Aktuelt

Også Norge vurderer å utvise russere

Flere europeiske land har utvist russiske diplomater for spionasje. Norge vurderer det samme.

I går ble det kjent at Danmark har besluttet å utvise 15 etterretningsoffiserer fra den russiske ambassade etter Putins krig i Ukraina.

– Vi har funnet ut at de 15 deporterte etterretningsoffiserene har spionert på dansk jord, sa utenriksminister Jeppe Kofod.

Flere europeiske land, blant annet Frankrike og Tyskland, har utvist en rekke russiske diplomater, og nå kan det være at Norge følger etter.

Det skal være 40 russere i Norge med diplomatstatus, melder Nettavisen. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at også Norge vurderer fortløpende å utvise russiske diplomater.

Den tidligere lederen for den hemmelige etterretningsgruppen E 14, Ola Kaldager, sier at det er åpenbart at flere russiske etterretningsoffiserer har dekkstilling ved den russiske ambassaden i Oslo.

– Danmark og Norge er ganske like land, så jeg vil tro det er et sted mellom 10 og 20 stykker som på en eller annen måte er tilsluttet de russiske etterretningstjenestene FSB (tidligere KGB) eller GU (tidligere GRU), sier Kaldager til Nettavisen.

Det skal være  34 russiske diplomater som tjenestegjør ved den russiske ambassaden i Oslo, så følger tre russiske diplomater i Kirkenes, en i Tromsø og to i Barentsburg på Svalbard.

– Hvem som helst av dem kan være en etterretningsoffiser. Det kan være alt fra en kulturattaché til en militærattaché. En militærattache vil nok være litt for innlysende, sier Kaldager.

Hva som skal til for at den norske regjeringen bestemmer seg for å utvise russere som en antar kan spionere på norsk jord, sier saken ingenting om. Men vi kan jo anta Barentssamarbeidet veier tungt for en slik beslutning.