Aktuelt

Den pågrepne mannen i Berlin er armener

Den pågrepne for å ha kjørt inn i en folkemengde i Berlin, er en 29-årig mann med armensk opprinnelse.

Vi har tidligere i dag omtalt hendelsen, som vi har stilt spørsmål ved om det er terror da en mann kjørte inn i en folkemengde i Berlin. Det handler ikke minst om at dette skjedde i nærheten av åstedet som 19. desember 2016 ble utsatt for terror, da Anis Amri, en avvist tunisisk asylsøker med islamistiske forbindelser, kapret en lastebil, drepte sjåføren og deretter pløyde bilen inn på et overfylt julemarked.

Dagens hendelse skal ha rammet spesielt en gruppe elever og lærere hardt. En av lærerne er død, men fem personer er livstruende skadd. Tre personer er alvorlig skadd, mens det enda ikke skal være noen oversikt over antallet lettere skadde.

Sjåføren av bilen, en 29-åring fra Armenia som er bosatt i Berlin, ble raskt pågrepet av politiet. Han ble ført til det føderale politihovedkvarteret i Bahnhof Zoo i håndjern og med et teppe over hode.

Politiet etterforsker hendelsen ut fra tre antakelser: et terrorangrep, en trafikkulykke eller en medisinsk nødsituasjon (med en psykisk syk person). Foreløpig undersøkes alle tre alternativene og politiet vil ikke si noe om en av antakelsene er mer sannsynlig enn de andre.

Det er ikke fremkommet når 29-åringen kom til Tyskland, eller om han er født i landet, men han kan være en av de etniske armenerne som flyktet fra Syria etter at borgerkrigen brøt ut i 2011. Ifølge Landinfo fortalte armenske myndigheter at rundt 17.000 armenere kom til Armenia frem til 2015, der 13.000 var bosattregistert i Armenia per juni 2015. Den armenske avisen The Armenian Weekly skrev i 2014 at om lag 5.000 av de ankomne hadde forlatt Armenia igjen, enten tilbake til Syria, til Europa eller andre områder som asylsøkere (Balkhian 2014). I tillegg til de som dro til Armenia, dro rundt 15.000 til Libanon, om lag 2.000 til Jordan og om lag 8.000 til vestlige land (Zolyan 2015).

Ifølge Store norske leksikon har armenerne i lange perioder i historien vært underlagt fremmed herredømme, blant annet persisk, tyrkisk og russisk. Etter folkemordet på mellom én og to millioner armenere i årene 1915–1920, rømte mange landet. Også derfor er det armenere i en rekke land, blant annet i Georgia, Russland, Iran, Syria og Libanon. I USA, Canada, Australia og Sør-Amerika bor det flere hundre tusen mennesker av armensk opprinnelse, men det bor også mange i Europa, spesielt i Frankrike.

Hva tallene er etter 2015 kjenner vi ikke til, men det er vel god grunn til å anta at antallet som har forlatt Syria etter dette har steget.