Aktuelt

Over 130 personer så langt identifisert etter opptøyene i Sverige

Så langt har svensk politi identifisert over 130 av opprørerne etter koranbrenning i Sverige. 200-300 andre personer står for tur.

Da den svenskdanske politikeren Rasmus Paludan brant eller bebudet å brenne koraner på ulike valgmøter i Sverige, brøt det ut voldsomme opptøyer. Men politiledelsen forhindret at operativt politi kunne gå til aksjon mot Allahs krigere, som resulterte i at politiet selv ble angrepet med blant annet steiner.

Over 100 politifolk ble skadet. I tillegg ble det gjort hærverk på politibiler og biler og annet ble satt i brann, skadeomfanget var betydelig. Politiet klarte å frihetsberøve 10-20 av opprørerne under opptøyene.

Angrepene mot politiet ble filmet, både av politiets kroppskameraer, droner, helikoptre og overvåkingskameraer i tillegg til allmennheten.

For politiet tok et uvanlig grep etter opptøyene. De åpnet en egen tipsfunksjon der publikum kunne laste opp filmer og bilder via politiets nettsider. Privatpersoner skal ha sendt inn over 2.000 ulike filmer og bilder.

I ettertid har har politiet drevet intensivt etterforskningsarbeid for å prøve å identifisere de voldelige «motdemonstrantene». I tillegg til politiets egne filmer har privatpersoners bidrag bidratt til at en rekke av personene har kunnet identifiseres. I noen tilfeller er identifisering gjort ved at personene i filmene har blitt gjenkjent av enkelte politifolk, men det brukes også datastyrte gjenkjenningsprogrammer. Programmet gjenkjenner for eksempel ansikter og detaljer på klær.

Så langt er over 130 personer identifisert. Av disse er 10 varetektsfengslet og i tillegg er 77 mistenkt for lovbrudd. Lovbruddene omfatter blant annet drapsforsøk, grov sabotasje mot blålysvirksomhet og voldelig bråk av grov karakter.

– Vi har en god etterforskningssituasjon og arbeidet vil fortsette. Vårt anslag er at ytterligere cirka 200-300 personer etter all sannsynlighet vil kunne identifisere og straffeforfølges, skriver politiets rikssjef Jonas Hysing i en pressemelding melder Expressen.

Hvis svensk politi bidrar til å straffeforfølge rundt 400 av de voldelige opprørerne, er det en klart bedre prestasjon enn hva politiledelsen bidro til under selve opptøyene.