Aktuelt

Danmark utviser 15 russere for spionasje

Den danske regjeringen har besluttet å utvise 15 etterretningsoffiserer fra den russiske ambassade. – Vi har funnet ut at de 15 deporterte etterretningsoffiserene har spionert på dansk jord, sier utenriksministeren.

 – Vi finner det riktig for dansk sikkerhet å utvise de 15 etterretningsoffiserene fra den russiske ambassaden. Dette er vedtaket som regjeringen har tatt og informert Utenrikspolitisk nemnd om, sier utenriksminister Jepp Kofod (S) il Ritzau.

Kofod vil ikke kommentere spørsmålet om regjeringen først nå har funnet ut at russerne spionerer i Danmark. Han viser til den nåværende helt spesiell sikkerhetssituasjon i Europa med Russlands aggresjon, krig i Ukraina og Russlands fundamentale trussel mot den europeiske sikkerhetsorden.

Ifølge Utenriksdepartementet har de 15 russerne jobbet under diplomatisk dekke ved den russiske ambassaden i København. Samtidig opplyser departementet om at de «ikke vil bryte de diplomatiske forbindelser til Moskva», derfor er ikke den russiske ambassadør og resten av ambassaden i København omfattet av utvisningen.

Også Frankrike og Tyskland har utvist en rekke russiske diplomater.

 – Vi gjør det på linje med en rekke andre land, påker Kofod til nyhetsbyrået, og fortsetter:

 – Vi ønsker å beskytte vår trygghet og sikkerhet i Danmark. Vi vil ikke ha russisk spionasje som kan kompromittere vår sikkerhetssituasjon i Europa, hvor vi har en alvorlig krig.

De 15 russerne har 14 dager på seg til å forlate Danmark, melder Ritzau.