Kriminalitet

Sandefjordspolitiet har hendene fulle

Sandefjords Blad referer til gårsdagens ungdomsangrep på politiet for "full krig".

Nå skal man kanskje i disse dager være forsiktig med hva som defineres som «krig», men utvilsomt har angrepene på politiet i den gamle hvalfangstbyen vekket oppmerksomhet.

Ingen respekt for politiet

I går kunne vi melde at aggressive ungdom, av politiet antatt i 15-årsalderen, på nytt gikk til angrep på politiet. Dette skjedde på formiddagen, og en kan jo lure på hvorfor de samme ikke var der de burde være; på skolen. Etter at Sandefjords Blad (SB) har snakket med vitne, presenterer de oppfølgingssaken med overskriften «Det var full krig på kirkegården».

Vitnet foretrekker selvsagt å være anonym, noe annet kan jo være å invitere til hærverk eller det som verre er for seg og sine. Vitnet jobber for tiden som anleggsarbeider på jernbanestasjonen.

– Jeg så to unge gutter kom løpende nedover Langes gate med politiet etter seg. De hoppet over steinmuren til kirkegården. Politiet fikk tak i den ene av dem, og min kollega, som sitter i krantårnet, kunne fortelle hvor den andre gutten gjemte seg, slik at politiet fikk pågrepet ham også, forteller han til SB.

Men like etter skal det ha kommet to andre unge gutter som oppførte seg truende overfor politiet.

– De ropte og skrek til politiet og tok opp store steiner de fant på kirkegården, forteller han.

Da skal politiet ha funnet frem skjold og pepperspray og startet jakten etter de to rundt på kirkegården.

 – De (guttene, red.) kastet stein, og en av politimennene måtte dukke for ikke å bli truffet. Guttene beveget seg opp mot jernbanestasjonen, og de utførte hærverk mot to politibiler som sto parkert i nærheten, fortsetter han.

I tillegg tagget en av gutten på kapellet på kirkegården (faksimile fra SB):

Jeg har prøvd å finne ut om dette «symbolet» har noen betydning, uten suksess. Hvis noen har noen idé om dette har noe budskap, så tips oss gjerne.

SB har også fått tilsendt en video fra hendelsen fra et vitne som satt på toget. Ut fra det som kan tolkes ut fra denne (kvaliteten er ikke god) ser det ut som vår antakelse fra i går om at det handler om ikke-vestlige ungdommer, holder stikk.

Ny trusselsituasjon

På kvelden oppsto det en ny trusselsituasjon i Sandefjord, men her holder politiet kortene tett til brystet. Ifølge SB rykket bevæpnet politi ut med en rekke patruljer til musikk- og coctailbaren Kurbadhagen. SB har vært i kontakt med politiets operasjonsleder Espen Reite både i natt og i morgentimene uten å få vite så mye.

Reite forteller at politiet ble kontaktet av vitner til en hendelse mellom to personer på utsiden av Kurbadhagen, men vil ikke fortelle hva det var som gjorde at de vurderte det som en trusselsituasjon. Politiet vil heller ikke opplyse om de involverte personene, som de bekrefter er menn, var bevæpnet.

Hvorvidt disse mennene er etnisk norske vites ikke, men tausheten fra politiet kan tyde på at vi igjen snakker innvandrerbakgrunn.

Innvandrerandelen øker

Ifølge informasjon fra Vestfold og Telemark fylkeskommune var det (ved inngangen til 2021) 13 prosent innvandrere i tillegg til 3 prosent andregenerasjon. Den høyeste andelen av innvandrere bor i Sandefjord, hvor de utgjorde 15 prosent.

Innvandrernes andel av befolkningen i Vestfold og Telemark har økt betydelig de siste årene. I 2006 utgjorde de noe over 20.000, ved inngangen til 2021 utgjorde de rundt 53.000.

Ifølge fylkeskommunen selv går integreringen i positiv retning, selv om det også heter at «manglende grunnleggende ferdigheter hindrer integrering», slik som for eksempel at mange ikke kan lese, skrive eller regne. Mange har heller ikke de nødvendige ferdigheter for arbeidsmarkedet, og inntektsstatistikken viser store og økende forskjeller mellom innvandrere og ikke-innvandrere.