Den kulturelle revolusjonen

Politisjefen mener Lamotte har seg selv å takke for alle truslene mot ham?

Politisjefen i Stor-Göteborg forklarer hvordan det har seg at alle truslene journalisten Joakim Lamotte har anmeldt henlegges. - Rettssystemet er ikke bygget for denne formen for provoserende journalistikk, fastslår han, og gir dermed langt på vei Lamotte skylden for drapstruslene han selv og familien utsettes for. 

Politisjef Erik Nord forteller i et intervju med den svenske avisen Expressen at det er «veldig vanskelig å etterforske slik kriminalitet».

Hvor vanskelig det reelt sett kan være å etterforske kriminalitet der du kjenner til den kriminelle handlingen og har navn og adresse på vedkommende som framsetter grove drapstrusler, bør kunne diskuteres, men det er altså denne forklaringen politisjefen gir.

Joakim Lamotte trakk seg onsdag fra all videre journalistisk virksomhet. I pressekonferansen han ga onsdag kveld, var frustrasjonen over politiets manglende vilje til å straffeforfølge dem som framsetter drapstrusler stor.

Systematiske drapstrusler

I pressekonferansen fortalte Lamotte at ikke en eneste av over hundre anmeldelser har resultert i tiltale, til tross for at politiet har blitt overrakt både dokumentasjon og kontaktinformasjon på gjerningspersoner. Truslene han beskrev var ekstremt grove, og mange av dem var rettet mot hans kone, barn, eldre foreldre og nettverk.

– Jeg får høre at min kone skal voldtas, at mine barn skal slaktes og halshugges. Uten å gå i detaljer er det slike trusler det går i, og de har systematisert terrorisering av familien min. Eksempelvis går de etter min kone, ringer henne på jobb, truer henne, ringer kollegene til min kone, truer både dem og deres barn.

– De ringer mine foreldre og utgir seg for å være fra politiet og forteller dem at deres sønn har blitt skutt og ikke lever lenger. Dette blir en type systematisk terror som gjør at jeg ikke kan leve et vanlig liv. Og som sagt, politiet henlegger enhver anmeldelse jeg leverer. Det legges bare ned.

– Jeg har nådd et punkt der jeg kjenner at det er nok. Hadde det bare angått meg hadde jeg ikke brydd meg, jeg ville fortsatt å kjempe, men det gjelder familien min. Når familien min og mine nære rammes av dette, kjenner jeg at det ikke er holdbart lenger. Jeg har jobbet med dette i så mange år, i knapt tjue år har jeg jobbet som journalist, de seneste årene via sosiale medier, sa Lamotte.

Politiets pekelek

Politiet mener at Lamotte selv har framprovosert truslene. Å dokumentere og kommentere voldshandlinger begått av innvandrere med bakgrunn i islamske land må dermed forstås som en provokasjon, skal vi tro politisjefen i Stor-Göteborg.

Det er dessverre ikke overraskende uttalelser politisjef Erik Nord kommer med, men det må likevel påpekes at det er bekymringsfullt at offentlige myndigheter ikke klarer å peke på hvem som er ansvarlige når drapstrusler framsettes. Det er selvsagt den som framsetter trusler som må holdes ansvarlig for truslene, men dette synes ikke lenger selvfølgelig verken i svensk eller norsk offentlighet – og har ikke vært det på lang tid.

Vi husker vel alle nåværende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter karikaturstriden i 2006. Daværende utenriksminister Støre uttalte til CNN at«ekstremister på begge sider» måtte ta ansvar for volden som fulgte av Muhammed-karikaturene, og la dermed et delansvar på alle som hadde trykket tegningene.

Jovisst likner det. Enhver som står opp for ytringsfriheten har selv ansvar for hva alle som ikke tåler ytringsfrihet velger å gjøre. Verden snus på hodet. Innvandringskritikere bør stilnes, koranbrenning forbys og enhver minoritets påståtte såre følelser bør respekteres – selv når minoritetene går til voldelige angrep eller truer folk på livet. Anmelder man volden og truslene blir ikke voldsutøverne straffeforfulgt.

Likhet for loven?

I praksis kan man altså – i alle fall i kraft av å være krenket minoritet – fortsette å drapstrue uten risiko for å bli fanget inn av lovens lange arm. Imens kan ofrene ikke gjøre stort annet enn å leve i utrygghet. Hundrevis av anmeldelser har beviselig ikke hatt noen effekt i Lamottes tilfelle, annet enn å få politiet til å leke leken der de peker ut den egentlig ansvarlige.

– Jeg kan imidlertid ikke si hvor mange (anmeldelser, min anm.) akkurat nå, men rettssystemet er ikke bygget for denne formen for provoserende journalistikk som i flere tilfeller fører til trusler. I tillegg er det vanskelig å etterforske disse forbrytelsene og derfor blir anmeldelsene ofte henlagt. Lamotte forteller også at han har blitt fysisk angrepet. Ved en anledning på en Gøteborg-restaurant og ved en annen anledning i en mellomstor svensk by, sier politisjef Nord til Expressen.

For politiet må det være en lettelse at Lamotte gir seg. Tenk så stille og deilig det blir i en verden der ingen tør å provosere.