er det antakelig én ting Putin har lært av Europas politikere, aktivister og mediene, så er det at skrekkscenarioer fungerer. Nå skal han skremme Europa med et skrekkscenario om hvor høye energiprisene virkelig kan bli; vi har altså bare sett starten.

Vi må med andre ord gjøre oss helt uavhengig av Putins Russland, etter at spesielt Tysklands Angela Merkel og EU knyttet Europa til Russland, men hvordan gjør vi det? Malurten i begeret er at importstopp vil føre til at prisene, særlig på gass, vil skyte i været, sier sjefanalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank til Berlingske. At det først og fremst gjelder gass, er fordi denne er vanskelig å transportere og derav vanskeligere å erstatte. Men energi må vi ha, både for å kunne produsere og overleve, så da begynner i realiteten flere regjeringer å reversere det grønne skiftet. En rekke land i Europa gjenåpner eller fortsetter med å holde liv i kull- og kjernekraftverk, som for eksempel Tyskland, Storbritannia, Østerrike og Sverige.

Men det tar også en del tid å å gjenåpne slike nedlagte kraftverk, og der jobber tiden mot oss. Kuldegradene setter seg ikke på vent. Så skal jeg ikke begi meg inn på hvordan energikrisen i Norge kan løses, til det er mine kunnskaper for begrenset. Vi får benke oss til NRK Debatten i kveld der Øystein Stray Spetalen møter olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Spørsmålet er om nordmenn har gitt fra seg råderetten over egen energi og underkastet seg EU sin feilslåtte energipolitikk. Er vi fri eller trell?

Imens fortsetter Putin det det råe spillet sitt.

Putin shopper

Ifølge amerikansk etterretning er det russiske Forsvarsdepartementet på shopping-tur, til Nord-Korea. Der skal de være i ferd med å handle millioner av raketter og artillerigranater.

– Det russiske militæret lider fortsatt av alvorlig forsyningsmangel i Ukraina, delvis på grunn av eksportkontroll og sanksjoner, sa en amerikansk etterretningskilde til the Guardian.

Den nordkoreanske diktatoren, Kim Jong-un, tar imot sin venn Putins utsendte med åpne armer og åpen lommebok.

Det er ikke bare Nord-Korea som klapper Putin på ryggen, det samme gjør Iran. Den 19. august lettet et russisk transportfly fra Iran med den første russiske bestillingen av iranske militærdroner – og flere skal være i vente.

Det kan Putin tillate seg å gjøre, all den tid Europa tilfører han penger å handle for.

Det ser mørkt ut.